Syndikalisten recenserar böcker
I reportageboken Rent åt helvete undersöker Elinor Torp den svenska städbranschen där det finns oseriösa städfirmor, som både utnyttjar sina anställda och kryphål i regler och lagar. Författaren visar bland annat hur konkurrensen om att vinna offentliga sektorns upphandlingar gör att städföretag driver sina anställda till hög arbetsbelastning och psykisk ohälsa. Och, hon avslöjar hur myndigheterna brister vad gäller kontroll av dessa städfirmor.
Rent åt helvete
Elinor Torp
Mondial 2023
I centrum för reportaget befinner sig två lokalvårdare, vars historier Torp har följt. Det handlar om Chilo, som i media blivit omnämnd som förra statsministern Magdalena Anderssons svartjobbande städare utan uppehållstillstånd. Chilo råkar utlösa larmet hos statsministern och därmed avslöjas och hamnar i Migrationsverkets förvar. Det handlar också om Jolyne, anställd av Samhall, vilka har som uppdrag att ge sina anställda stöttning och en meningsfull vardag. Jolyne tar sitt liv på jobbet.
Rent åt helvete är ingen tjock bok, men författaren lyckas ändå hinna med att föra fram det mesta som är galet med städbranschen samt peka på bristfälliga regelverk, vars luckor är lukrativa kryphål för skurkfirmor. Torp lyfter också hur fackförbunden inte gör tillräckligt för att stävja den arbetslivskriminalitet det handlar om. SAC tas upp som den centralorganisation som faktiskt gör något genom sina fackföreningar.
Det är en helt klart läsvärd bok och bäst är att Torp utifrån intervjuer med Chilo och Jolynes mamma återberättar deras gripande historier på ett sätt som gör att det känns som jag är där, med dem.
Catharina Bergman