Janis förlorade en hand på jobbet, en byggarbetsplats i Stockholm

Logotyp för fackförening för arebtare inom bygg i Stockholm, av SAC Syndikalisterna

Solidariska byggare, Stockholms byggsyndikat av SAC, stöttar sin medlem genom en insamling.

Det var den 6 september som Janis hand blev kapad med en cirkelsåg, av en annan arbetare. Efter femton timmars operation ser det ut som att han kommer att återfå rörlighet i två fingrar.

Nu kämpar byggsyndikatet för att få bolaget, ett litauiskt bemanningsföretag, till förhandling, men det går trögt. Syndikatet försöker också få det svenska bolaget som har ansvar för arbetsmiljön till möte, men de försöker komma undan med att ”vi har gjort allt rätt och det finns ingenting att prata med facket om”.

Vräktes

Janis har inte fått något stöd från något av bolagen. Han blev vräkt från bolagets boende eftersom han inte kan arbeta. Lön har han inte fått för arbetet i september innan olyckan, inte heller sjuklön (som skulle ha betalats ut den 15 oktober). Han besöker Södersjukhuset (SÖS) varje vecka och går på starka mediciner.

Byggsyndikatet har ordnat boende åt Janis, men behöver hjälp med att stötta honom ekonomiskt. Att kräva bolagen på ansvar kan ta lång tid.

Vill du bidra till insamlingen? Skicka en slant via Swish till 123 178 95 77! Märk inbetalningen med ”Janis”!

Syndikalistisk fackförening för Byggarbetare i Stockholm är samlade i en lokal. Text finns också i bild: Stötta vår medlem Janis!
Foto: Solidariska byggare av SAC Syndiklaisterna

Informationen kommer från Solidariska byggare på Facebook
Här kan du läsa mer om Solidariska byggare!
Mer att läsa om byggbranschen!