Syndikalisten recenserar böcker
Denna faktabok innehåller det mesta som finns att veta om strejk. I 21 kapitel tar författaren läsaren härs och tvärs genom tid och rum. Boken handlar, förutom strejk, om organisering och facklig kamp, liksom om försök att stoppa arbetsnedläggelse. Ekonomihistorikern Jesper Hamark gör nedslag i historiska strejker nationellt och internationellt. Han berättar om de brittiska hamnarbetare i slutet av 1800-talet, som trots tillfälliga, otrygga anställningar organiserar sig, strejkar och får igenom sina krav på förbättrade arbetsvillkor.
Strejk – Från satans svarta kvarnar till gigekonomin
Jesper Hamark
Verbal Förlag 2022
Vi får läsa om ”pissekonflikten” 1999 då 16 000 busschaufförer togs ut i strejk för att få igenom krav på, bland annat, raster och tillgängliga toaletter på jobbet; och om strejkrörelsen på Hondas fabrik 2010 i Kina, landet där strejker varken är tillåtna eller förbjudna.
Boken innehåller också historien bakom ord som ”strejkbrytare”, ”svartfot” och ”gula fackföreningar”
Boken handlar alltså en hel del om strejker som genomförts. Men den ger också ett större sammanhang åt strejkens historia. Hamark berättar om starten på den industriella revolutionen och om vad som fanns innan kapitalismen. Boken innehåller också historien bakom ord som ”strejkbrytare”, ”svartfot” och ”gula fackföreningar”.
Hamark berättar pedagogiskt om vad klass är, liksom om arbetskraft som vara. Det är en bok som ger förståelse för att internationell solidaritet och global facklig kamp är viktiga – och möjliga – grejer. Det är med andra ord en informationsrik och inspirerande bok. Hamark är dessutom en god berättare som lätt får med sig läsaren.
Catharina Bergman