Kräv rimliga villkor för de som städar gymmen!

Knuten näve med gul städhandske

Aktionsvecka mot träningsanläggningarna STC och Puls & träning 24-30 maj

Knuten näve med städhandske och texten "solidaritet med städarbetarna"

För nästan ett år sedan påbörjade fackföreningen Göteborgs lokala samorganisation (LS) av SAC en konflikt med städföretaget ST24, ett företag som anlitades av gymkedjan STC:s anläggningar. ST24 har nu fällts i Arbetsdomstolen (AD) och gått i konkurs för att undvika över en miljon i skadestånd och utebliven lön. Företaget har överfört sina resurser, inklusive bilar och personal till det nystartade städföretaget VGS, som på grund av sin oseriösa verksamhet, också hamnat i AD på liknande grunder.

Konflikten gällde att städare jobbade långt över 200 timmar varje månad för bara 85 kr i timmen, utan semester, utan försäkringar och helt beroende av sina chefer på ST24 som dessutom kontrollerade städarnas boende genom att tvinga dem att hyra rum av bolaget. När städarna sedan började organisera sig fick de sparken utan saklig grund.

Gymkedjan STC anlitade ST24 med gott samvete, trots att de dåliga arbetsvillkoren uppmärksammades av både gymbesökare och städarna själva. STC har konsekvent undvikit att besvara frågor om konflikten till media och flera STC-gym har nu valt att skriva kontrakt med VGS, som i stort sett är samma bolag som ST24. Nyligen har STC även köpt upp gymkedjan Puls & Träning.

Vi vill uppmärksamma alla på att vår fackförening Göteborgs LS har en pågående rättsprocess i AD (mål 42/21) mot VGS och att Göteborgs LS har krävt kollektivavtal och varslat om stridsåtgärder mot VGS. Lönedumpning för en arbetare blir i slutändan lönedumpning för alla. För var ska de seriösa företagen ta vägen när stora företag aktivt väljer skurkföretag?

Du som gymmar på STC:s och Puls & Tränings gym vill säkert att de som städar ska ha rimliga villkor. Men detta kommer inte hända så länge STC fortsätter anlita skurkföretag som VGS, företag vars hela modell bygger på att utnyttja anställda och fuska. Vi kanske vinner i rätten igen, men i grunden måste kedjan du gymmar på ta sitt ansvar och välja att anlita seriösa företagare.

Därför utlyser städarbetarna en aktionsvecka mot gymkedjorna STC och Puls & Träning med start den 24 maj!

Din insats är viktig! Här är städarbetarnas uppmaningar:

Mejla eller ring de ansvariga!

  • Välj andra alternativ för ditt gymmande än gym där VGS Städtjänst AB utför städningen. På flera ställen finns det gratis utomhusgym.
  • Mejla eller ring de ansvariga!
  • Affischera vid ett gym i din ort! Kontakta goteborgs.ls@sac.se för affischer och flygblad. Ta gärna foton på de affischerade gymmen och skicka till syndikalisten@sac.se.
  • Klipp ut följande text och mejla till STC:s VD Katarina Andersson: katarina.andersson@stc.se och/eller ring till STC kundsupport och läs upp texten i telefon! STC Kundsupport: 0303-94 810

Hej!

Idag när jag skulle träna på gymmet blev jag mött av fackliga aktivister som förklarade för mig att STC anlitat städföretaget ST24, trots vetskap om dåliga arbetsvillkor.

ST24 har nu fällts i Arbetsdomstolen och gått i konkurs för att undvika över en miljon i skadestånd och utebliven lön till sina anställda. Företaget har överfört alla sina resurser, inklusive bilar och personal till det nystartade städföretaget VGS, som på grund av sin oseriösa verksamhet även de hamnat i Arbetsdomstolen på liknande grunder.

STC har nu valt att skriva kontrakt med VGS, som i stort sett är samma bolag som ST24. Nyligen har STC även köpt upp gymkedjan Puls & Träning varför detta även angår dessa gym.

Jag undrar hur jag som medlem hos er ska kunna veta att STC tar sitt ansvar för att städarna har rimliga villkor?

Hur ska jag veta om STC:s städentreprenörer gör rätt för sig och betalar lönefordringar till anställda som blivit lurade?

Hur ska jag kunna lite på om STC:s chefer vetat om att städarna haft slavvillkor eller inte?

Hur kan jag med gott samvete fortsätta mitt medlemskap hos STC?

Mvh upprörd medlem

För mer info om konflikten:
https://www.facebook.com/stadarbetarna/

Sprid! Dela! Informera! Affischera! Protestera!

Mer att läsa om konflikten finns också här:
En liten del av ett stort utnyttjande
Solidaritet med städarbetarna
Vinst för städarbetarna