”Det känns fantastiskt. Vi känner att vi har stöd från allmänheten och resenärerna”

Skärmavbild från tidningen Arbetaren. Visar bild och rubrik till en artikel om strejken bland pendeltågsförare i Stockholm 2023.

Det säger Nils Westberg Ahlmark, lokförare som deltar i strejken bland pendeltågsförare i Stockholm. Det är tidningen Arbetaren som pratat med deltagare i strejken.

Skärmavbild från tidningen Arbetaren. Visar två små bilder och rubriker till två artiklar om strejken bland pendeltågsförare i Stockholm 2023.
Skärmavbild från tidningen Arbetaren

– Vi har påtalat säkerhetsbristerna i två år. Vi har försökt påtala säkerhetsbristerna för politikerna och arbetsgivarna, men inte fått något gehör. Då drar vi i nödbromsen och går ut i strejk för säkerhetens skull, säger Nils Westberg Ahlmark till Arbetaren. 

Arbetaren skriver att strejken, som startade i måndags, är planerad att pågå i tre dygn. Strejken är ”vild” för att den inte har fackens officiella godkännande. Rätten att strejka är grundlagsskyddad, men ”olovliga” stridsåtgärder kan resultera i personliga skadestånd utdömda av Arbetsdomstolen.

Tidningen Arbetaren har följt striden om tågvärdarna sedan start och samlat artiklar här:
www.arbetaren.se/kategori/pendeltagskonflikten/


Läs också:

Skärmavbild från tidningen Arbetaren. Visar ett foto från en gruvstrejk 1969. Rubrik och foto från en artikel om strejkhistoria. "Dina rättigheter som vunnits genom strejk".

Gruvarbetare i Kiruna strejkar för att få igenom sina krav 1969. Strejken vid LKAB är en av de mest mytomspunna i svenska arbetarrörelsens historia. Skärmavbild från Arbetaren.

Mer relaterat till stridsåtgärder
Mer relaterat till Arbetaren

Bli medlem i SAC syndikalisterna - facket där du och dina arbetskamreter bestämmer vad som är värt att kämpa för