Flest anmälningar om diskriminering kommer från arbetslivet

Illustration av ett hjärta som ser ledsen ut. Rosa konturer på en svart bakgrund.

Arbetslivet är det samhällsområde där Diskrimineringsombudsmannen (DO) tar emot flest anmälningar om diskriminering. Det visar en rapport från DO som släpptes förra våren och sträcker sig mellan åren 2015-2022. 

Det råder förbud för arbetsköpare att diskriminera arbetare, arbetssökande, praktikanter och inhyrd eller inlånad arbetskraft, enligt diskrimineringslagen. 

DO tar emot anmälningar om diskriminering som har samband med någon eller några av de sju diskrimineringsgrunderna som är etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och ålder. Anmälningar om sexuella trakasserier ingår och kräver inte samband med någon diskrimineringsgrund. 

Illustration av ett hjärta som ser ledsen ut. Rosa konturer på en svart bakgrund.

Har du blivit utsatt för diskriminering på arbetsplatsen eller i samband med att du sökt ett jobb?

Berätta för Syndikalisten!
Självklart är det okej att vara anonym.


Mejla till syndikalisten@sac.se

Illustration: Fanny Hökby

En arbetsköpare som får veta att en anställd, praktikant eller inlånad arbetskraft utsätts för trakasserier i samband med arbetet är skyldig att utreda om trakasserierna har ägt rum och i så fall agera för att få stopp på dem.

Anmälningar om diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet och kön är vanligare inom arbetslivet än inom andra samhällsområden. År 2022 inkom 922 anmälningar om diskriminering på arbetet till DO. 40 procent av anmälningarna hade samband med etnisk tillhörighet och 29 procent var kopplade till kön. 

Av de totala anmälningarna om diskriminering, inte bara från arbetslivet, har diskrimineringen oftast samband med funktionsnedsättning eller etnisk tillhörighet. Av de anmälningar om diskriminering som inkom 2022 handlade 39 procent om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning och 34 procent om diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

Källa: Rapporten som Statistik över anmälningar till DO 2015-2022.

Läs också:
Skyddsombud som agerar tillsammans med arbetskamraterna