Vill skapa medvetenhet mellan arbete och klimatpåverkan

Umeå universitet under tidig vår

Driver aktivistisk forskning för att förändra praktisk verksamhet

I ett pågående forskningsprojekt utvecklas kurser för arbetare på temat hållbarhet. Kurserna har anordnats genom samarbeten med fackliga organisationer i Europa.
– Facken kommer bli tvungna att ta ett stort ansvar för arbetares intresse i frågan, säger forskaren Ragnar Lundström.

Porträtt av Ragnar Lundström, klimatforskare vid Umeå universitet
Ragnar Lundström, Umeå univesitet.

Kursen ”Bilder av framtiden – för en grön och rättvis omställning” är en utbildning i hållbarhet för anställda inom olika branscher. Det handlar om att ställa om till bättre förutsättningar för klimat och miljö, men också till en hållbar arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv. Forskargruppen har via spanska och brittiska fackliga organisationer, som bistått med att rekrytera kursdeltagare, kunnat erbjuda kursen vid några tillfällen. Men i Sverige har inte kursen kunnat testas än trots att forskarna har kontaktat svenska fack för att få till ett samarbete.

– Det är svårt att få förankring i svenska facken. Det är primärt LO-facken vi riktat oss till, berättar Ragnar Lundström, docent och forskare verksam vid Sociologiska institutionen på Umeå universitet.

– Centralt inom facken finns det ofta en ambitiös agenda, men den säger inget om hur arbetare kan arbeta för en hållbar omställning på sina arbetsplatser. Det är det kursen handlar om, att i sin roll som medarbetare, i sin vardag, lära sig att se vad jag och organisationen gör och kan göra för att bidra till en hållbar omställning.

Forskargruppen består av forskare med expertis inom olika ämnen vid flera universitet. Umeåforskaren Nora Räthzel, som är forskningsprojektets ledare, och Ragnar Lundström har forskat en del på hur fack och arbetarrörelser arbetat med klimatomställning. Målet med det pågående forskningsprojektet är att utveckla kursmaterial utifrån de ”provkurser” som genomförts. Tanken är att skapa nätkurser, som arbetare kan ta del av oavsett var de befinner sig.

Är det aktivistisk forskning?

– I allra högsta grad.
Ragnar berättar att det kallas deltagande aktionsforskning. Aktionsforskning – eller aktivistisk forskning – handlar om att förändra praktisk verksamhet. Forskaren identifierar tillsammans med praktiker inom verksamheten vad som bör förändras och sedan genomförs och studeras förändringen.
–Det går kanske inte att stimulera till politisk förändring genom projektet, däremot att ge utrymme för arbetare att se sitt arbete i relation till arbetsplatsens produktionskedjor, material och lokaler och vad det har för påverkan. Att skapa medvetenhet om sitt arbete, säger Ragnar.

UPPSKATTADE KURSER

De kurser som arrangerats inom projektet har inte varit nätkurser utan deltagarna har träffats personligen. Mellan träffarna har de fått göra uppskattningar av sina arbetsplatser och funderat över vad de bör och kan förändra. Deltagarna har kommit från olika yrken och branscher, som industrin och vårdsektorn, vilket också innebär att de stått inför olika utmaningar när det kommer till att påverka hållbarhetsarbetet på arbetsplatsen. Om de också lyckats genomföra förändringar är för tidigt att säga. Kurserna har nyligen avslutats och har inte utvärderats än av forskargruppen.

– Kurserna har varit väldigt uppskattade och lyckade. Men vi vet inte än om det skett någon förändring. Vi vet att deltagarna själva skapat nätverk och att de håller kontakten med varandra, berättar Ragnar.

Umeå universitet under tidig vår
Umeå universitet våren 2024.

Vad är det deltagarna fått lära sig på
kursen?
– Det har varit olika inslag i de kurser som getts. De har mest innehållit workshops med övningar. Att till exempel föreställa sig den framtid vi vill se, det önskvärda målet med de förändringar vi står inför. Och vad vi ska göra för att nå dit. Det finns en mer tekniskt inriktad del som handlar om hur vi kan placera in oss i värdekedjor och produktionskedjor globalt, för att förstå sitt eget arbete i relation till världen. Deltagarna får tillgång till olika siffror för det inslaget. Ett annat inslag har varit att presentera sina egna, och höra andra deltagares, processer. Man lär sig av varandra, kollektivt.

De forskare som varit med under kurserna har bidragit till kunskapsutbytet genom att berätta om sin forskning, till exempel om hur svenska fack arbetar med klimatfrågan, vilket kan vara givande för en arbetare i England. Förhoppningen är att forskningsprojektet ska vara klart i höst och att det då finns kursmaterial och färdiga nätkurser att erbjuda. Men fortfarande har forskargruppen inte kunnat testa kursen i ett svenskt sammanhang, vilket ingår i projektbeskrivningen. Delvis beror det på att de fack som tillfrågats inte varit intresserade av ett samarbeta när det kommer till att arrangera kurser i hållbarhet.

– Facken kommer bli tvungna att ta ett stort ansvar för arbetares intresse i frågan, säger Ragnar.
Vi vet inte hur rustade de är för det. Särskilt viktigt är sådana frågor för Norrland med återindustrialiseringen och den ”gröna” omställningen. Facken ser ju brister i den sociala hållbarheten för dem som arbetar med omställningen. Det finns ett behov av fackligt arbete i hållbarhet, menar Ragnar Lundström.

Text & foto:
Catharina Bergman

Läs också: Snacka med alla arbetskamrater!

Bli medlem i SAC syndikalisterna - facket där du och dina arbetskamreter bestämmer vad som är värt att kämpa för