Arbetaren har intervjuat SAC:s nya generalsekreterare
Text av Vendela Engström, Arbetaren #40/2023, 25 maj
Gabriel Kuhn efterträder Erik Bonk och blir SAC Syndikalisternas nya generalsekreterare från och med den 1 juni. För Arbetaren berättar han om hur han ser på rollen som generalsekreterare och vad han kommer fokusera på initialt.
Erik Bonk, som varit SAC:s generalsekreterare sedan 2018, har valt att avgå i förtid. Under våren har därför SAC:s medlemmar fått rösta om vem som ska bli Syndikalisternas nya generalsekreterare och den 22 maj meddelades att Gabriel Kuhn valts.
Hur känns det att bli vald till SAC:s generalsekreterare?
– Det känns jättebra och det är ett väldigt hedrande uppdrag. SAC är en anrik organisation med många duktiga och engagerade människor som har jobbat, och jobbar, för organisationens framgångar.
– SAC befinner sig i en spännande tid. Jag ser på den interna kris som delar av organisationen befunnit sig i det senaste året, som en möjlighet till förändring och förbättring. Jag tror vi kommer komma ur det hela på ett positivt sätt och jag hoppas kunna bidra till att det blir så.
Hur ser du på rollen som generalsekreterare för SAC?
– Enligt mig finns två huvuduppgifter: det interna och det externa. Internt håller generalsekreteraren i trådarna, har koll på alla instanser inom organisationen, har bra kommunikation med dem och försöker hjälpa till att lösa de problem som dyker upp.
– Utåt sett så handlar det om att representera organisationen för offentligheten och media. Jag hoppas på att jag kommer lyckas göra det på ett sätt som medlemmarna är nöjda med och att jag kan ge en rättvis bild av vad organisationen gör och står för.
Vad vill du prioritera i början?
– Fokus kommer först och främst att ligga på den interna organisationskulturen. Jag känner mig peppad och tycker vi har bra förutsättningar. Vi har en helt ny centralkommitté och vi kommer få en ny studieorganisatör. Den syndikalistiska kärnverksamheten – arbetsplatsorganisering och opinionsbildning – bygger på att det interna fungerar.
– Med det sagt hoppas jag att den interna kommunikationen förbättras. Löser vi de interna problem som finns kommer det bli mer tid över till det en syndikalistisk fackförening ska fokusera på.
Hur ska SAC se till att bli det fackliga valet för allt fler arbetare framöver?
– Vi har en helt ny arbetskultur som innebär nya utmaningar för fackföreningar. Läget ser inte ut så som det gjorde för 100 år sedan med många medlemmar på en och samma arbetsplats. Vi måste utveckla idéer kring arbetsplatsorganisering som är mer anpassade till hur arbetsmarknaden och arbetet ser ut i dag.
– Ett sätt är att se på positiva exempel som Solidariska byggare, men också genom att utvärdera och analysera problem på vissa arbetsplatser och i vissa branscher, samt en mobilisering av våra medlemmar. Det finns många som tycker att SAC är bra som organisation men som har svårt att veta hur man kan organisera sig på sin arbetsplats. Med bättre kommunikation och fler idéer kan vi nog se en hel del spännande exempel på arbetsplatsorganisering de kommande åren.
Vendela Engström
Från Arbetaren #40/2023, 25 maj
Läs mer som är relaterat till Arbetaren