Bladvändare om livet under storstrejksåret 1909

Omslag till boken Vulcan av Nino Mick. Design av Moa Schulman.
Omslag till boken Vulcan av Nino Mick. Design av Moa Schulman.
Nino Micks historiska arbetarroman Vulcan tar avstamp i verkliga händelser. År 1875 uppstod en brand i tändsticksfabriken Vulcan i Tidaholm. En tändsticksask hade fattat eld vid paketeringen av lättantändliga fosfortändstickor och elden spred sig snabbt. 46 unga kvinnor och flickor, som arbetade i fabriken, dog i branden.

Vulcan

Nino Mick
Norstedts 2023

Omslag: Moa Schulman

I Micks roman är de döda fortfarande närvarande i bygden, trots att handlingen utspelar sig 34 år efter branden. Deras begravda kroppar har upptagits som näring av träden och blivit en del av kretsloppet. Deras själar finns också kvar och de fungerar i romanen som berättare, som har koll på allt och alla. Särskild uppmärksamhet har de på Berta, som överlevde branden. Berta får i berättelsen stor betydelse för Sara, som är romanens huvudkaraktär.

Året är 1909 och inom arbetarrörelsen bubblar missnöjet med arbetsköparnas krav på att de redan låga lönerna ska sänkas. En storstrejk är på gång. Sara, som arbetar på Vulcan som ”labba”, befinner sig i utkanten av den grupp ungsocialister som organiserat sig. Saras största bekymmer är att få pengarna att räcka till för att mätta sig och sina två barn, vilket blir extra svårt när hennes man, ungsocialisten Salemon, sitter fängslad för värnpliktsvägran. När Berta kommer in i hennes liv som hyresgäst blir livet ljusare.

Vulcan är en kollektivroman som förflyttar sig mellan olika karaktärer och ämnen. Den skildrar hunger, solidaritet, förtvivlan och hopp. Romantisk kärlek spirar här och där och lite varstans uppstår gemenskap för kollektiv kamp. Det är en roman som fångar tidsandan i en turbulent tid samtidigt som karaktärerna med sina personliga begär och bekymmer blir väldigt levande. Vulcan är allt annat än tråkig. Den är en riktig bladvändare.

Catharina Bergman

Här får du fler boktips
Läs en intervju med Nino Mick