A-kassa/Arbetslöshetskassa/
En a-kassa är tänkt som en trygghet som gör att du kan få ersättning om du blir arbetslös. Försäkringen består av två delar – en grundförsäkring och en frivillig försäkring som grundar sig på tidigare inkomst.
Ersättning från den frivilliga inkomstbaserade försäkringen betalas ut till den som är medlem i en arbetslöshetskassa och som uppfyller medlemsvillkoret och arbetskravet inom medlemstiden.

Anarkism
Ett anarkistiskt samhälle styrs med jämlik medverkan av alla, genom direkt demokrati. Upprätthållandet av samhället sköts gemensamt på lokal nivå. Samhället är då fritt från stat, kapitalism och alla andra system som styr uppifrån och delar upp människor i olika klasser.

APT/ arbetsplatsträff
Ett möte på jobbet mellan arbetskamrater. Ofta finns någon chef med på mötet, men det finns exempel på när arbetare själva har format hur de vill att mötet ska se ut, t.ex. att chefen fått vara med en stund så att arbetarna till viss del har kunnat prata för sig själva.

Arbetsköpare
Person, bolag, organisation eller myndighet som köper arbetskraft, alltså anställer personal. I SAC använder vi ordet arbetsköpare istället för arbetsgivare, eftersom de inte ger bort jobb av välvilja, utan köper arbetskraft som de är beroende av.

Arbetsplatsorganisering
Att tillsammans med arbetskamrater skapa en gemenskap för att förändra arbetsplatsen tillsammans.

Arborist
Trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar och andra bebyggda miljöer.

Arvode/arvoderad/arvodering
Ersättning för ett uppdrag eller arbete av tillfällig art. En del arvoden hanteras som en vanlig lön medan andra typer av arvoden saknar t.ex. pensionsrätt och sjukersättning etc.

ATAB
Förkortning för Arbetaren tidnings AB. SAC:s bolag som äger tidningen Arbetaren

Autonomi
Självbestämmande, oberoende.

Bokföring
Sammanställningen av ekonomiska händelser inom en organisation. I bokföringen ska finnas med underlag som styrker de enskilda utgifterna (exempelvis kvitton och fakturor) och intäkterna (exempelvis överföringsbesked från banken).

Brukare
Den som får stöd genom LSS (läs på sida 9), alltså brukar omsorgen, kallas brukare.

Centralkommittén/CK
SAC:s centralkommitté (CK) är det högsta beslutande organet mellan SAC:s kongresser. CK håller fysiska möten fyra gånger per år. Det brukar omfatta två heldagar. Däremellan hålls kortare videomöten varje månad. CK-ledamöterna arbetar ideellt och har alltså andra lönearbeten, inte betalda uppdrag för SAC.

Dekolonialitet
Det dekoloniala perspektivet utgår från historierna och de socioekonomiska platserna för människor som markeras som att inte tillhöra de nordiska samhällena, trots deras rättsliga ställning som medborgare – eller som inte erkänns som medborgare alls (som i fallet med asylsökande).
Källa: Göteborgs universitet

Desorganiserad
Skapa oreda, att inte vara organiserad.

Diskrimineringsgrunderna
Det finns sju diskrimineringsgrunder som omfattas av lagens diskrimineringsförbud: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Docent
Docent är en akademisk titel. För att antas till en docenttjänst krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens samt vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

Driftsektion/sektion
En driftsektion, kallas också sektion internt i SAC, är en lokal fackförening för alla yrken på en arbetsplats. De kan jämföras med andra facks klubbar på arbetsplatserna. De kallas driftsektioner för att visionen är att vi arbetare ska överta driften av arbetsplatserna – vi som utför jobbet borde vara de som bestämmer.

Exploaterad
Utnyttjad. Används ofta när en person i beroendeställning utnyttjas grovt.

Fackförbund
Ibland kallas SAC felaktigt för fackförbund. LO, till exempel, är en facklig organisation som samlar olika fackförbund, t.ex. Kommunal, uppdelade i olika branscher. SAC är en federation, vilket betyder att vi samlar självstyrande föreningar i form av LS, driftsektioner och syndikat. Syndikalister har en motsvarighet till förbund när syndikat i samma bransch bildar en nationell branschfederation.

Federation/federalism
En sammanslutning av flera självständiga enheter.
SAC är en federation som består av självständiga lokala samorganisationer, syndikat och driftsektioner.

FFAB/Federativs förlagshus aktiebolag
Bolaget som äger fastigheten på Sveavägen 98 i Stockholm och som hyr ut kontorsytan till SAC:s sekretariat. FFAB är SAC:s bolag. En annan fastighet som ägs av bolaget är JoeHill-gården i Gävle. 

Folkhögskola
Folkhögskola är en form av vuxenutbildning och vänder sig i första hand till vuxna som är 18 år eller äldre. Utmärkande för folkhögskolor är den studerandes aktiva deltagande. Utbildningsformen strävar efter att ha mindre studiegrupper med högre sammanhållning.

Funktionär
Funktionärer ska se till att en verksamhet fungerar. Nu har SAC fem funktionärsroller som är studieorganisatör, informationsorganisatör, facklig samordnare, generalsekreterare och kassör. SAC:s funktionärer har möjlighet att arbeta på distans från annan ort än Stockholm, men ska se till att vårt kontor på Sveavägen 98 i Stockholm fungerar gällande post, fastighetsskötsel m.m. SAC:s funktionärer är avlönade, de få ”ersättning för förlorad arbetsinkomst”.

Generalstrejk
Vid en generalstrejk är målet att alla arbetare ska lägga ned sitt arbete så att samhället blir betydligt drabbat.

Ideell/ Ideella uppdrag
En förening som är ideell är inte vinstdrivande. Föreningen drivs av engagerade medlemmar, som till största delen inte får ersättning för den tid som läggs ned på verksamheten. Dessa medlemmar har ideella uppdrag.

Indrivningsblockad
En blockad innebär att något blockeras, t.ex. en restaurang, för att stoppa folk att besöka den. Det kan vara en fackförening som informerar om varför folk inte bör gå in där. En indrivningsblockad har syftet att driva in löner för arbetare som inte fått den ersättning som utlovats.

Intersektionalitet
Intersektionalitet handlar om att maktordningar, baserade på kategorier som kön, ras, sexualitet, funktion och socioekonomisk status, samverkar och skapar ojämlikheter, diskriminering och förtryck.

Kollektivavtal
Skriftlig överenskommelse om anställningsvillkor som sker mellan en facklig organisation och en arbetsköpare eller ett arbetsgivarförbund.

Kommitté
SAC har flera kommittéer med olika uppgifter. Nu finns t.ex. en förlagskommitté som ger ut böcker och en rättskommitté som bland annat ger arbetsrättsligt stöd till olika instanser i SAC. CK bedömer vilka kommittéer som behövs under pågående kongressperiod utifrån organisationens mål. Andra instanser i organisationen kan också ha kommittéer. I flera LS finns det förhandlingskommittéer.

Konceptuellt/konceptkonst
Konstform baserad på att idén, eller konceptet, tar överhanden över materiella eller estetiska överväganden.

Kongress
Det är vanligt att organisationer delar upp sin verksamhet i kongressperioder. Kongressen äger rum efter ett visst antal år, som tidigare kongress beslutat om. SAC:s kongressperioder är 4 år. Den senaste kongressen var 2022 (framskjuten p.g.a pandemin) och nästa kommer att äga rum i oktober 2025. Kongressen pågår i flera dagar och behandlar olika förslag på hur verksamheten ska styras kommande kongressperiod.

Konstituerande styrelsemöte
Det första mötet för en ny styrelse som ofta sker kort efter årsmötet.

LAS/Lagen om anställningsskydd
Den lag som reglerar anställningsförhållandet. Bland annat vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande.

Lokala samorganisationer/LS
LS är förkortning för lokal samorganisation. SAC är en sammanslutning av LS. Du är medlem i den LS som organiserar på den ort där du arbetar. En LS uppgift är att samorganisera den fackliga verksamheten i alla branscher på sin ort och främja medlemmarnas organisering i driftsektioner.

MBL/Medbestämmandelagen
Heter egentligen ”lag om medbestämmande i arbetslivet”, och reglerar förhållandet mellan arbetsköpare och arbetare. Lagen reglerar i huvudsak föreningsrätten – rätten för arbetare, men också för arbetsköpare, att organisera sig.

Migrantarbetare
Person som flyttar ifrån sitt hemland, för att arbeta. Det kan vara för att personen blivit lovad ett arbete med en bra lön i det andra landet och tänker att hen ska få in pengar för att sedan resa tillbaka för att ge sin familj en tryggare ekonomi i hemlandet. I Sverige blir många migrantarbetare lurade på lönen.

Migrantorganisering
Migrantarbetare som organiserar sig. Det kan också vara t.ex. en fackförening, som i Stockholms LS fall, som använder sina kunskaper och resurser för att hjälpa migrantarbetare att få rätt på arbetsmarknaden.

Motioner
En motion är ett förslag till beslut. Du som medlem kan lämna motioner till din LS som du vill att medlemsmötet ska fatta beslut om. Olika instanser kan lämna motioner till CK som tar beslut om förslagen under deras beslutsmöten.

New management/New public management
Begreppet New Public Management etablerades under 1990-talet. Kan enkelt beskrivas som en allmän förändring av hur offentlig sektor skulle styras och organiseras. Den drivande idén är att omforma offentlig sektor till att bli mer marknadsstyrd.

Obstetrik
En medicinsk specialitet inriktad på omhändertagande och vård av kvinnor under graviditet, förlossning och barnsängsperiod.

Offentlighetsprincipen
Innebär att allmänheten och massmedierna har rätt till insyn i statens, kommunernas och landstingens verksamhet.

Paragraf
Del av lag eller avtal som innehåller en eller flera regler. Det är ungefär som punkter i en lista, som kan innehålla underpunkter. När du läser lagar, regler och avtal brukar paragraferna ha paragraftecknet framför sig. Det ser ut såhär: §.

Paternalistisk/Paternalism
Paternalism (av latinets pater, ’fader’) åsyftar en relation mellan en överordnad och en underordnad part, som präglas av en beskyddande attityd från den starkare partens sida. Uttrycket används ibland nedsättande för att belysa attityder eller politiska system som utger sig för att värna om individers intressen, men som anses begränsa dessa individers frihet.

Per capsulam
När ett beslut fattas per capsulam görs det mellan ordinarie protokollförande möten, t.ex. genom chatt, mejl eller telefon. Dessa beslut förs till protokoll på ordinarie möte trots att det är fattat vid ett tidigare tillfälle.

Progressiv
Radikal och framåtsträvande.

Referendum
Omröstning som görs mellan kongressperioderna. I SAC sker referendum genom de lokala samorganisationerna (LS). Röstantalet är baserat på antal medlemmar i LS.

Registerverksamhet/registermetoden
Ett alternativ till strejker, kollektivavtal och idén om generalstrejk som väg till ekonomisk demokrati. Praktiserades av svenska syndikalister från slutet av 1910-talet till början av 1950-talet. Syndikalister förde register över tillgängliga arbeten och dikterade priset och villkoren för att utföra arbetet. Metoden omfattade kamp inne på arbetsplatserna, facklig arbetsförmedling och kollektiva uppgörelser utan fredsplikt. Även LO-förbund använde metoden.

Skyddsombud
En arbetare som företräder personalen i arbetsmiljöfrågor enligt arbetsmiljölagen (AML). Det kan vara en medlem i en LS av SAC som är skyddsombud. SAC håller regelbundet i utbildningar för skyddsombud, med fokus på organisering.

Styrelse
I en förening behövs en styrelse för att verksamheten ska fungera. En styrelse behöver bestå av minst tre ledamöter för att fatta beslut. En medlem i styrelsen behöver vara ordförande.

Syndikalism
Syndikat betyder fackförening eller ekonomisk förening på franska. Istället för att den som äger mest bestämmer mest, vill syndikalismen att majoriteten, alltså vi arbetare, tillsammans ska äga och besluta. Den demokratiska ledstjärnan är att alla som berörs av beslut ska ha rätt att påverka besluten.

Syndikat
Ett syndikat av SAC är ett självstyrande samarbetsorgan, alltså en egen självständig förening, för alla driftsektioner inom en viss bransch på en ort, t.ex. Stockholms byggsyndikat och utbildningssyndikatet.

Tredskodomar
En part svarar inte i en förhandling vilket innebär att den andra parten vinner automatiskt.

Trust
Sammanslagning av företag inom en bransch med syfte att minska konkurrensen och därmed kunna kontrollera priserna.

Utbudsekonomi
En riktning som bland annat hävdar att det går att öka de offentliga intäkterna genom skattesänkningar.

Utskott
I en grupp som ska ta beslut, i SAC:s fall är det Centralkommittén (CK), kan vissa personer utses för arbeta med en särskild uppgift. CK har t.ex. ett policyutskott som arbetar med att ta fram policys och förbereder förslag till beslut som CK ska ta.

Workshop
Möte där deltagarna lär av varandra och kommer fram till ny kunskap tillsammans.

Årsmöte
Det högsta beslutande organet i varje lokal samorganisation (LS). Ett årsmöte är ett möte där alla medlemmar är inbjudna och som har rätt att fatta beslut om exempelvis stadgar och välja styrelse. Årsmötet hålls normalt en gång per år.

Återindustrialisering
Ny industri växer där industri varit nerlagd.