Stockholms byggsyndikat, eller Solidariska Byggare, som de också kallar sig, är den syndikalistiska verksamhet som märks mest och växer snabbast just nu. Erik Hjärtberg följde i våras med byggarna på indrivningsblockader i Stockholm.
Vid niotiden på fredagsmorgonen avgår två hyrda minibussar från Sveavägen i Stockholm. Där huserar både SAC:s sekretariat och Stockholms lokala samorganisation (LS).
Första stoppet är i Lidingö. Patriam Torsvik heter byggprojektet där nyproducerade lägenheter ska byggas i anslutning till de 1940-talshus i rött tegel som redan finns på platsen. Byggandet görs bland annat med hjälp av företaget Rusab AB. Rusab AB har inte betalat ut löner till tre av Byggsyndikatets medlemmar. Löneskulden är sammanlagt 200 000 kronor för dessa tre medlemmar.
STÄLLER CHEFEN MOT VÄGGEN
Vid byggarbetsplatsen ställer Byggsyndikatet upp sig med banderoll och fana. Pelle Sunvisson leder talkören på ryska, som översatt till svenska blir:
– Arbetet är gjort, lönen är inte betald, lurendrejare akta dig, vi hittar dig.
Arbetsköparen Rusab har skyllt de obetalda lönerna på uppdragsgivaren Key facility management AB, Keyfab. Keyfab lyder i sin tur under huvudentreprenören Serneke. Byggsyndikatet har skrivit till Serneke utan att ha fått svar.
Den fackliga gruppen går in i byggnaden där platskontoret finns. På väg in till hissen stöter de på ansvariga chefer för bygget. Pelle Sunvisson diskuterar saken med Ali Mousa, projektchef på Serneke. Ali Mousa säger att uppdragsgivaren Keyfab bett om att få kontonummer för att betala ut löneskulden, men inte fått det.
– I min värld skulle det här ha varit löst, säger han.
Ali Mousa ringer upp arbetsköparen och lämnar över luren till Pelle Sunvisson. Pelle Sunvisson får veta att pengarna ska betalas ut på måndagen.
– Hör av dig om det inte löser sig, säger Ali Mousa.
NÖJDA
Byggsyndikatet går tillbaka mot minibussarna för en fikapaus.
– Det var bra att det gick att lösa på det här sättet. Hade vi gått till domstol hade det tagit ett halvår att sätta företaget i konkurs och sedan få ut pengarna via lönegarantin, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare i Stockholms LS.
En av de berörda medlemmarna, Ivan, är också mycket nöjd med beskedet.
– Det känns bra att vi fick goda och snabba resultat, säger han.
Ivan är från Ukraina och är nu inne på sitt tredje år i Sverige. Han söker nu ett nytt jobb och vill därför inte uppge sitt efternamn eller vara med på bild.
Ivan har flera gånger tidigare varit med om att arbetsköpare inte betalat ut den utlovade lönen.
Ivan hade arbetat på Rusab i åtta dagar och den obetalda lönen var ungefär 8 000 kronor. Han är i stort behov av pengarna.
– Jag har två barn att försörja. Och så behöver jag en ny telefon, säger han.
Vi bygger landet
Färden går vidare mot Uttringe i Salems kommun. Det är rader av vita, nybyggda trähus med trädgårdar. Överallt verkar det pågå någon sorts bygge. Ett av byggena görs på uppdrag av bostadsrättsföreningen Karlskronaviken. Några av arbetarna har inte fått ut sina löner. Också i det här fallet är det ukrainska arbetare som har felbehandlats. Dessa har arbetat åt det lettiska företaget Master Industry men det är oklart exakt hur upplägget ser ut.
– Det går inte ens att ta reda på hur entreprenörskedjan ser ut, säger Emil.
På plats syns det också att de arbetare som nu
jobbar på bygget saknar hjälmar.
På plats syns det också att de arbetare som nu jobbar på bygget saknar hjälmar.
Det blir en ny uppställning bakom banderollen. Sången ”Vi bygger landet” spelas genom megafonens högtalare. Sången är på svenska, men det är från början en gammal rysk rödgardistsång som många personer uppvuxna i Sovjetunionen känner till.
VIDARE TILL SÖDERTÄLJE
Några nyfikna hundägare undrar vad det är som pågår på platsen och får information. Emil Boss ringer upp en ledamot i bostadsrättsföreningens styrelse. Mannen säger att bostadsrättsföreningen ska betala de uteblivna lönerna som ”goodwill”. Emil Boss ringer sedan upp ordföranden i bostadsrättsföreningen som säger att ledamoten inte på egen hand kan ta beslut om betalningen. Fortsättning följer.
Efter lunchpaus på en pizzeria bär det av till Hovsjö vårdcentral i Södertälje. Det ska bli nya lägenheter i huset och med det har fyra arbetare jobbat åt företaget Byggarna i takt AB. Arbetsköparen har en löneskuld till arbe- tarna på cirka 200 000 kronor totalt. Dörren till byggnaden är öppen så Byggsyndikatet går in. En målare i vita skyddskläder pratar bruten, men helt begriplig svenska. Målaren blir irriterad på de fackliga representanterna. Men han lugnar ner sig när Pelle Sunvisson förklarat vad ärendet gäller.
– Jag har också blivit lurad på lön, säger målaren.
Cheferna har tagit helg
På parkeringen utanför vårdcentralen står det, av någon anledning, en vit bil märkt med fackförbundet Byggnads logotyp. Byggsyndikatet sätter ett flygblad under vindrutetorkaren med information om problemen på bygget.
Det dyker aldrig upp några chefer vid vårdcentralen, så Byggsyndikatet åker vidare. Senare under dagen besöker syndikatet en byggarbetsplats i ett flerfamiljshus i Vårberg och en annan vid ishallen i Gubbängen. Det är fredag eftermiddag och inga chefer finns på plats.
I skrivande stund meddelar Byggsyndikatet att tre medlemmar från bygget i Vårberg, efter förhandling med huvudentreprenören, nu ska få ut sina löner.
Medlemmen som saknade lön från företaget som varit underentreprenör vid ishallen fick ut sin lön från huvudentreprenören och erbjöds dessutom anställning direkt för dem.
ÖKNING AV MEDLEMMAR
Tidigare i år meddelade Stockholms Byggsyndikat att Stockholms LS får 100 nya medlemmar varje månad.
– Inflödet har ökat kraftigt. Det gör att vi nu är 550 medlemmar i Byggsyndikatet och 1600 i LS, säger Emil Boss.
Inom SAC har det genom åren varit ett problem att vissa människor går med för att få hjälp och sedan lämnar organisationen kort efter att problemet har lösts, eller efter att det visat sig att problemet inte kunnat lösas. Emil säger att Byggsyndikatet får behålla ungefär hälften av alla som blir medlemmar. De försöker att hantera problemet.
– Om någon fått hjälp och går ur då är de inte välkomna tillbaka igen, säger han.
Text & foto:
Erik Hjärtberg
Läs mer om Solidariska Byggare
Besök Solidariska Byggares webbplats