Vi riktar uppmärksamheten mot alla förtryckande strukturer

Rödsvart fana och kvinnomärke

Alla som definierar sig som kvinnor är välkomna i vårt systerskap

Rödsvart fana och kvinnomärke

Den 8 mars är den internationella kvinnodagen. Vi firar inte den, vi vill inte ha frukost på sängen, vill inte ha mors dag-presenter. Över hela världen vill kvinnor strejka.

Vi vägrar kastas tillbaka till 50-talet, då vi fick en ledig dag från hushållet, då männen lite tokigt och klantigt brände rostbrödet till frukostbrickan.

Det är en dag att påminnas om att vi lever i patriarkatets struktur. Vi riktar uppmärksamheten mot alla förtryckande strukturer, kapitalism, rasism, homofobi och transfobi. Att strejka innebär att vägra vara en del av systemet.

Åttonde mars är en kampdag för oss som definierar oss som kvinnor, en dag då vi utmanar patriarkatet.

Diskriminering är för kvinnor en del av vardagen. Det är allt från olika lönenivåer till strukturell diskriminering i våra domstolar. Där njuter män av patriarkatets fördelar och vägrar tolka en tioårings vittnesmål välvilligt utan gräver i stället ned sig i en definition av ordet snippa.

Vi påverkas alla av patriarkatets förtryckande struktur, både män, kvinnor och icke-binära. Låt oss krossa patriarkatet och uppmärksamma vad som omedvetet förstärker den.

Vi måste utvidga vår solidaritet och vårt systerskap. Vi får inte gå i fällan genom att ogenomtänkt upprätthålla de förlegade normerna. Alla som definierar sig som kvinnor är välkomna i vårt systerskap.

Tillsammans krossar vi patriarkatet!

SAC Syndikalisternas uttalande för 8 mars 2023
Illustration: Iso Lindh