Om sexualupplysning och arbetarkvinnans rätt till sin kropp

Elise Ottesen Jensen, Ottar
Elise Ottesen Jensen, Ottar
Elise Ottesen Jensen. Bild från Arbetarens arkiv

Tala om sex –
Ottars liv

Astrid Ohlsén 2018

Elise Ottesen Jensen, eller Ottar som hon kallades, var syndikalist och en av dem som startade Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU). Hon föddes i Norge 1886 och dog i Sverige 1973. Astrid Ohlséns dokumentärfilm Tala om sex – Ottars liv, som nu visas på SVT Play, tar avstamp i Ottars arbete för sexualupplysning och arbetarkvinnans rätt till sin kropp på 1920- och 30-talen.

På den tiden var det olagligt att informera om preventivmedel, trots att många familjer hade fler barn än de kunde mätta. Och i borgerliga familjer var barnen färre, så tillgång till information och preventivmedel var en klassfråga. Ottars engagemang startade genom att hon försökte få kvinnor att gå med i facket men hon upptäckte snart att kvinnornas största bekymmer var barnfrågan. I filmen visas, genom reportagefotografen Anna Riwkins ypperliga stillbilder och rörliga dito, hur hon åkte runt i Sverige och föreläste. Hon åkte också hem till fattiga familjer i skogarna och både pratade med kvinnorna och hjälpte dem att prova ut pessar. Ottar var också journalist och skrev artiklar som “Kvinnan och klasskampen“ i Arbetaren.

Hon var kritisk till arbetarrörelsens fokus på män. Det var också Ottar som gav arbetarförfattaren Moa Martinson en första plattform genom att anlita henne för Arbetarens kvinnosida. Filmen är inte kronologiskt berättad och få årtal anges, vilket gör att det är svårt att placera Elise Ottesen Jensen och hennes gärningar i tid. Att hennes gärningar gett eko idag understryks genom användningen av modern musik till bilderna, men också genom nya intervjuer med människor som betonar hennes viktiga gärning.

Också 2018 års Ottarpristagare, Bita Eshraghi, uppmärksammas. Jag hade gärna sett att filmen varit längre eftersom jag vill veta mer, men det är likväl en fin film om en kvinna som levde för att göra världen bättre. Och i filmen berättar Ottar själv, i en tv-intervju från 1971, att det som tilltalar henne mest med syndikalismen är att frihet, jämlikhet och broderskap praktiseras, det är inte något som bara existerar i teorin.

Catharina Bergman
Medlem i
Umeå LS av SAC & Syndikalistens redaktionsgrupp

Fler recensioner av Catharina Bergman:
Kapitalism och anarkism under lupp i tidlös klassiker
Brännande berättelser om aktivism och politiska fiende
Kritik mot maktstrukturer och kapitalism