I dalaidyllen Skattungbyn finns ett gäng syndikalister som håller på med självförsörjning, som studenter och som lärare. Syndikalistens redaktör åkte dit och träffade tre av dem.
Självförsörjningskursen drivs av Mora folkhögskola och där arbetar Patrick Ytterholm, som är suppleant i Dalarnas lokala samorganisations (LS) styrelse. Han undervisar bland annat i odling, smide, matlagning, bakning och mjölksyrning.
– Det beror på vilka intressen som finns bland de som går kursen. Även timring finns med, det är mycket hantverksmässigt, berättar Patrik.
Oskar Lehtinen, även han i LS-styrelsen, är inne på sitt andra år på kursen, som handlar om att fördjupa sig i något.
– Jag försöker bygga ett hus, som jag hoppas kunna bo i sen. Just nu hinner jag inte med så mycket för det är mycket LS-grejer också, säger han.
SKATTUNGBYN: Skattungbyn är en tätort i Orsa kommun. Skattungbyn är belägen i Siljanringens sluttning med utsikt över de vida skogarna mot Orsa finnmark, sjön Skattungen och Ore älv. Byn ligger 15 kilometer nordost om Orsa. Folkmängden är 354 (år 2020). Fakta från Wikipedia.
Kan självförsörjning kopplas samman med syndikalism?
– Syndikalism och anarkism har gjort att jag hamnade i den här livsstilen, svarar Patrik.
– Självförsörjning följer en gör-det-själv-anda. Om något inte fungerar så måste vi lösa det själva, säger Oskar.
”Syndikalism och anarkism har gjort att jag
hamnade i den här livsstilen”
I hela Skattungbyn finns ett tillsammans-tänk. När mataffären stängde igen blev den en ekonomisk förening. När skolan stängde tog byinvånarna själva över även den. Och det fortsätter, när ett behov finns så går folket ihop och försöker se till att behovet täcks.
– Jag har aldrig hittat en liknande plats. Jag har inte ångrat mig en dag att jag hamnade här, säger Patrik.
Det finns många plattformar för gemenskap i byn. Patrik tillägger:
– Det kan snarare finnas en vilja att komma bort om det blir för mycket.
UTVECKLING
Monika Fredriksson, som är pensionär, är också med när jag träffar LS-medlemmarna i Ollars, ett hus med bibliotek, föreläsningssal och utrymmen att arbeta i.
– Jag har undervisat här ibland, i ekonomi. Jag har varit vikarie också i andra ämnen, men har mest varit placerad vid folkhögskolan i Mora, berättar hon.
Monika berättar också att utbildningen i Skattungbyn har funnits här sedan 1977. Byn har en befolkning på cirka 350 personer. Oskar, Monika och Patrik tror att ungefär hälften av byn är kursare eller tidigare kursdeltagare. Tidigare har det funnits fler på kursen som är medlemmar i LS av SAC.
SKATTUNGEKURSEN: Ettårig kurs som pågår jan-nov med fokus på självhushållning och deltagarinflytande. Passar dig som vill lära dig mer om odling, hantverk, hållbar livsföring, praktiska aspekter av att sköta hus och bygga en gemenskap. Möjlighet till fortsättningsår samt distanskursen trädgård i norr. Kursen har ca. 20 deltagare fördelat mellan skattungekursen och fördjupningskursen som är stationerade i byn. 3 lärare jobbar där kontinuerligt. Distanskursen ”Trädgård i norr” har träffar ibland i Skattungbyn. Den har ca. 30 deltagare på 2 lärare. Skattungekursen är politiskt och religiöst obunden.
DALARNAS LS: Dalarnas LS bildades genom en sammanslagning av Borlänge LS och Älvdalsbygdens LS i slutet av april 2024. Styrelsen har fyra ordinarie ledamöter och två suppleanter. Dalarnas LS hade i slutet av maj 40 medlemmar.
– På Mora folkhögskola har vi varit en grupp på 6-7 medlemmar, upplyser Monika.
Hon tar också upp utvecklingen hon sett när det gäller behovet av att gå med i en fackförening.
– Förut har vi gått med i LS för att vi har syndikalistiska idéer. Nu är det fler som har behovet av just en fackförening på grund av förändringar i samhället. Det frihetliga har kommit i bakgrunden, tror Monika.
Under Skattungekursens början var byn i en fas av utflyttning.
– Då ville vi vända trenden. Nu är det en trend att flytta ut på landet och det är inte lätt att hitta bostad här, berättar Patrik. En del köper mark i bygden och bygger hus själva.
Patrik och Oskar berättar en del om hur kursen utvecklats.
– Vi har varsin plätt som vi odlar på, som en kolonilott. Förut skedde all odling gemensamt och de som kom efter tog över de tidigare kursarnas odlingar, berättar Oskar. Patrik som själv gick kursen på 90-talet tycker att det är mer uppstyrt nu.
– Det har följt sin tid. Mycket är kollektivt på kursen idag, men mindre än tidigare. Det har varit en naturlig övergång, enligt Patrik.
Text & foto:
Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör
Läs mer från LS i Dalarna!
Läs mer om klimat kopplat till arbete!