Antirasistiskt sjukvårdsmanifest

Vårdarbetare från Storbritannien: Ester Akinpelu, Felicia Kwaku, Nafiza Anwar och Neomi Bennett. Även två personernasom arbetar inom vården i Sverige är med på bilden. Alla på bilen är svarta eller färgade och arbetar aktivt antirasistiskt i vården.

Filmen Exposed är en dokumentär med berättelser från 19 svarta, färgade och migrerade arbetare inom vården i Storbritannien. De delar med sig av upplevelser av rasism före, under och efter corona-pandemin. Filmen är skapad i forskningsprojektet Nursing narratives – Racism and the pandemic (Sjuksköterskeberättelser – Rasism och pandemin).

Efter filmen var några av vårdarbetarna från filmen, samt två arbetare som jobbar inom vården här i Sverige, med i ett panelsamtal med titeln Antirasistiskt sjukvårdsmanifest.

Vårdarbetare från Storbritannien: Ester Akinpelu, Felicia Kwaku, Nafiza Anwar och Neomi Bennett. Även två personernasom arbetar inom vården i Sverige är med på bilden. Alla på bilen är svarta eller färgade och arbetar aktivt antirasistiskt i vården.
Från vänster, vårdarbetare från Storbritannien: Ester Akinpelu, Felicia Kwaku, Nafiza Anwar och Neomi Bennett. De två personerna till höger arbetar inom vården i Sverige.

Blev stoppad av polis

Neomi Bennett berättar om något som kalllas ”Stop and search” i London, vilket ger polisen rätt att slumpmässigt välja personer att stoppa och visitera. Neomi blev misstänk och visiterad utan några som helst grunder.
– Jag satt inlåst i 19 timmar för att jag sa ”du profilerade mig”! berättar hon och tillägger: – Det var efter mordet på George Floyd, tack vare Black Lives Matter som jag fått mod till att prata om detta, hur svarta sjuksköterskor blir anklagade.

En av de som arbetar inom vården i Sverige berättar om rasism som hon upplever här:
– Patienter kan välja bort dig för färgen på din hud. Men vi möts också av rasism från arbetskamrater.
Hon tillägger att det behövs verktyg här i Sverige för att kartlägga rasismen så att det händer något, att det görs något åt saken. Vi måste visa vad rasismen leder till.
– Rasism handlar om hudfärg! En färgad läkare dog för att ingen trodde honom när han fick en stroke.

Det behövs mer

En annan paneldeltagare ställer en fråga till publiken:
– Vem ska göra det här?
Han som ställde frågan ser allvarligt på att ingen svarar.

Handledningsmaterial har nyligen tagits fram för att bekämpa rasismen inom vården i Storbritannien.
– Facken är inte bra på att hantera rasism, säger Felicia Kwaku.
Hon säger också att det sker små förändringar till det bättre, men det behövs mycket mer.
– Vi måste prata för varandra och visa solidaritet!

Läs mer och se filmen Exposednursingnarratives.com

Mer från Arbetarfilmfestivalen 2022

Text & foto:
Solveig Betnér
Informationsorganisatör i SAC