På våren återuppstår det som en gång varit dött!

Demonstrationståg med fackföreningen Norrköpings LS av SAC Syndikalisterna.

SAC Syndikalisternas första maj-uttalande 2022

Demonstrationståg med fackföreningen Uppsala LS av SAC Syndikalisterna.
Första maj i Uppsala. Uppsala LS och Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF) i Uppsala demonstrerade tillsammans. Parollen var ”Rädda vården”. Foto: Julia Andersson

För många människor symboliserar första maj mer än någonting annat, vårens ankomst. Valborgsmässoafton är på många sätt den naturliga nyårsaftonen.

Vinterns definitiva slut som gör första maj till den första dagen på resten av året. Dagen då äntligen naturens kollektiva kamp får knoppar av hopp och liv att åter slå ut i blom.

I år är vårkänslorna dessutom extra starka eftersom vi tvingats stanna inne på första maj under flera år på grund av pandemin.

Under åren av pandemi har SAC:s lokala samorganisationer (LS) och driftsektioner dock inte legat sysslolösa. Bland annat kan nämnas det uppmärksammade fallet med Statsministerns papperslösa städare, som är vår medlem, och som slutade med att städbolaget fick betala 100 000 kr i böter till medlemmen.

Städarna på gymkedjan STC, som också vunnit i Arbetsdomstolen mot sin arbetsköpare och som fortsätter att outtröttligt kräva sin rätt.

Vi har gjort flera satsningar med att organisera vårdarbetare, byggarbetare och lagerpersonal som lett till bildandet av flera nya driftsektioner och det nya byggsyndikatet, Solidariska byggare, som på mindre än ett år återtagit 7 miljoner kronor I stulna löner från kriminella byggföretag.

Tack vare det arbetet är Stockholms LS av SAC numera en av de viktigaste aktörerna i kampen mot arbetslivskriminella byggföretag i Stockholm.

Demonstrationståg med fackföreningen Norrköpings LS av SAC Syndikalisterna.
Norrköping. Demonstration och tal bjöd Norrköpings LS av SAC på. Slagord som ”Facklig kamp utan pamp” och ”Sex timmars löneslaveri – resten av tiden fri fri fri” gick inte att undgå på paradgatan i Norrköping den 1 maj. Foto: Solveig Betnér

På flera håll I landet har SAC:s LS varit med och försvarat försämringarna av anställningsskyddet genom nätverket Rädda LAS, och snart kommer en hel radda matnyttiga böcker från Federativs förlag att komma ut, om Syndikalism och om praktisk arbetsplatsorganisering, bland andra.

Vi erbjuder idag våra medlemmar nya unika utbildningar som inte går att finna någon annanstans inom den svenska arbetsmarknaden. Hittills har ett tjugotal personer gått vår syndikalistiska skyddsombudsutbildning och över 100 personer har gått organiseringsutbildningen.

I år är det första gången efter pandemin som vi äntligen får gå ut och tillsammans göra våra röster hörda. Första året efter påtvingad social distansering som vi får samlas och påminna varandra om att livet är vackert och värt att kämpa för.

Arbetarrörelsen har metoderna, och klimatrörelsen har idag energin. Samtidigt fortsätter företagens ständigt växande vinsthets att vara det gemensamma hotet.

När klimatrörelsen blir klassmedveten och arbetarrörelsen blir klimatmedveten blomstrar en ny, starkare rörelse. Det är i gränslandet mellan den gamla arbetarrörelsen och den nya klimatrörelsen som morgondagens revolutionära gräsrötter kommer växa sig tillräckligt starka för att spränga betong.

Arbetarrörelsen är död! Länge leve arbetarrörelsen!

Första maj-tal 2021