Kräver rättvisa för arbetare i daglig verksamhet

Människor med banderoller i ett deminstrationståg och texten "Så vi vann och nu har vi semesterlön"

Den fristående fackföreningen Grunden LS

I den gamla margarinfabriken i Olskroken i Göteborg håller fackföreningen Grunden LS till. En dag i mitten av november bjuder Teresa Pedrini och Mikael Åhman på kaffe och vi slår oss ned vid det lilla bordet i fotostudion. Mellan kaffekopparna ligger broschyren Lärdomar från en seger. Segern handlar om att Grunden LS har lyckats driva igenom rätten till semesterlön för alla som arbetar som deltagare på daglig verksamhet i Göteborgs kommun.

Teresa Pedrini och Mikael Åhman från Grunden LS i Göteborg.

GRUNDEN LS
Står för Grunden Lokalfackliga samverkansförbundet. I LS av SAC står LS för Lokal samorganisation.

DAGLIG VERKSAMHET
Om du har en funktionsnedsättning och inte arbetar eller studerar, kan du ansöka om daglig verksamhet. (Från Göteborgs stads hemsida.)

Foto: Mira Cederwall Viktorin

Mikael: ”Formellt är det Riksföreningen Grunden 1 som hyr här. Genom upphandling med Göteborgs kommun bedriver vi icke-kommunal daglig verksamhet som består i att jobba politiskt för målgruppen. Det är givetvis idéburet, icke-vinstgivande. Jag har jobbat på Grunden sedan 2012. Jag är anställd som förbundsjurist och coach. Vi är sex anställda och 20 personer som har daglig verksamhet. Teresa jobbade här före mig.”

Teresa: ”Ja, två år innan.”

Teresa jobbar med det politiska arbetet, ur vilket fackföreningen Grunden LS har vuxit fram. Grunden LS organiserar personer som arbetar som deltagare inom daglig verksamhet.

Mikael: ”Grunden LS är rikstäckande. Vi har lånat syndikalisternas organisationsmodell. Det finns ett Göteborgssyndikat och ett Karlshamnssyndikat. Nästa vecka ska vi till Mellerud och bilda vad som troligen blir ett syndikat där och vi har dialog med folk i Eskilstuna. Vi håller på med uppbyggnadsfasen.”

Grunden LS bildades 2022 av Teresa och hennes kollega David.

Teresa: ”Det är också så länge vi har kämpat för semesterlön. Man ska ju inte behöva jobba på sommaren, utan få pengar ändå. Annars kan man inte planera om man vill åka någonstans, då får man alltid åka senare för man ska jobba. Men nu känns det skönt att vi har fått igenom det här. Det är verkligen jättestor skillnad.”

Den som arbetar som deltagare på daglig verksamhet får habiliteringsersättning, som fungerar som en lön. I Göteborg är ”habben” 160 kronor skattefritt per arbetsdag. Habben plus övriga bidrag blir ungefär samma som lägsta lönen enligt Kommunals kollektivavtal med Samhall. Rätten till semesterlön innebär att de som har daglig verksamhet får habiliteringsersättning utbetald även under semestern. Så var det inte innan.

Mikael berättar att det började med att de läste att papperslösa kan vara med i LS av SAC.

Mikael: ”Alla fackförbund säger ju att man ska ha en löneanställning men Teresa och övriga här, de kan inte gå med.”

Om syndikalisterna kan organisera papperslösa så kan även de bilda en fackförening, menar Mikael.

Mikael: ”Men det är inte som att kommunen erkänner oss som fackförening än. Nu är vi där arbetarklassen var 1890 kan man säga.”

Teresa: ”Det är för att vi har funktionshinder2, de tror att vi inte kan någonting.”

Mikael: ”Det trodde man ju om arbetare på 1800-talet också. Det är ju inte så att man blir piskad men vi kämpar för att bli erkända som fackförening. Försäkringskassan har definierat jobb som arbetsförmåga, att man är anställningsbar. Anställningsbar är ju i princip att ett företag kan göra vinst på att anställa en. Vi godtar inte den definitionen.”

Grunden LS anser istället att ”ett jobb är det om man gör något för att någon annan behöver det.”

Mikael: ”Och det gör Teresa.”
Teresa: ”Inte, som vi säger ofta, att vi leker. Vi jobbar här.”

Mikael: ”Systemet är anpassat för folk som har anställning, det ser daglig verksamhet som en vårdinsats. I MBL står det någonting om att den lagen gäller för dem som är anställda och dem som har en liknande position på arbetsplatsen. Sen fattar jag som jurist att man har tänkt på inhyrd personal men det står som det står, så då sa vi att Teresa har en liknande position.”

Jag frågar hur de gick till väga för att driva igenom rätten till semesterlön.

Teresa: ”Vi hade manifestationer, vi höll tal. Första maj gick vi i tåget.”

Mikael: ”Vi stod och delade ut flygblad i Brunnsparken.”

Teresa: ”Vi hade en namninsamling3 också. Om vi fick 200 namnunderskrifter så var de tvungna att ta upp frågan…”

Mikael: ”…i något beslutande forum, i Nämnden för funktionsstöd eller i Kommunfullmäktige.”

Människor med banderoller i ett deminstrationståg och texten "Så vi vann och nu har vi semesterlön"

”Vi funkar bättre ihop med den autonoma rörelsen än med de parlamentariska systemen som bygger på att man sitter i väldigt komplexa och oändligt långa möten. Om du har koncentrationssvårigheter så är det omöjligt.”

Bild från Grunden LS broschyr ”Lärdomar från en seger”.

Teresa: ”Det var ganska många som sa nej men det var väldigt många som sa ja.”

Mikael: ”Många visste inte om hur det var, de har bara antagit att man får betalt på semestern.”

Teresa: ”Vi fick börja med att förklara att vi inte hade det.”

Mikael: ”Vi hörde av oss till Allt åt alla. Vi har gjort grejer ihop sedan 2017, så vi hade byggt upp en relation, den hade växt fram naturligt ur gatukampen. Vi bjöd in FUB4 också. FUB visste ju om hur det var, de fattade sakfrågan, men de hade ingen erfarenhet av att gå ut på gatorna.”

Flera andra organisationer anslöt sig till kampen.

Teresa: ”Det var ganska kämpigt i början.”

Mikael: ”FUB var lite nervösa, de ringde hit och sa att Allt åt alla verkar lite radikala. Vi kunde ju säga till Autismförbundet och FUB att det är snällt folk, vi går i god för de här. Och Allt åt alla var ju med på en gång ”Det är klart att ni ska ha lön!” Det handlade om att hitta en sakfråga, att alla som jobbar ska ha semesterlön.”

Detta enade funktionsrättsrörelsen med den autonoma rörelsen.

Mikael: ”Vi funkar bättre ihop med den autonoma rörelsen än med de parlamentariska systemen som bygger på att man sitter i väldigt komplexa och oändligt långa möten. Om du har koncentrationssvårigheter så är det omöjligt. Jag kan läsa 200 sidor förberedelsematerial och sen sitta och tjafsa om teoretiska resonemang, jag hänger med, men jag är jurist. Har du svårt att tala och läsa, då är man ju bara i vägen. Det är arenor som utesluter vårt folk. Att stå och samla in namn i Brunnsparken, det är ett sätt att jobba som är demokratiskt och inkluderar, det är arenor där vi faktiskt kan vara med på lika villkor. Om man jobbar konsensusinriktat, utifrån den autonoma miljöns sätt, kan alla här vara med. Det är demokrati på riktigt. ’Vad är vi överens om? Semesterlön. Hur gör vi då? Vi gör ett plakat’. Plus att vi har god erfarenhet av att bli bemötta som människor därifrån.”

Teresa: ”De såg ju inte oss som att vi har funktionshinder, de var som vanligt mot oss. Det finns ju inte så många som är så, men de var det. De var jättetrevliga.”

Mikael: ”Vi fick ihop de där två hundra namnen. Då blev det obehagligt för politikerna att säga ”Nej, vi tycker inte ni ska ha semester”. De insåg att ”Aha, nu måste vi förhålla oss till det här”. Vi tänkte att något parti kommer vara först med att säga ja och sen blir det en dominoeffekt. Så blev det också. V, S och MP:s gemensamma budgetförslag sköt till pengar till Nämnden för funktionsstöd för att säkerställa utbetalning av habiliteringsersättning på semester. Och så gick det igenom. Borgarna och Sverigedemokraterna hade egna budgetar men där stod ingenting om det.”

Beslutet gäller för alla i Göteborgs kommun.

Teresa: ”Det är många som får mindre än oss, kanske 48 kronor per dag. Vissa får inget alls och det är för jävligt. Det har blivit bättre men det är fortfarande mycket kvar.”

Mikael: ”Det är därför vi ska till Mellerud nästa vecka. Det här sättet att jobba, egenorganisering, det fungerar uppenbarligen.”

Grunden LS har sina lokaler i den gamla margarinfabriken i Olskroken i Göteborg. Foto som visar en del av interiören.

Grunden LS har sina lokaler i den gamla margarinfabriken i Olskroken i Göteborg.

Foto: Grunden LS

Teresa: ”Vi kan stötta dem men vi kan inte göra det åt dem. Vi kan komma med förslag på hur de ska gå tillväga.”

Mikael: ”Broschyren som vi har gjort passar att ge till andra, det var drivkraften bakom att den skrevs. Nästa arbetsrättsliga fråga är anställningsskydd. Om jag blir sjuk kan jag vara hemma tills jag blir frisk och sen kommer jag tillbaka. Det står i LAS. Om Teresa blir sjuk och är hemma många veckor säger kommunen upp hennes placeringsavtal och då kan hon inte komma tillbaka.”

Teresa: ”Det är efter två veckor. Det har hänt att folk har blivit av med sin plats. Man ska ha bra skäl. Om man är sjuk ska man ha läkarintyg som bevisar att man verkligen är sjuk.”

Mikael: Inspektionen för vård och omsorg har godkänt att här får finnas 20 personer som har daglig verksamhet. Om Teresa är borta så att de drar in platsen, då skickar kommunen hit någon annan. Vi är en populär arbetsplats, vi har en kö. Och då kan inte Teresa komma tillbaka.

Teresa: ”Då är det ju fullsatt.”

Mikael: ”Det är förbjudet för mig att välja vem vi tar emot. Jag förstår varför kommunen vill ha det så, de försöker förebygga diskriminering. Och jag förstår varför IVO vill ha det såhär, de försöker undvika överbelastning. Konsekvensen blir att Teresa har en usel anställningstrygghet. Hon kan bli av med anställningen på två veckor. Det är inte rimligt. Vi har lärt oss att det är lättare att vinna lokalt än i riksdagen. Think global – act local. Vi måste formulera ett konkret krav som är begripligt, i dialog med andra förbund och delar av rörelsen, och se till att kommunen slutar säga upp folk. Det går ju att förändra.”

Mira Cederwall Victorin

  1. Riksföreningen Grunden Sverige är en så kallad ”handikapporganisation” som 2024 har fått beviljat 1 781 758 kr i bidrag från Socialstyrelsen, för att arbeta för ”delaktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionsnedsättningar.” (Citat från Socialstyrelsen). ↩︎
  2. ”Om du har en funktionsnedsättning och inte arbetar eller studerar, kan du ansöka om daglig verksamhet.” (Från Göteborgs stads webbplats) ↩︎
  3. Namninsamlingen var ett Göteborgsförslag. ”Om förslaget får minst 200 röster tas det upp för beslut i ansvarig politisk nämnd eller styrelse.” (Från Göteborgs stads webbplats) ↩︎
  4. FUB ”arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv”. Info från fub.se ↩︎