Samarbete över nationsgränser ska öka tryggheten

Gabriel Kuhn, Fruviks LS och Tzentri Elitsa Tsiatsiou från Nederländerna.

Nätverket Migranti

SAC hade med representanter i samtalet ”Migrantarbetares organisering över nationsgränser”. Nätverket Migranti, som vår internationella kommitté är en del av, höll i trådarna.

Panelsamtal med representanter från nätverket Migranti.

I Migranti finns fackföreningar och andra grupper av arbetare från olika länder i Europa. Det började med en överenskommelse mellan organiserade arbetare i Bulgarien och SAC, att vi ska hjälpa varandra i respektive länder. Nu är fler länder med i samarbetet; Tyskland, Storbritannien, Polen, Spanien och Nederländerna. Gabriel Kuhn som leder samtalet säger att det har varit svårt att organisera på golvet under pandemin.
– Det här är den första fysiska träffen vi har, här i Malmö nu, säger Gabriel.
Han uppmanar publiken att läsa mer om nät- verket på migranti-org.net.

Svårigheter

Lina García Esteban, från CGT i Spanien, berättar om utmaningar och svårigheter med att komma till ett nytt land och arbeta.
– Det har varit svårt att förstå hur jag ska ta mig till olika platser i en ny stad, det ser olika ut mellan länder. Det är lätt att känna sig ensam, säger Lina.
Daria Bogdanska från Malmö LS känner igen sig, men vill tillägga att problemen kan variera mycket för olika personer som kommer till ett nytt land för att arbeta.

Gabriel Kuhn, Fruviks LS och Tzentri Elitsa Tsiatsiou från Nederländerna.
Gabriel Kuhn, Fruviks LS av SAC och Tzentri Elitsa Tsiatsiou från Nederländerna.


– Det gemensamma är riskerna. Många är rädda.
Daria tar också upp problemet med yrken där du knappt ser dina arbetskamrater, t.ex. inom städ, då är det svårt att prata ihop sig. Men hon vill också nämna positiva erfarenheter.
– Jag var med och fick 40 arbetare inom jordbruk att organisera sig. Det går att för- ändra tillsammans.

Att lita på facket

Tzentri Elitsa Tsiatsiou från Nederländerna, är medlem i Horeca united, ett basfack för ar- betare inom gastronomin. Tzentri berättar att tillit har varit ett stort problem.
– Det handlar om hur vi presenterar oss, vår ideologi, utan att skrämma bort folk, att inte kännas främmande.
Ett exempel är att vissa reagerar på att bli kallad kamrat och kopplar det till kommunism, vilket kan uppfattas som skrämmande för de som har negativa erfarenheter av sådant styre.

Dordije Popovic från Montenegro, medlem i Stockholms LS, har efter sina erfarenheter av att bli utnyttjad som migrantarbetare, engagerat sig i Solidariska byggare – Stockholms byggsyndikat.
– Vi ville undvika byråkrati, att kunna ta beslut snabbare. Det är en del av facket där målet är att hjälpa migrantarbetare, berättar han.

Mer från Arbetarfilmfestivalen 2022

Text & foto: Solveig Betnér
Informationsorganisatör i SAC