300 000 kronor till medlemmar i Ukraina

Svart-röd kub som är logotyp för en fackförening med byggarbetare i Stockholm, av SAC Syndikalisterna. Fackföreningen är flerspråkig.
Svart-röd kub som är logotyp för en fackförening med byggarbetare i Stockholm, av SAC Syndikalisterna. Fackföreningen är flerspråkig. Till artikel om att 300 000 kronor har samlats in till medlemmar i Ukraina

Så mycket hade i slutet av maj samlats in till Stockholms byggsyndikats insamling. Tack vare den insamlingen har flera av syndikatets medlemmar kunnat fly från krigets Ukraina, tillbaka till Sverige. Även anhöriga till medlemmar har kunnat komma hit.

Gipsarbetaren Roman Vovk från Ukraina var med i Syndikalisten i slutet av 2021. Det var en kort intervju om arbete och vad han tycker är bra med Stockholms byggsyndikat. Inför nyår åkte han till sin släkt i västra Ukraina men blev kvar där och hamnade mitt i Rysslands invasion. Arbetaren chattade med Roman om hur det är i Ukraina nu, där han står redo att försvara sig.

Byggarbetaren Roman från Ukraina. Till artikel om att 300 000 kronor har samlats in till medlemmar i Ukraina.
Byggarbetaren Roman Vovk
från Ukraina.
Foto: Solveig Betnér

– Vår stad har hittills inte utsatts för stora angrepp, det har endast varit några robotar som träffade flygplatsen. Men jag har åsidosatt lite bensin, så om de – gud bevare oss – börjar bomba Ivano-Frankivsk, då kör jag familjen ut på landet, och tar vapen i hand, berättar Roman för Arbetaren i början av mars.

Sedan Arbetarens artikel publicerades rapporterar Stockholms byggsyndikat att Roman lämnat Ukraina tillsammans med sin familj, tack var syndikatets insamling. Byggsyndikatet har ordnat jobb och boende till Roman här i Sverige. Insamlingen har möjliggjort att 8 medlemmar har kunnat ta sig från Ukraina till Sverige, men även ett stort antal anhöriga, berättar Emil Boss från Stockholms LS i slutet av maj.

Vill du eller din LS, sektion eller syndikat också bidra med ekonomiskt stöd för medlemmar som är eller har befunnit sig i Ukraina under Rysslands invasion? Swisha till:
123 17 89 577.

Läs om Stockholms byggsyndikat – Solidariska byggare