Skildrar vårdbiträdet som sa ifrån när vårdbolaget ljög under pandemin

Foto: TriArt film

Så länge hjärtat slår (2024)

Regi: Ella Lemhagen
Manus: Malin Lagerlöf

Filmen Så länge hjärtat slår tar en med full kraft tillbaka till pandemitiden. Rädslan, handspriten, uttrycket ”våra äldre”, munskyddsbrist och tomma centrallager. Allt finns med i filmen, med manus av Malin Lagerlöf och regi av Ella Lemhagen.

Vad som också finns med är ett vårdbolags vinstlystnad, som innebär risk för vårdtagarnas liv, och ett vårdbiträde som kämpar för förändring.

Vårdbiträdet Hanne, en roll utmärkt spelad av Bianca Kronlöf, jobbar på ett äldreboende. Boendet är ett av de första i Sverige att drabbas av smittan. Att det varken finns rutiner, skyddsmaterial eller förberedelse för en pandemi blir snabbt tydligt. När enhetschefen ljuger för brukarnas anhöriga om vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits inser Hanne att hon måste protestera. När hon inte får gehör av chefen, som dessutom är en av hennes bästa vänner, och boendets personal tvingas till ett oetiskt arbete så tar Hanne till andra medel för att få vårdbolaget att ta ansvar.

Filmen är baserad på verkliga händelser samt på radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet1. I filmen betraktas Hanne som illojal av arbetsköparen för att hon bryter mot en lojalitetsklausul i anställningskontraktet. Det ryms också annat i berättelsen. Här finns till exempel fint skildrade relationer mellan brukarna på äldreboendet, liksom mellan dem, personal och anhöriga. Hanne är dessutom en utåtriktad och handlingskraftig person, som det är härligt att följa.

Så länge hjärtat slår upprör och berör. Den synliggör hur vårdbolag snålar in på personal och annat och vart pengarna i stället tar vägen. Den visar också vad en enskild person kan göra för att ändra på detta.

Catharina Bergman

  1. Vårdbiträdet som är huvudperson i filmen är baserad på Stine Christophersen som fick SAC:s civilkuragepris 2021. ↩︎

Mer böcker