Uppmärksammade fall i Stockholms fackförening av SAC

Stockholms lokala samorganisations logotyp

Stockholms LS rapporterar om sina framgångar och sina pågående konflikter genom sin Facebooksida. Fallen uppmärksammas ibland i nyhetstidningar och på tv.

Det senaste handlar om en städfirma som utnyttjat två papperslösa systrar. De hade en timlön långt under avtalet och möttes av sexistiska kommentarer. Det skriver Dagens ETC.

Salome vände sig till Stockholms LS av SAC när hon blev uppsagd för att hon inte velat ge chefen en del av de pengar som var hennes lön. När förhandlingen mellan facket och arbetsköparen började fick även Salomes syster sparken.

Åtta personer står på rad och håller i en banderoll med texten "blockad".
Foto: Stockholms LS av SAC

Lön utbetald till byggarbetare

Det senaste inlägget på Facebook-sidan berättar om en seger mot en byggfirma. Flera medlemmar har tidigare lyckats få sin lön utbetald som arbetsköparen var skyldig. Nu har totalt 14 arbetare fått sin lön efter förhandlingar och stridsåtgärder. Förhandlingar är igång för ytterligare tre medlemmar som arbetat för byggfirman.

– Det kommer byggnadsarbetare till vår expedition varje vecka och berättar att de fått låga, svarta löner, ingen lön alls eller att arbetsmiljön är livsfarlig. När vi sedan kollar upp deras företag finns de ofta med på sidor som Offerta och kan ha kollektivavtal. De har helt enkelt ett snyggt yttre.

Det säger Stockholms LS förhandlingssekreterare Emil Boss till Byggnadsarbetaren i en artikel om papperslösa arbetare som ”jobbar under slavliknande förhållanden hos privatpersoner”.