”Världens bästa och världens sämsta jobb”

Viktor Lindberg 2024

Fokus på personlig assistans

Viktor Lindberg har trevligt på sin arbetsplats. Han ser det meningsfulla med att få någons vardag att bli bättre. I 10 år har han jobbat som personlig assistent, ett yrke han delar med närmare 80 000 arbetare i Sverige.

– Jag tycker om att hjälpa folk, att finnas där för någon som behöver det, berättar Viktor.
Yrket innebär att du ska ge stöd till en person som har rätt till LSS på grund av en funktionsnedsättning. Den personliga assistenten ska vara behjälplig så att att den som får stöd ska kunna ha goda levnadsvillkor, leva sitt liv som hen hade kunnat göra utan sitt funktionshinder.

LSS – LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE
LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.
Information från Socialstyrelsen.

Varför valde du att söka jobb som personlig assistent?
– Jag har tidigare jobbat som elevassistent och inom LSS på andra sätt.
Viktor sökte olika liknande jobb som han haft förut men också som personlig assistent.
– Det är ganska lätt att få ett sådant jobb, det är ju en fördel. Arbetsmarknaden är svår i övrigt, enligt Viktor.

Enligt Assistanskoll fanns den 27 augusti i år 792 olika assistansanordnare (bortsett från enskilda firmor) med tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Viktor har jobbat hos flera olika brukare, för olika samordnare, men nu har har han varit kvar på samma plats i 6-7 år.
– För mig är det bra nu, men det är inte alltid så för personliga assistenter. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vad brukaren behöver hjälp med. Viktors uppgifter består av bland annat påklädning och hjälp med hygienen.
– Allt som brukaren inte kan göra själv. Det är arbetsbeskrivningen för en personlig assistent, förklarar Viktor.

Vad är mindre bra med ditt yrke?

– Det kan vara utmanande mentalt, och det kan vara tungt. Det är svårt eftersom det är ett jobb som behövs, dygnet runt i vissa fall. Det går ju inte att anpassa arbetspassen hur som helst. Du blir illa tvungen att jobba när det behövs, svarar Viktor.

Det kan vara klurigt att få till ett bra schema för assistenter och det kan vara svårt att få arbetare att täcka upp det, framför allt när en brukare behöver hjälp väldigt många timmar. Viktor tillägger att lönen ligger lågt och det kan vara svårt att få en bra arbetsmiljö.

– Det speciella för yrken inom LSS är att det går emot varandra, brukarens rättigheter ställs mot arbetarens rättigheter. Det kan bli inskränkningar åt båda hållen. Det kan vara svårt, berättar Viktor.
Han har en fast anställning, men personliga assistenter upplever sällan anställningstrygghet.
– Många har särskild visstid och liknande, det kan vara så för alltid.

Dessutom kan brukaren gå bort, vilket har hänt Viktor två gånger, och då upphör an- ställningen. Viktor beskriver det lite som ett lotteri om en hamnar hos en brukare som det fungerar bra ihop med eller inte. Det varierar också om det finns möjlighet att träffa sina kollegor. Vissa brukare behöver två assisten- ter som arbetar samtidigt, en del assistenter träffar inte de andra assistenterna alls medan en del har arbetsplatsmöten med sina arbetskamrater.

”Det är ett givande jobb för den som går in för att göra ett bra jobb, att hjälpa någon”

– Vi har inga möten där jag jobbar. Det finns flera anhöriga som är assistenter där. Det är jag och en kollega som inte är anhöriga och så finns det några vikarier, berättar Viktor. Han tillägger att det blir en speciell situation när anhöriga också är assistenter; ibland försvårar det för övriga arbetare och ibland underlättar det.

– Det är svårt att organisera på den här typen av arbetsplatser. Att ha skyddsombud kan vara svårt att få till. Det finns många stora bolag med många brukare och då skulle det nog gå att organisera. För vissa arbetsköpare är det bara en brukare eller ett fåtal, säger Viktor.
Och så är det ju den där grejen med att inte ens träffa sina arbetskamrater, då kan det bli svårt att prata ihop sig.

Som personlig assistent arbetar Viktor sex dagar i veckan och passen är endast tre timmar. Han har ett annat arbete att gå till också, som förhandlare i Stockholms lokala samorganisation (LS).
– Jag tycker om variation. Det går åt mycket tid till ideella uppdrag också.
Viktor sitter i styrelsen i båda Solidariska Vårdarbetare och Solidariska byggare.

Många tjänster som personlig assistent kräver ingen specifik utbildning. Personliga egenskaper väger ofta tungt.
– På ett sätt är det en fördel eftersom det är lätt att få jobb. Men det kan också vara en nackdel för att det kan behövas kunskap, enligt Viktor.

Lönen är som sagt ganska låg för personliga assistenter, arbetstiderna är ofta obekväma och det är inget yrke som höjs upp för att det är livsviktigt för många människor.
– Det är ett givande jobb för den som går in för att göra ett bra jobb, att hjälpa någon. Att ha empati som arbetsuppgift överlag, det är undervärderat, anser Viktor.

Han tillägger att det är ett samhällsproblem, att det sociala och empatiska inte värdesätts i dagens samhälle.
– Det bästa är när intressen från alla parter kan gå framåt och drivas samman. Att det tillsätts mer resurser i verksamheten som i grunden är brukarens rättigheter, avslutar Viktor.

Text & foto:
Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör

Eftersom arbetssituationen varierar stort vill vi fortsätta lyfta yrket i Syndikalisten. Har du erfarenheter som du vill dela med dig av? Är du organiserad med dina arbetskamrater i yrket?
Hör av dig till syndikalisten@sac.se!


Läs mer från kategorin vård och omsorg!