En liten fackförening med ett stort engagemang

– Nyköpings lokala samorganisation av SAC

Sedan den sista januari har ett socialt center funnits på ABF i Nyköping. Det är öppet den sista tisdagen varje månad. De som ger stöd och hjälp är medlemmar i Nyköpings lokala samorganisation. När Syndikalistens redaktör besöker centret i april är det Martina Engman, David Källströmer, Zeb Pantzare och Markus Andersson som finns på plats. Fyra medlemmar av totalt 18 i den lokala samorganisationen (LS). 

Medlemmar i fackföreningen Nyköpings LS av SAC. Två barn är med på bilden också.
Längst bak från vänster: Zeb Pantzare, David Källströmer, Martina Engman och Markus Andersson från Nyköpings LS.
Längst fram syns Martinas barn, Kata och Elise Engman.

Hur väcktes idén om att ni skulle starta ett socialt center? 
– Jag kom med idén i början av förra året, berättar Martina. 

När de arrangerade en konferens var Husby sociala center där. 
– De sa att ”det är bara att dra igång”. Jag ville prova i Nyköping och fler tyckte det var en bra idé, fortsätter Martina.

Är det sociala centret välbesökt? 
– Inte så välbesökt, det har varit en eller två personer per gång, berättar Markus. 
– Vi har en del kvar att göra när det gäller hur vi ska sprida att det finns, men det kan vara bra att det är lugnt i uppstartsfasen, säger Martina.
Hon tillägger att de behöver hinna med, och ha kompetensen, för de ärenden som besökare kommer med. Det sociala centret bistår med kunskap om arbetsrätt, men hjälper också till om någon har svårt att fylla i en blankett eller om det finns problem med en hyresvärd. Det kan också handla om att förklara  för någon som är ny i Sverige vad en myndighet menar. 

Martina och Markus ger exempel på några ärenden som de tagit emot. 
– En person skulle sälja ett hus i Ukraina och behövde hjälp med att fylla i papper, säger Martina. 
Markus pratade med en person vars partner inte hade lyckats ta sig till Sverige, från Somalia. 
– Vi fick läsa på lite, men hade inte möjlighet att göra så mycket i situationen. Det var klurigt, berättar han.
– En ensamkommande arbetare har varit här och frågat om semester, säger Martina.  
Hon tillägger att det vore bra att ha kontakt med en jurist som vill donera sin tid i det sociala centret. 
– En del frågor är svåra att svara på. Det vore bra att oftare kunna ge ett svar. Vi driver inte mycket själva, utan ger hjälp till självhjälp. 

Bra kontaktväg

För att Nyköpingsbor skulle få kännedom om centret har flygblad delats ut i brevlådor och affischer har satts upp på en familjecentral och lite andra ställen. Det har även gjorts inlägg i sociala medier. Två ytterligare tillfällen är inplanerade för centret. Sen ska de kolla efter en annan lokal. 

Arrangörerna beskriver det första halvåret som lärorikt.
– Det är ett bra sätt att få kontakt med folk som behöver facklig hjälp. Vi får veta vilka problem som finns. De som kommer är villiga att organisera sig och vi hoppas att det är en väg för LS att växa, säger Martina. 

Kriminella arbetsköpare är svåra att få kännedom om, enligt David. 
– Det är bättre att arbetarna kommer till oss med problemen. Vi måste få syn på det.  

Förhandling

David är med i Nyköpings LS förhandlingskommitté. Han berättar om ett ärende som nyligen avslutats. En medlem arbetade vakna nätter i en kommunal verksamhet. Fackförbundet Kommunal hade förhandlat fram att det istället skulle bli sovande natt. Medlemmens pass ändrades och hen ville inte jobba under de nya förutsättningarna. 
– Medlemmen kände att så här kan det inte gå till, berättar David. 

Det blev ett par förhandlingar och det löste sig när den som var förhandlingsansvarig i Nyköpings kommun hanterade ärendet för motparten. 
– Det gäller att komma förbi första hindret, säger Martina. 
– Ja, förbi chefen som gjort fel, säger David. 

Tredje uppstarten

Det är mitt första besök i Nyköping för att träffa LS-medlemmar. Jag vill veta mer om fackföreningen som ligger mellan Norrköping och Stockholm. 
– Jag var med och startade Nyköpings LS, den här gången, berättar David. Det var 2015. 
– Den 27 september, fyller Zeb i. 

Nyköpings LS har funnits tidigare. 1918 startades den första lokala samorganisationen, som lades ned vid okänt tillfälle. Sedan startade Nyköpings LS på nytt för att läggas ned igen på 1980-talet. Och nu, tredje gången gillt är det 8 år sedan David och Sebastian Sköldén drog igång verksamheten. Martina, Zed och Markus har varit medlemmar i 3-5 år. 

Vad brukar ni säga om någon frågar varför de ska gå med i Nyköping LS? 
– Jag brukar lyfta att det inte är knutet till ett parti och förklara att det är för alla yrken, att det är en skillnad mot andra fack, svarar Markus och tillägger:
– Vi är mer demokratiska. 

David jobbar inom vården, och han berättar att Kommunal får en del kritik för att de detaljstyr det som sker på golvet fast de inte har en aning om hur arbetsmiljön verkligen är. 
– Jag brukar säga att det är arbetsplatsen som är den högst styrande i vår organisation, säger han. 

Markus hör ofta folk säga att fack inte gör så mycket, att de kan vara svåra att lita på. 
– Vi driver det vi själva vill, men måste också engagera oss själva. Det kan bli ett dilemma. 
– Många hoppas att ett fackombud ska komma och rädda oss, inflikar Zed. 
Zed berättar att han bjöd med två arbetskamrater, som var anslutna till andra fack, till ett LS-möte. De bytte inte fack, utan fortsatte att hoppas på stöd från facken de redan var med i. 
– Folk var trötta, det hade gått för långt, fortsätter Zed och tillägger att alla fick sparken från tryckeriet där han arbetade.

Övergående kris

För ungefär ett år sedan slutade Nyköpings LS ha medlemsmöten varje månad. Det blev mest formalia och det mesta kan styrelsen hantera på sina möten. 
– Träffarna här fyller en sådan funktion också. Vi ses här och pratar, säger Martina. 
Till årsmötet, som hölls i mars, fanns en motion om att lägga ned fackföreningen. 
– Det var lite kris. Den sittande styrelsen fanns för att vi ställde upp, berättar David.
Men en styrelse fick de ihop och aktiviteten kan fortsätta. Förutom kommittén som ansvarar för förhandlingar har de främst arbetsgrupper inför olika projekt, som till exempel vid första maj. 

Konferens i Magasinet

I mars 2022 arrangerades konferensen ”Folkrörelse i Nyköping”. Föreningen Kulturhuset Magasinet var arrangör och Nyköpings LS var del i arbetet med att styra upp och boka föreläsare. I kulturhuset har LS den största delen av sina möten och andra aktiviteter.  Det var i samband med nedskärningar inom LSS*, som Nyköpings LS och andra organisationer som håller till i Magasinet kände att något måste göras. Konferensen fokuserade på lokala kamper. 

Kulturhuset Magasinet i Nyköping. En stor byggnad med mycket graffitikonst.

– Ena dagen var det fokus på miljö och andra dagen arbetsrätt, berättar Markus. 
Fackföreningen bjöd in Frances Tuuloskorpi och Stine Christophersen för att prata om arbetsplatsorganisering. Det var också under den konferensen som Husby sociala center fick LS att dra igång sitt sociala center. 

Text & foto:
Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör

*LSS
Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lagen innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och särskild service åt personer med olika funktionshinder. Det kan t.ex. handla om rätten till personlig assistans eller att få en plats på ett särskilt boende.