I de lokala samorganisationernas syndikat samlas arbetare inom en specifik bransch. Men det finns andra sätt att organisera sig. Vårdarbetargruppen i Göteborg samlar arbetare inom vård och omsorg, men inte bara medlemmar i SAC, de samlar alla som vill arbeta aktivt för att förbättra arbetsplatserna på arbetarnas villkor, oavsett facklig tillhörighet.
Sandro Fridlizius har nyligen gått i pension, men hoppar ibland in som behandlingsassistent på Alelyckans boende där han jobbade före pensionen. Miriam Turner är ung och ny på arbetsmarknaden. Hon jobbar inom hemtjänsten i området Majorna-Linné. Nu är hon timvikarie för att hon också studerar. De är med i Vårdarbetargruppen Göteborg (VAGG) som är en grupp arbetare inom vård och omsorg, och de är med i Göteborgs lokala samorganisation (LS) av SAC. Arbetare som tillhör andra fack är också välkomna i VAGG.
BEHOV AV TRÄFFPUNKT
Daniel Mang är den som tog initiativet till att starta gruppen. Han skickade ut mejl till arbetare i branschen.
– Vi hade en driftsektion på arbetsplatsen, berättar Sandro. Vi hade stora arbetsplatsträffar och möttes från flera arbetsplatser, men när vi inte hade kvar dem längre undrade vi hur vi skulle kunna vidga oss. Då kom Daniels förfrågan och det kändes självklart att vara med.
Miriam tyckte att det kändes skönt att få mejlet från Daniel.
– Jag hade tänkt att det skulle finnas många vårdarbetare i Göteborgs LS men när jag gick med fick jag veta att det inte fanns något vårdsyndikat längre. Det här kom lägligt. Jag blev jätteglad, berättar Miriam.
ENAS KRING EN GEMENSAM KAMP
De flesta som är aktiva i VAGG är syndikalister men de har haft med personer från andra fack med på möten.
– Det är enklare att delta när vi inte har den spärren att en måste gå med i det här facket, anser Miriam och tillägger att den som vill veta mer om syndikalism kan bli mer påläst med tiden.
– Det viktiga är att arbetsgrupperna fungerar bra, tycker Sandro.
VAGG är ganska nystartat och nu handlar arbetet mycket om att bygga upp gruppen.
– Vi ska bygga upp hemsida med mera. Huvudtanken är att det finns punkter vi kan enas kring, och som egentligen gäller alla som job- bar i offentlig sektor, att vi enas och driver en kamp där. Nästan alla tycker likadant. Vi behöver mer personal och förutsättningar för att kunna göra ett okej jobb, berättar Miriam. Gruppen växer men vill nå ut till fler. Miriam fortsätter:
– Alla som kommer får vara med och bygga upp gruppen.
RIKTNING OCH MÅL
Förutom att arbeta för att nå ut till fler innehåller gruppens möten studier, de har till exempel läst boken Care manifesto. De turas också om att hålla tal för varandra, en ny talare vid varje möte, för att öva.
En viktig poäng med VAGG är att samla olika typer av yrken inom vård och omsorg.
– Det är konstruktivt. Vi samlas i yrkeskategorier som annars är ganska splittrade, säger Sandro.
Det stora målet är att samla fler arbetare och få till en förändring.
– Vi samlas och reflekterar. Det är en grund för det vi gör på våra arbetsplatser, säger Miriam.
Sandro tillägger:
– Det är svårt. Vi måste få in i folks medvetande att vi kan försöka.
Tror ni att ni jobbar kvar inom vård framöver?
– Om jag hade varit ung jade jag fortsatt, det är så givande, svarar Sandro. Jag är gärna kvar för att slåss tillsammans med klienter. Det är så jag har jobbat de senast åren.
– Det är därför de får folk att jobba fast det är pisslön, säger Miriam. Men jag håller med, jag vill fortsätta inom vård.
– Nu sker arbetet vi gör utifrån ekonomiska styrsystem som tränger undan det kollektiva omsorgsarbetet som är viktigt. Vi vill ha en kollektiv samhällsbaserad vård. Det går att driva konkret bara vi har kraften att knyta allianser med andra arbetare i olika områden, och med klienter och anhöriga, säger Sandro. Miriam tillägger att de vill ha med alla som drabbas av vårdsystemet, även anhöriga till dem som tar emot vården.
SAMARBETE
Det finns ett samarbete mellan VAGG och Socialarbetare för social aktion (SFSA).
– Alla i offentlig sektor är med om samma skit i grunden, enligt Miriam. Det finns ett tänk att vi bara ska se människor som kunder när det kan vara så att de dör om de inte får den vård de behöver. Det är hemskt att se.
VAGG och SFSA planerar öppna möten tillsammans. Bland annat ska konsekvenser av Tidöavtalet diskuteras.
Miriam och Sandro låter positiva och verkar hoppfulla.
– Jag tror på den här formen, säger Miriam. Det är informellt men motiverat. På möten är vi hemma hos någon medlem. Då kan det vara lättare att känna sig bekväm och avslappnad, att inte vara på arbetsplatsen.
När förändringar sker till det sämre på arbetsplatsen är det viktigt att vara många som står emot, anser Miriam.
– Chefer smyger in små förändringar. Det är lättare att stoppa ett förslag än att göra om något som redan skett. Det gäller att vara beredd, förklarar hon.
Hur kan ni vara beredda?
– På min arbetsplats kräver vi alla protokoll från olika ledningsmöten och samordningsmöten, de ska ligga framme på bordet, svarar Sandro.
Det ska Miriam tipsa sitt skyddsombud om.
– Vi vet aldrig vad ledningen kokar ihop, säger hon. De försöker sälja in grejer och skickar HR som berättar att förändringen är bra för oss.
I gruppen för vård- och omsorgsarbetare finns flera yrken representerade; hemtjänstarbetare, en tandhygienist, en psykoterapeut med mera.
Text & Foto:
Solveig Betnér
DETTA VILL VAGG
Vårdarbetargruppen i Göteborg, VAGG, har gjort en lista med vad de vill. Här presenteras punkterna. Detaljer finns på webben. Du hittar också VAGG på Facebook.
- MER TID
Vi vill ha mer tid för att ge omsorg till våra brukare/patienter /klienter. - MER RESURSER
Vi vill ha mer resurser till att utöva ett kvalitativt omsorgsarbete. - INGA VINSTER I VÄLFÄRDEN
Vi vill att vinster i välfärden förbjuds. - DEMOKRATI PÅ ARBETSPLATSEN!
Vi vill ha en högre grad av autonomi och demokrati på våra arbetsplatser och i utförande av våra arbetsuppgifter. - OMSORG ÄR ALLT
Vi vill ha ett solidariskt samhälle, där omsorg är ett centralt värde. - INTERNATIONALISM
Vi behöver ett samarbeta mellan olika gräsrotsrörelser i hela världen. - KÄMPA TILLSAMMANS
Arbetarklassen skapar sig själv genom kamp.
Mer från kategorin vård och omsorg