Civilkuragepriset 2021

Logotyp för civilkuragets dag. SAC syndikalisterna
Stine Christophersen fick civilkuragepriset 2021 som utdelas av SAC syndikalisterna
Foto: Anna Morin

Stine Christophersen stod modigt upp för de boende och personalen på hennes arbetsplats Sabbatsbergsbyn under den värsta delen av covid-19-pandemin. Ledningen svek och lämnade personalen underbemannad och utan tillräcklig skyddsutrustning, vilket ledde till att de boende inte fick den omsorg, vård och skydd som behövdes. Stine hörde av sig till ledningen på Attendo och krävde svar och hjälp men utan resultat. Stine och andra anställda larmade därefter om missförhållandena i media. Då Stine var den enda anställda som förekom med namn i media fick hon erinran av Attendos ledning för illojalitet och uppmanades söka annat jobb.

Stine har genom sitt agerande verkat för att personalen skulle ges möjlighet att utföra ett gott arbete och för att skydda de boendes liv och hälsa. Stine tilldelas därför Civilkuragepriset år 2021.

Läs en intervju med Stine Christophersen!

Fakta: Civilkuragepriset till Björn Söderbergs minne
Priset instiftades av SAC Syndikalisterna till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund. Priset delas ut sedan år 2000. Prissumman är 10 000 kronor.

Läs mer om civilkuragepriset!