Kritik mot maktstrukturer och kapitalism

Framsida till boken världen vi lämnar. En vit kub, något lila textil-aktigt och en grön fena. Svart bakgrund.
Framsida till boken världen vi lämnar. En vit kub, något lila textil-aktigt och en grön fena. Svart bakgrund.

Världen vi lämnar

En antologi av Föreningen Arbetarskrivare 2020

Världen vi lämnar är Föreningen Arbetarskrivares tolfte antologi där 43 medlemmar bidrar med dikter, seriestrippar, noveller och självbiografiska texter som rör arbete. Det går att finna ett gemensamt tema i texterna, att de på ett eller annat sätt framför kritik mot maktstrukturer och kapitalism. Vissa texter har karaktären av att vara argumenterande rapporter, som en text som handlar om kravet på personligt ansvar vid psykisk ohälsa och kampen för sig själv mot arbetsköpare och Försäkringskassan.

En annan handlar om att betraktas som kvinna och därmed ha fel kropp för arbetet på en byggarbetsplats. Ytterligare en handlar om funktionsmaktsordningen och skildrar hur det är att vara beroende av färdtjänst, men också färdtjänstchaufförernas arbetsvillkor.

Jag blir berörd av den smärta och oro som finns i många av texterna. Allt en måste stå ut med på arbetsplatsen, all den plåga arbetet kan åsamka. Jag tycker om Linnea Garlis text om att vara lokförare, där minnet av en person på spåret framför tåget hela tiden dyker upp. Linnea skildrar också glädjen i arbetet: rasterna med arbetskamrater och äppelmunkar.

Nämnas bör också Karin Nilssons fina novell om en utbränd kvinna som finner en helande vänskap på en semesterresa. Och Emil Boss kritiska dikt om begränsningar i strejkrätten som rör sig både bakåt och framåt i tiden. Den frågar sig vilken väg vi ska gå, men dess bilder av en gryende vår ger ändå hopp om framtiden.

Catharina Bergman
Medlem i
Umeå LS av SAC & Syndikalistens redaktionsgrupp

Fler recensioner av Catharina Bergman:
Kapitalism och anarkism under lupp i tidlös klassiker
Brännande berättelser om aktivism och politiska fiender