Fastighetsskötare med punkattityd

Roger Crossler, mottagare av SAC Syndikalisternas civilkuragepris 2023.

Mottagare av civilkuragepriset 2023

Roger Crossler, mottagare av SAC Syndikalisternas civilkuragepris 2023.
Foto: Privat

Roger Crossler tilldelas priset i år för sitt fackliga arbete där han rakryggad stått upp emot rasism, orättvisor och fackliga hierarkier. 

Hans förmåga att kanalisera ilska uppåt har gjort honom till en uppskattad kamrat och vi tackar honom.

Hur känns det att du blivit tilldelad SAC:s civilkuragepris? 
– Jag blev tagen. Priset kom precis när jag behövde det. Efter att jag fått veta att jag skulle få det tackade jag ja till en förfrågan om att bli krönikör i Fastighetsfolket, berättar Roger. 

Fastighetsfolket är medlemstidningen i Fastighetsanställdas förbund. Det är som medlem i Fastighets, i yrket som fastighetsskötare, som Roger för sin fackliga kamp. 

– Jag har slutat på min förra arbetsplats men vill vara kvar i samma bransch, inom fastighet. Drömyrket är att vara vaktmästare på en grundskola. 

Vad är bra med jobbet som fastighetsskötare? 
– Fokuset ligger på att lösa saker. Jag lagar grejer och sen är det gjort. En del socialt är det också, svarar Roger och tillägger att hans förra arbete var som fastighetsskötare på studentboenden. 

Roger var ordförande i arbetsplatsens fackklubb. Han använde sitt ordförandeskap som en plattform och agerade inte mot ledningen utan att få återkoppling av sina arbetskamrater och den övriga styrelsen i klubben. 

– De andra var aktiva så till vida att jag frågade hur långt jag fick gå. ”Hur får jag uttala mig?” frågade jag och fick oftast svaret ”kör Roger kör!”. 

Vi kommer tillbaka till Civilkuragepriset. Roger har flera funderingar kring varför han förtjänar att få det. 
– Jag tänkte på det här med antirasismen. Jag behandlar alla lika. Vem du än är och var du än kommer ifrån. Och när det gäller de fackliga principerna så bryr jag mig inte om ifall någon inte tillhör samma avtalsområde. Det är skönt att kunna skicka fram näven och säga ”tjena jag är Crossler, jag är ordförande i fackklubben, är det något så pratar du med mig, inte med chefen”. Det gör jag öppet, det är en strategi jag har. Vi hör ihop!

Att förbättra arbetsplatsen tillsammans med alla kollegor oavsett arbetsuppgift, som ofta innefattar olika anställningsavtal, är självklart för Roger. 

– Jag trivs med dem jag har runt omkring mig på jobbet, alla fastighetsskötare och städare, som jag har mycket att göra med. Utan dem kan jag inte göra mitt jobb. Det kan inte någon. 

Han tillägger att de som gör de viktigaste jobben på planeten har minst betalt och sämst villkor. 

– Och det blir värre. LO-förbunden har makten att bromsa men gör det inte för de tar hänsyn till det som sker i politiken. Var i deras stadgar står det? LO-förbunden skulle kunna sätta den politiska dagordningen, för att det finns så många medlemmar. 

Roger tycker att facken borde skämmas för att vi inte har jämställda löner. Han talar om kvinnodominerade yrken. 

– De tar hand om våra barn, vi håller ned deras lön, och när det gäller de gamla, där tar vi in vinstdrivande företag, vad håller vi på med?! 

Hur kommer det sig att du har valt att engagera dig i Fastighets, ett LO-förbund? 
– Jag gillar verkligen landsorganisationen LO, att allt finns på plats. Problemet är att det är fel människor som hanterar det! Det är inte systemet som brister, det är de inneboende strukturerna. Det är synonymt med hur det ser ut i det här landet just nu, svarar Roger. 

Under uppväxten blev han matad med socialdemokratiska värderingar. När han började arbeta som fastighetsskötare läste han Fastighets programförklaring och fastnade för det pragmatiska. 

Hur trivs du utanför jobbet? 
– Jag gillar att vara för mig själv, pyssla på med musik, skaffa mig tatueringar och vara med min familj. Och så måste jag jobba, jag trivs med att jobba. Det märkte jag när jag lade ned alkohol och droger för 24 år sedan. Det tog ett år och sen hade jag ett jobb. Jag utbildade mig och det var avgörande för mig. Allt föll på plats.

Finns det någon facklig fråga som är brännande just nu? 
– Medbestämmande, det är det jag jobbat hårdast med. Vilka ska ha makten på arbetsplatserna? Det är arbetarna.

Den som tilldelas Civilkuragepriset får 10 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna? 
– Jag ska ge ut en platta som jag håller på att färdigställa. Jag skriver mängder av låtar, mest punk, men inte bara. 

Skivan som Roger arbetar med ska heta Sanden i stan, för att knyta an till the Clashs album Sandinista!

Punken märks också i Rogers fackliga engagemang. 

– Det bottnar i en punkattityd. Får jag en annan arbetare att känna att ”jag är ju värd mer än det här”, alltså att inte bli överkörd av chefer. Då har jag gjort skillnad! Sen är jag ju inte nöjd där, för jag gillar att synas, höras och strida!

Roger vill att många ska få höra hans nya musik. Den kommer att finnas digitalt men också som cd på utvalda platser. 

– Jag vill nå ut till dem som är lika krockade som jag och behöver musiken! 

Solveig Betnér
Informationsorganisatör

Fakta: Civilkuragepriset till Björn Söderbergs minne
Priset instiftades av SAC Syndikalisterna till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund. Priset delas ut sedan år 2000. Prissumman är 10 000 kronor. Läs mer här!

Läs om tidigare pristagare:
Per-Anders Nordström 2022
Stine Christophersen 2021