Med film som vapen för förändring

Bild för Arbetarfilmfestivalen i Malmö 2023

På arbetsplatser, i bostadsområden och andra platser där vi kan kämpa tillsammans

Bild för Arbetarfilmfestivalen i Malmö 2023

Den 3-5 november är det Arbetarfilmfestival i Malmö.
– Det är peppande att få se filmer som visar hur folk organiserat sig, att få fylla på med känslan av vinster efter att ha kämpat för något.
Det säger Alex Veich, som är en del i filmkollektivet RåFilm som varje höst arrangerar filmfestivalen.
– Det är en ideell förening, en sammanslutning där vi kan stödja varandra och jobba med film för att skapa förändring, berättar han.
Även Talat Bhat är med i filmkollektivets lokal i närheten av Folkets park i Malmö. Talat blev inspirerad av ett evenemang i England, där film som vapen presenterades.
– Jag tänkte att det passar för RåFilm, vi gör den typen av filmer, berättar han.
Då såddes det första fröet som skulle växa till en filmfestival.

VILL SKAPA SAMARBETEN

– Hur kan vi använda filmen som en del av arbetarrörelsen? Det var vårt huvudfokus när vi började. Ur det har fokuset på organisering, på agerande, utvecklats mer och mer. På vilka sätt kan vi ta med oss vad som händer i de fackliga organisationerna, vad kan andra bli inspirerade av? frågar sig Alex.
RåFilm vill bidra till att få fack och andra sociala rörelser att hitta sätt att samarbeta.
– Vi vill bredda idén om hur en folkrörelse ser ut, tillägger Alex.

Talat Bhat och Alex Veitch är med och arrangerar Arbetarfilmfestivalen i Malmö
Talat Bhat och Alex Veitch

Det är Alex som haft närmast kontakt med SAC inför Arbetarfilmfestivalen. 2019 hade vi en branschkonferens samtidigt där det fanns möjlighet att varva de föredrag och workshops som vi anordnat, med film och annat som filmfestivalen stod för. Även under pandemin, när festivalen var digital, hade SAC med några programpunkter. Förra året var SAC:s internationella kommitté (IK) med på ett hörn och pratade om organisering över nationsgränser. I år är det inget planeat för IK:s del, men vår generalsekreterare Gabriel Kuhn har en del kontakter som han hjälper arrangörerna med.
– Jag hjälper till med internationella kontakter, särskilt i Tyskland. Några ska komma från Berlin för att berätta om strejkerna inom vården, och kanske kommer några lastbilschaufförer som kör vilda strejker på autobahns parkeringar, berättar Gabriel.

ORGANISERING INOM SKOLA

Arbetarfilmfestivalen är en fantastisk möjlighet att få lära sig mer, eller bli mer peppad på att organisera sina arbetsplatser. Självklart kan du välja att åka dit bara för att se på film och träffa likasinnade. När det gäller organisering på arbetsplatser kommer ett extra fokus ligga på vård och skola.
– Jia Lee från Labor Notes, som var med förra året, kommer hålla i programpunkter speciellt för de som jobbar inom skola, men det kommer också finnas en öppen workshop, där grunder i lyckad organisering presenteras, berättar Alex.

LABOR NOTES
Ett projekt för organisering som funnits i USA sedan 1979 och har varit en röst för fackliga aktivis- ter som vill sätta tillbaka rörelsen i arbetarrörelsen. Labor Notes främjar organisering genom en tidning, webbplats, böcker, konferenser och workshops. De bygger allianser med arbetarcenter och fackföreningar som styrs av medlemmar. Labor notes har kontor i Michigan och i New York.

Foto som visar två personer;Jia Lee från Movement of Rank-and-File Educators och Sarah Hughes från Labor Notes.

Jia Lee från Movement of Rank-and-File Educators och Sarah Hughes från Labor Notes höll i en workshop under Arbetarfilmfestivalen 2022. Även i år kommer Jia vara med.

Jia kommer även att hålla i en träff för skolpersonal där lärarstrejkvågen i USA kopplas samman med arbetare i Sveriges skolor. Det kan eventuellt bli en heldag med det i fokus.
– Under festivalen för några sedan, kom skolpersonal dit tillsammans och inspirerades av strejkvågen bland lärare i USA. Nu heter den gruppen skolaktionen*, och de gjorde den första tjänsten för visselblåsare inom skola, SkolLeaks. Det har släppts läckor från olika delar i Sverige, men Malmö dominerar, berättar Alex.

*Läs mer på skolaktionen.se. Där finns också info om visselblåsartjäntsen SkolLeaks.

BOSTADSKAMP

Hyresgästers kamp kommer också att ingå i festivalens program.
– Det är en kamp som förs i olika städer. Vi vill samla det i vår festival, berättar Talat.
Ett projekt på 4 år pågår nu, där RåFilm filmar bostadskampen i olika städer. Talat fortsätter:
– Det är demonstrationer som filmas, och intervjuer med politiker, forskare, aktivister och föreningar. Även en konferens kommer att hållas på ABF inom projektet.

EN VERKTYGSLÅDA

Samla ett gäng från din lokala samorganisation eller arbetsplats och passa på att inspireras och lära er nya tips och trix.
– Deltagarna får träffa personer som är aktiva på olika ställen, hitta saker att göra tillsammans. Det finns en praktisk sida, med konkreta tips på saker som ni kan förändra på arbetsplatserna, en konkret verktygslåda, avslutar Alex.

Text & foto: Solveig Betnér Informationsorganisatör

Programmet för Arbetarfilmfestivalen kommer att vara spikat den 8 oktober. Håll utkik på nlff.se.

Artiklar om Arbetarfilmfestivalen från tidigare år finns här!