Glädje och stolthet i den kollektiva arbetsplatsen

Tobias Andersson arbetar i kollektivet Find your crew i Malmö

Att arbeta med att bygga scener inför och under konserter och teaterföreställningar innebär obekväma arbetstider. Find your crew är ett arbetarkooperativ i Malmö som hittat en lösning genom gediget arbetsmiljöarbete, listor, värdiga taxor och kollektivavtal.

Scenarbete innebär många tillfälliga uppdrag. Kontrakt som sträcker sig över lång tid är svåra att få till. På grund av yrkets förutsättningar ville kooperativet teckna kollektivavtal med en fackförening för att det skulle vara tydligt vad som gäller. Av samma anledning som Find your crew (FYC) tycker att det är viktigt att få till ett kollektivavtal såg LO-facken inte värdet i den idén.

Tobias Andersson arbetar i kollektivet Find your crew i Malmö

– Vi fick vända oss till Malmö LS som en logisk samtalspartner, även om de inte hade erfarenhet av att organisera kring kooperativ. Men det finns mycket gemensamt kring rättvisa på arbetsplatsen, berättar Tobias Andersson.
Han tillägger att det finns mycket nattarbete som utförs olagligt i Sverige.
– I den här branschen utförs arbete på natten, till exempel efter konserter. Vi har försökt hitta en bra form hur det ska regleras och fungera.

ORDNING I LEDEN

I FYC har alla arbetare samma typ av anställning, tillsvidareanställning på timmar. Tobias berättar också om deras turordningslista för vilka som ska få de olika uppdragen som företaget får.

– Listan är baserad på ditt första jobb och det går att ta paus för den som är föräldraledig eller jobbar med annat en period. Svagheten i det är att de som kommer in och har mycket vilja, det är svårare för dem att få många uppdrag hos oss. Det kräver en lojalitet mot listan. Styrkan är att vi behåller 20-25 års kunskap som gör stor skillnad i leveransen. Vi kan stödja oss på det i relationen med kunder.

Tobias berättar att de har olika taxor beroende på om det är vardag, helg eller natt.
– Det gör det lättare att boka folk, de som jobbar vill ha bra betalt. Vi har mött stor förståelse hos kunder. Branschen har varit som vilda västern förut, men den är på väg att bli mer organiserad.

Illustration som visar arbetshandskar och två blixtar

FYC arbetar aktivt med arbetsmiljö. De har ett huvudskyddsombud och ytterligare någ- ra medlemmar har skyddsombudsutbildning.
– Vi tycker att arbetsmiljöarbete ska synas på arbetsplatserna. Det är viktigt att vi har en gemensam förståelse för arbetet.

Tobias berättar också att det görs en riskanalys inför varje uppdrag, att en genomgång sker på plats.
– Vi har en utsedd arbetsledare för dagen men vi behöver en gemensam förståelse för hur vi ska göra i arbetet, vilket arbetssätt vi ska använda och så vidare. Det handlar om att jobba metodiskt och säkert tillsammans. Det är en kollektiv process.

KOOPERATIV
I ett kooperativ samverkar medlemmar genom att både äga och driva verksamheten. Den verksamhet som bedrivs i ett kooperativ ska ge medlemmarna största möjliga nytta, till exempel gällande ekonomi, samhällsnytta eller/ och allmänintresse. Varje medlem i den kooperativa organisationsformen, precis som i en vanlig förening, har en röst oavsett satsat kapital. Ett kooperativs främsta drivkraft är medlemsnytta, det vill säga att tillgodose medlemmarnas ekonomiska, sociala eller kulturella behov, och där vinst ses som medel och inte som mål.

INGEN CHEF

Tobias har varit med i kooperativet från början.
– Det bildades 2016. Vi var ett samlat arbetarkollektiv innan och såg fackorganisering som vägen framåt för att förbättra förutsättningarna i scenbranschen, berättar Tobias. När ägaren till FYC ville trappa ned och tillslut sälja bolaget blev Tobias erbjuden att ta över.
– Jag var andreman i firman under lång tid, men ville inte ändra på dynamiken som fanns i arbetarkollektivet. Om jag skulle bli de andras chef hade det blivit så.

Tobias och ett gäng av hans arbetskamrater gick ihop och köpte ”inkråmet” i bolaget.
– Vi köpte det relevanta; kundregister med namn och kontakter och lager för verktyg. Vi köpte det på avbetalning och firman kunde betala för sig själv.

FYC är nu en ekonomisk förening av anställda i bolaget, som äger aktiebolaget.
– Den ekonomiska föreningen äger alla aktier, det är alltså helägt av arbetarkollektivet, förklarar Tobias.

DEMOKRATIN

FYC har medlemsmöten varannan månad, då stora frågor som är relevanta för alla tas upp.
– Vi tar upp sådant vi har gjort och sådant som ska ske framöver. Det redovisas för medlemmarna från arbetsgruppen som leder det dagliga, centralkommittén.

Illustration som visar tre stycken pratbubblor med olika tecken i.

FYC:s centralkommitté består av sju personer. De som är med har olika roller; bokning, redovisning och ansvar för lager och någon som tar hand om transporter. Kommittén är direkt ansvariga inför medlemmarna.

– De har fullt mandat att agera i ögonblicket för att sköta det praktiska, berättar Tobias. 45 arbetare är medlemmar i kooperativet. Det finns en klausul i stadgarna som beskriver villkoret för att bli medlem. Den innebär att du ska ha jobbat för FYC minst 80 timmar på ett år.

– Det är en rimlig tid för att vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med.
Om tiden skulle vara kortare skulle det innebära att folk som varit med ett fåtal gånger skulle få inflytande över verksamheten.

INSPIRERAS AV GRANNLANDET

Förutom scenarbete kan FYC:s uppdrag även innefatta snickerier till mässor och andra evenemang, samt teaterdekor före och under teaterföreställningar och konserter. I huvudsak arbetar de i Skåne, men reser runt i Sverige ibland under turnéer.
– Det är kul att komma till andra delar av Sverige och prata med stolthet om kooperativet, tycker Tobias.

Ibland har FYC också uppdrag i Danmark, eftersom det ligger nära deras egen stad.
– Vi inspireras mycket av Danmark. Där finns det en levande kooperativ miljö, berättar Tobias.
Han berättar att det finns en organisation som samlar kooperativ i Köpenhamn. Det är över 50 kooperativ som samarbetar och får stöd från olika håll, bland annat från danska staten.

– Det är formen som för dem samman. Det finns möjlighet att bygga liknande samarbeten både lokalt och globalt tror jag. Italien och Spanien har också mycket kooperativ, enligt Tobias.

Hur länge har du jobbat i branschen?

– I 20 år. Jag tror att jag kommer finnas kvar för det känns fortfarande kul. Det handlar också om att jobba med folk man gillar. Jag går till jobbet och känner stolthet och glädje.

Text & foto:
Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör
Illustrationer: Iso Lindh

Mer från Malmö:
Teater på den verkliga arbetsplatsen
Med film som vapen för förändring