Ny ledning på Arbetaren

Den nya ledningen på tidningen Arbetaren, Amalthea Frantz och Annie Hellquist.

Efter ett års tjänstledighet är Annie Hellquist tillbaka som tillförordnad chefredaktör, av familjeskäl dock endast på 25 procent. Hon kommer att biträdas av Amalthea Frantz som går in som biträdande chefredaktör på 50 procent.

Den nya ledningen på tidningen Arbetaren, Amalthea Frantz och Annie Hellquist.
Amalthea Frantz och Annie Hellquist. Foto: Julia Lindblom

Arbetarens chefredaktör ska väljas av SAC:s kongresser eller på referendum. Så har det under en längre period inte sett ut, av olika anledningar. Annie Hellquist blev tillförordnad chefredaktör år 2020, med avsikten att söka medlemmarnas förtroende på kongressen 2021, som dock blev uppskjuten på grund av covid-19-pandemin.

Inga kandidater på kongressen

Det var i samband med sin mans bortgång 2021 som Annie Hellquist blev tvungen att ta ledigt en längre period för att fokusera på sin familj. När kongressen väl blev av, våren 2022, var hon fortfarande borta från tidningen och kandiderade därför inte. Några andra kandidater fanns vid det tillfället heller inte.  
– Redaktionen har gjort ett otroligt jobb det här året, som har varit stökigt på många sätt. Tidningen har fortsatt att komma ut oavbrutet och har dessutom varit väldigt bra. Vi har haft ett stadigt prenumerantinflöde och ett fantastiskt 100-årsfirande, säger Annie Hellquist.

Samarbetet

Under året har redaktionen till största delen arbetat utan chefredaktör, men nu är alltså en lösning på plats för den närmaste tiden. Amalthea Frantz har tidigare arbetat på tidningen som reporter och redaktionssekreterare samt nyligen varit redaktör för tidningens jubileumsbok.
– Det känns jättefint att vara tillbaka igen och jag ser fram emot att utveckla tidningen tillsammans med Amalthea, som är en rutinerad redaktör som känner både tidningen och organisationen väl, säger Annie Hellquist.
– Jag ser fram emot samarbetet med såväl Annie som hela redaktionen. Just nu fokuserar jag på att alla anställda både ska få arbetsro och kunna blicka framåt, säger Amalthea Frantz.

Vilka frågor tycker ni är viktiga att Arbetaren lyfter framöver?

– Det är viktigt att Arbetaren fortsätter vara en pressröst med ett tydligt underifrånperspektiv, som berättar om klassamhället så som det ser ut i dag. Det är inte minst tydligt när man läser borgerlig media. Livskostnadskrisen beskrivs som en kris för spabads-ägare, fackens lönekrav beskrivs som ”historiskt höga” när de egentligen innebär en reallönesänkning. Och en budget som innebär ett stålbad för välfärden kallades i en stor morgontidning för ett ”miljardregn till kommunerna”. Det behövs tidningar som ser igenom det där och kommer med andra perspektiv, säger Annie Hellquist.

Amalthea Frantz instämmer och fortsätter:
– Arbetaren ska både se den stora bilden och rapportera konkret och begripligt om dagsaktuella frågor. Från global ekonomisk utveckling till lokal bostadskamp. Och förstås fortsätta vår stolta tradition, som vi formulerade det i jubileumsboken: fri journalistik på arbetarnas sida – för jämlikhet, och mot fascism och militarism.

Arbetarens redaktion

Artikeln är från tidningen Arbetaren, #88/2022
Publicerad i Arbetaren 11 November, 2022. Uppdaterad 14 November, 2022.

Mer relaterat till Arbetaren