Inte din hora fick Ottarpriset 2023

Texten inte din hora i vitt och lila mot svart bakgrund.

Föreningen Inte din hora har genom självorganisering skapat ett tryggt rum för personer med erfarenhet av prostitution. Föreningen lyfter fram röster som inte fått höras tidigare och sprider information och skapar opinion för ett samhälle fritt från sexuellt våld. Det skrev tidningen Arbetaren som i år delar ut Ottarpriset till föreningen Inte din hora.

Texten inte din hora i vitt och lila mot svart bakgrund.

Uppropet #Intedinhora, startade i samband med meetoo-vågen, enligt Arbetaren.

– Det här är en del av den feministiska kampen. 99 procent av förövarna är män och det här handlar om mäns förtryck och våld mot kvinnor och icke-män. Våra kroppar ska inte kunna köpas, säger Saga Brodersen, ordförande i Inte din hora till Arbetaren.

Saga Brodersen berättar också för Arbetaren att allt fler har börjat inse att det inte är ett fritt val att prostituera sig, att allt fler har börjat förstå att det handlar om mäns våld av kvinnor.

Inte din hora siktar på att vi ska leva i ett samhälle fritt från kommersiell sexuell exploatering. Det sade Saga Brodersen till Arbetaren i en artikel från den 2 mars 2023.

Läs mer om Ottarpris-tagaren i Arbetaren!

Läs också om Inte din hora på deras webbplats!

Ottarpriset är Arbetaren pris och syftar till att uppmärksamma personer eller organisationer som arbetar i sexualupplysaren och den tidigare Arbetaren-medarbetaren Elise Ottesen-Jensens anda för att främja kvinnors grundläggande rätt till jämlikhet som exempelvis rätten att bestämma över sina egna kroppar. Priset instiftades 2017 och består av 10 000 kronor.

Lista över tidigare mottagare av Ottarpriset:
2018: Bita Eshraghi
2019: Ida Östensson
2020: Noorihe Halimi
2021: BB-ockupanterna i Sollefteå
2022: Qjouren Väst

Mer kopplat till Arbetaren