Nytt vård- och omsorgssyndikat bildades i solidaritet med Palestinska vårdarbetare

Medlemmar i fackföreningen Solidariska vårdarbetares styrelse, en del i facket SAC Syndikalisterna. Fem personer av ungefär 45 medlemmar.

”Vi behöver bedriva arbetsplatskamp, men vi behöver också förändra systemet i grunden”

Solidariska Vårdarbetare bildades utifrån en långvarig frustration från arbetare inom vård och omsorg. Det började när de kontaktade sina respektive fackförbund och uppmanade dem till någon form av aktivitet kring folkmordet i Gaza.

Medlemmar i fackföreningen Solidariska vårdarbetares styrelse, en del i facket SAC Syndikalisterna. Fem personer av ungefär 45 medlemmar.

Vid Solidariska Vårdarbetares senaste möte var fyra medlemmar (av ca. 45) närvarande. Andra medlemmar var med digitalt. Från vänster: Viktor Lindberg, Ann Räty, Hannes Vikberg, Singoalla Tiroler och Daniel Häggstam.

– Vi trodde att det skulle vara en självklarhet för våra fackförbund att ta ställning när våra kollegor i Palestina blir slaktade; vi ser filmer och det är uppenbart vad som sker. De blir utsatta för våld och mord på sina arbetsplatser. De har försökt bedriva vård, stått kvar vid patienternas sida trots svält, brist på vatten, utrustning och till och med riskerat sina liv, säger Singoalla Tiroler, medlem i Gävles lokala samorganisation (LS).

SYNDIKAT I SAC
Ett syndikat av SAC är ett självstyrande samarbetsorgan, alltså en egen självständig förening. Syndikat ska samla arbetare inom en viss bransch, vanligtvis inom ett begränsat geografiskt område. Andra vårdsyndikat i SAC är Stockholms vårdsyndikat. Göteborgs LS har en grupp som kallar sig Vårdarbetargruppen i Göteborg.

För den grupp som sedan skulle bilda Solidariska Vårdarbetare kändes deras tidigare fackförbunds reaktioner främmande. De hade hoppats på protestester, brev till regeringen och solidariska handlingar med vårdarbetare i Palestina. Men sedan förstod de att något sådant inte skulle ske.

LÄMNADE LÄKARFÖRBUNDET

– Vi drev den här frågan under ganska lång tid, våra fack uppmanades flera gånger och vi bemöttes egentligen bara av tystnad. I vissa fall har uppmaningen bemötts med hot och kritik, berättar Singoalla.

Gruppen valde att lämna sina fackförbund. Singoalla var med i Läkarförbundet, och fler medlemmar där gick i bräschen och så hakade sjuksköterskor och psykologer på och lämnade sina respektive fack. En gemenskap bildades i och med solidariteten med Palestina.

Singoalla Tiroler - Ledamot i fackföreningen Solidariska vårdarbetares styrelse, en del i facket SAC Syndikalisterna

Att alla i gruppen stod utan fackförbund blev en sak att diskutera och de kände att det fanns möjlighet att bygga ett nytt samarbete. Gruppen Läkare för Palestina bildades. Singoalla berättar:
– Det blev ett online-samarbete som var ganska aktivt, med en stor läkargrupp som lämnade Läkarförbundet gemensamt.

VÄLKOMNADES AV SAC

Ninïan Sassarinis-McGowan, i SAC:s centralkommitté fångade i sociala medier upp gruppen som var missnöjda med Läkarförbundet, och som önskade andra alternativ. Ninïan upplyste om SAC och uppmuntrade dem att höra av sig till sekretariatet för att få mer information. Ett mejl från Singoalla togs emot av Gabriel Kuhn, vår generalsekreterare, och nu var bollen i rullning. Det första mötet som initierades innehöll diskussioner kring hur gruppen med vård- och omsorgsarbetare skulle kunna fortsätta det de påbörjat som grupp, samtidigt som de är organiserade genom SAC.

Ett syndikat som är öppet för medlemmar i flera LS skulle vara den bästa möjligheten, ansåg gruppen. Ninïan och Gabriel kollade på stadgarna från senaste kongressen och kunde inte se något hinder.
– I så fall hade vi inte föreslagit det, om det gått emot stadgarna, förklarar Gabriel.

I SAC:s forum har det varit en del diskussion kring just detta, om bildandet av detta syndikat har gått rätt till.
– Det är bra med diskussion, men jag står fast vid att det är i enlighet med stadgarna, säger Gabriel.
Efter den diskussionen, som väcktes bland medlemmar i olika LS, så fattades beslutet att Solidariska Vårdarbetare ska tillhöra Uppsala LS, men är öppen för medlemmar i alla LS.

”Majoriteten är kvinnor och icke-binära.
Att då inte fånga upp det på grund av vår struktur känns inte rätt”

DET FEMINISTISKA FACKET

– Även byggsyndikatet, som tillhör Stockholms LS, har medlemmar runtom i landet, tillägger Gabriel.
Han fortsätter:
– Som jag ser det så är det viktiga att ta tillvara på ett bra organiseringstillfälle. Det är sällan en stor grupp från LO-fack vill gå över till SAC. De är väldigt motiverade och delar vår värdegrund. Majoriteten är kvinnor och icke-binära. Att då inte fånga upp det på grund av vår struktur känns inte rätt. Det är klart vi ska respektera stadgar men vi ska också vara öppna för okonventionella förslag.

Gabriel Kuhn, generalsekreterare i SAC Syndikalisterna 2023

Gabriel menar att om denna grupp blivit uppmanade att starta driftsektioner i sina respektive LS så hade tillfället försvunnit.
– Jag är övertygad om att det här syndikatet kan ge mycket till SAC framöver. De kan lämna avtryck i den offentliga debatten. De verkar vara en väldigt självgående grupp. De får stöd från SAC, precis som våra övriga instanser.
Vår generalsekreterare tror att Solidariska Vårdarbetare kan inspirera.
– Vi säger oss vara ett feministiskt fack. Det är viktigt att vi har något konkret vi kan peka på!

MEDLEMMARNA VÄLJER RIKTNING

Att de redan dragit igång ett samarbete bland vårdarbetare som hade spridning runtom i landet är en del av förklaringen till att bilda ett nationellt syndikat. Och många medlemmar bor på orter där det inte finns någon lokal samorganisation eller ett syndikat i närheten.
– Annars hade vi tappat många medlemmar. En annan anledning är att vi inte började med att driva lokal arbetsplatskamp. Så som vi uppfattar det så är lokala syndikat mer kopplade till lokala arbetsplatser och kampen där. Vi har hittills fokuserat mer på politiska frågor, delvis i Sverige för att motverka privatiseringar, men också internationella, i solidariteten med vårdkollegorna i Palestina. Det är vårt ursprungsintresse men sen vill vi se hur vi kan kombinera det med arbetsplatskamp för det är oerhört viktigt. Hur det ska ta form får ju utgå ifrån medlemmarnas intressen och möjligheter, säger Singoalla.

– Riktningen bestäms ju av medlemmarna och det diskuteras på våra medlemsmöten. Det är vi tillsammans som bestämmer, flikar Nora Andersson Eklund in.
Nora är psykolog och medlem i Stockholms LS. Hon kontaktade Psykologförbundet med samma uppmaning som Singoalla och andra gjort till Läkarförbundet.
– Jag tänkte att att ett uttalande inte skulle vara något märkvärdigt att göra, likt det som gjordes efter Rysslands ockupation av Ukraina. Då gick det att visa solidaritet och till och med ta emot patienter och stödja lokala initiativ, berättar hon.

”Det är otroligt stärkande att samlas över yrkesgränserna”

Nora har varit medlem i Stockholms LS länge men samtidigt varit medlem i Psykologförbundet som hon nu lämnat. Nora tillägger att medlemmar i syndikatet delar erfarenheten av att respektive fackförbund generellt inte gör tillräckligt i arbetsplatsfrågor.
– Det är otroligt stärkande att samlas över yrkesgränserna, fortsätter Nora.

AKTIVA MEDLEMMAR

Jarita Rutkowski från Uppsala LS är specialist inom psykiatri. Hon berättar att det finns arbetsgrupper i syndikatet som jobbar självständigt. Arbetsgrupperna fokuserar på antirasism, fackliga frågor och utbildning, svensk sjukvård, media samt internationell solidaritet där mycket fokus ligger på Palestina nu.
– Grupperna kan stöta och blöta saker med oss i styrelsen. Det finns mycket utrymme att bestämma över vad vi ska hålla på med för den som vill vara en del av en arbetsgrupp, förklarar hon.

Singoalla säger att Solidariska Vårdarbetare vill vara ett fack utan pampar.
– Våra tidigare fack utgav sig för att driva våra intressen men i själva verket var de inte alls våra. Det kunde vara helt ointressant eller till och med skadligt för oss, enligt Singoalla. Hon fortsätter:
– Vi vill bli ett syndikat av aktiva medlemmar, där i bästa fall alla utifrån förmåga och ork är aktiva. Både genom att göra sin röst hörd men också arbeta aktivt. Då kan vi få en verkligt kraftfull organisation som kan göra stor skillnad.

Har ni haft några fackliga ärenden än?

– Jag kan nämna två konkreta saker. Under sjuksköterskestrejken, då var vi helt nystartade men vi diskuterade en hel del. Sjuksköterskor i syndikatet fick stöd och riktning, samt råd centralt ifrån. Och den andra frågan handlar om Palestina, där en medlem blev kritiserad av sin chef för att ha burit palestinasjal. Kring det diskuterades vad vi får göra och inte göra på arbetsplatsen. Det är de två fackliga frågor som vi har berört hittills, svarar Singoalla.

– Under de här diskussionerna har jag blivit så imponerad av all kunskap som finns, och så snabbt som det kom fram svar. Det kan komma 20 svar på en fråga efter några timmar, jag tänker framför allt på diskussionen om palestinasjalen. Det kom fram olika lagtexter och exempel. Det är kul att se hur snabbt det går och hur engagerade medlemmarna är, tycker Jarita.

Nora berättar att diskussioner ofta sker genom chatt med olika undertrådar.
– Dels för olika arbetsgrupper, styrelsen och allmänt, men även fackliga frågor och annat. Singoalla tillägger att många är nya och att det innebär en inlärningsprocess.

”Vi har enats kring en stor solidarisk fråga, nu jobbar vi också för att få in den lokala biten”

Jarita förklarar:
– Att vi inte har kommit igång med arbetsrättsliga frågor, det mer lokala, är nog för att många medlemmar är helt nya i syndikalisterna. Vi kommer jobba mycket med att skapa grundkunskaper. Många kommer från fack där det inte jobbas lika aktivt och snabbt. Vi har enats kring en stor solidarisk fråga, nu jobbar vi också för att få in den lokala biten. Det finns ju mycket kunskap i våra LS. Vi känner att vi kan komma in och bidra med det internationella. Vi är så tacksamma för kunskapen som finns i LS.

Text & Foto:
Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör