Läs om Solidariska städare och fackens roll i Sverige idag

Många städarbetare har samlats för att bilda en syndikalistisk fackförening

I det senaste numret av Arbetaren på webben kan du läsa om ett nytt syndikat, Stockholms städsyndikat – Solidariska städare. Arbetaren rapporterar från mötet där syndikatet bildas, som leds av Pamela Otarola och Pelle Sunvisson från Stockholms LS. De översätter mellan spanska, ryska och svenska så att alla i rummet ska förstå. 

Många städarbetare har samlats för att bilda en syndikalistisk fackförening
Skärmavbild från Arbetaren

Arbetaren berättar att nio personer väljs in syndikatets styrelse. En av dem är Karem Vera Araos från Chile. 

– Jag blev väldigt exploaterad när jag kom till Sverige och visste inget om mina rättigheter. För fem år sedan hittade jag SAC genom en annons på Facebook. Det är väldigt stor skillnad mellan det här facket och Kommunal. Man förlorar så mycket när man inte kan reglerna. Oavsett migrationsstatus har man samma rättigheter som alla andra arbetare i Sverige, säger hon till Arbetaren. 

>> Läs artikeln i Arbetaren. 

I samma nummer av Arbetaren (#29/2024) blir SAC:s generalsekreterare Gabriel Kuhn intervjuad. Det handlar om hur syndikalismen vill förändra samhället i grunden och varför han tror att SAC kan dubblera antalet medlemmar under de kommande åren.

 – Vi befinner oss i en kris på flera plan: ekonomisk, politisk, ekologisk. Klyftorna mellan de rika och de fattiga ökar, fascismen är ett rejält hot och världens ekosystem håller på att kollapsa. Det behövs krafter som utmanar det system som skapar dessa kriser, och jag ser gärna att SAC är en av dem, säger Gabriel till Arbetaren. 

Skärmavbild från Arbetaren

>> Läs artikeln i Arbetaren.

Bli medlem i SAC syndikalisterna - facket där du och dina arbetskamreter bestämmer vad som är värt att kämpa för