En win-win-situation?

En trasig mobiltelefon. Från utställningen "gig-personen bakom appen" på Arbetets museum i Norrköping. "En win-win situation" är rubriken för recensionen.

Syndikalisten recenserar utställningar

Gig – personen bakom appen är en utställning där arbetare som levererar mat, framför allt på cykel, får komma till tals. Dock inte tillräckligt djupt, enligt Solveig Betnér.

En samling cyklar och väskor att bära mat i som ska levereras till kunder med hjölp av cykel eller moped. Från utställningen "gig-personen bakom appen" på Arbetets museum i Norrköping. "En win-win situation" är rubriken för recensionen.
Pressbild från Arbetets museum.

GIG – personen bakom appen

Arbetets museum, Norrköping
4 dec 2021–jan 2023

Ett cykelbud beskriver arbetet som en win-win-situation, att hen får motion och pengar, en slags dubbel lön. Men vad händer om du är så stressad så du glömmer låsa cykeln, som då blir stulen?
”Wow, jag fick behålla maten som skulle ha levererats, det blev en festmåltid den kvällen”. Ungefär så svarade en arbetare som hamnat i det läget, dock med behov av en ny cykel för att kunna fortsätta jobba.

Som ett kugghjul

Flera berättelser förekommer, från olika arbetare som cyklar ut med mat till folk i Norrköping och Uppsala. Som ett kugghjul, känner sig en av dem, och jämför med andra jobb, till exempel på förskola, där arbetaren får använda sina mänskliga förmågor.

I det lilla rummet som utgör utställningen finns ett foto på en mobiltelefon med trasigt glas. Jag tycker att den säger en del om hur cykelbuds villkor ser ut. Troligtvis används telefonen ett bra tag till innan budet har råd med en ny, eftersom de flesta som arbetar såhär får stå för utrustningen själva.

En trasig mobiltelefon. Från utställningen "gig-personen bakom appen" på Arbetets museum i Norrköping. "En win-win situation" är rubriken för recensionen.
Bild från utställningen GIG – personen bakom appenArbetets museum i Norrköping.

I Norrköping ser jag ofta cykelbud på smala trottoarer mitt i centrum bredvid spårvagnarna. Om budet tar cykelvägar måste hen åka en omväg. Det är också vanligt att föraren inte har cykellyse i mörker. Vem betalar böter när budet tar de snabba vägarna?

Pizza hemma sen?

För mig väcker utställningen om cykelbud fler frågor, och jag hoppas att fler känner likadant, och blir kritisk till de företag som tjänar pengar på att utnyttja arbetssökande. Tyvärr finns det nog risk för att besökaren lämnar rummet med en tom mage som snart fylls med en pizza som lämnas över av en underbetald arbetare.

Gig – personen bakom appen fyller ett litet rum på våning 5 i Arbetets museum. Om du har vägarna förbi kan det vara värt att kolla in utställningen. Om du befinner dig i en stad som har många matbud som cyklar omkring är det nog mest värt att prata med de arbetarna, om de har tid mellan leveranserna.

Solveig Betnér

Mer recensioner i Syndikalisten