Syndikalisten recenserar böcker
I ett decennium har Per Lindblom arbetat med denna 700-sidiga bok om svenskar som reste till Spanien för att rapportera från, eller strida i,
spanska inbördeskriget.
Svenska anarkister och syndikalister i spanska inbördeskriget. Korrespondenter och frivilliga 1936–1939
Per Lindblom
Federativs Förlag 2022
Striderna mellan nationalister och republikaner, till vilka anarkister och syndikalister anslöt sig, pågick under de år som anges i bokens titel. Republikanernas nya samhällsbygge hade nått relativt långt när nationalistiska sidan slutligen vann och Franco blev diktator. Lindblom har gjort gedigen research genom att leta i arkiv, intervjua anhöriga till dem som var där
och genom att resa till platserna som korrespondenterna och de frivilliga var på.
En stor del av texten består av utdrag ur reportage som publicerats i Arbetaren, vilket fungerar utmärkt för att förmedla en levande bild av människorna och miljöerna. Lindblom ramar in dessa utdrag med förklarande och sammanfattande text. Han sätter reportagen, bilderna och berättelserna i en kontext.
Tidigare i år kom boken Till Spanien och krigsfronten, vilken innehöll Albert Jensens reportage från kriget. I Lindbloms bok är han en perifer figur och i stället har andra utmärkta skribenter fått ta plats, som Rudolf Berner och Maja Funseth, som med öga för detaljer ger liv åt platserna de besöker samtidigt som de förklarar bakgrunden till striderna. Den tidigare sömmerskan Funseth noterar de stridandets klädsel; arbetare som de var hade de manchesterbyxor, lumberjacka och dess- utom ”käck” svartröd mössa. Maja Funseth kommer också kvinnorna hon möter nära. En imponerad Berner berättar om den anarkistiska kvinnoorganisationen Mujeres Libres omfattande arbete och kulturintresserad som han var framhäver han deras främjande av konst och kultur. Korrespondenterna och de stridande svenskarna vittnar förstås även om krigets umbäranden.
700 sidor bok om ett krig kan tyckas mastigt. Men Lindblom har gjort ett fint urval ur det material som funnits tillgängligt, vilket gör att läsningen flyter på och inte alls blir så jobbig som befarats. Att det inte är de stora konflikterna (vilka dock finns med i boken) utan de tillresta personerna och deras upplevelser och möten som är i förgrunden är ett stort plus.
Catharina Bergman
Umeå LS av SAC