Svart på vitt om migrantarbetares kamp

Framsida till boken "Något har hänt - 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden".

En papperslös kvinna som städar hemma hos Sveriges statsminister. En byggnadsarbetare som blir attackerad med kniv av chefen. Det är exempel på berättelser ur boken Något har hänt: 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden. Erik Hjärtberg rapporterar från firandet av boksläppet på Sveavägen i Stockholm. 

Något har hänt: 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden är berättelser om migrantarbetare som organiserar sig i Stockholms lokala samorganisation (LS). 
– Det finns många företag som behandlar de anställda illa och det är bra att människor får reda på hur de kan förändra sin situation, säger Genesis De Los Angeles Bolivar Montanez. Hon är en av de människor som omnämns i boken.
Genesis kommer från Venezuela. Hon flyttade med sin man och sin son till Sverige 2019 för att få bättre levnadsvillkor. Innan de flyttade gick de med i en Facebookgrupp för latinamerikaner i Sverige och lyckades därigenom få hyra en bostad.

En person sitter ned och håller i boken Något har hänt: 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden.
Genesis tycker att det är bra att det kommit
en bok om migrantarbetares rättigheter.

Hotfull chef

Genesis började arbeta som städerska på företaget Täby Råd & Bygg och sökte asyl. När hon fick avslag på asylansökan ansökte hon i stället om arbetstillstånd. För att arbetstillstånd ska beviljas krävs det anställningsvillkor på ”minst samma nivå” som svenska kollektivavtal. Det innebär bland annat en lägstalön på 13 000 kronor. Det är arbetsköparen som måste påbörja ansökan om arbetstillstånd. Det tog sex månader från ansökan till att Genesis fick arbetstillstånd.

Täby Råd & Bygg är ett kombinerat städ- och byggföretag. Många av Genesis arbetskamrater var också latinamerikaner. De första åren, 2019 till 2021, tyckte hon att jobbet gick bra.
– Men 2021 blev det katastrofalt kaos. Jag insåg att jag hade en chef med häftiga humörsvängningar, säger Genesis.
Chefen blev arg, hotade, skrek och skällde på de anställda. Hon hotade att dra in arbetstillstånden och spelade ut personalen mot varandra.
Genesis fick lägre lön än vad som avtalats. Det stod en annan lön på lönespecifikationerna än vad hon egentligen fick. Genesis tvingades ta ut kontanter och betala tillbaka en del av lönen till företaget. Hon fick inte heller någon semester. De dåliga arbetsvillkoren gjorde också att hon kunde få sitt arbetstillstånd indraget och inte längre få stanna i Sverige. Vid ett tillfälle försökte chefen slå Genesis.

Anmälde människoexploatering

En colombian rekommenderade Genesis att gå med i Stockholms LS.
– Han berättade att det fanns en kvinna i facket som heter Pamela som pratar spanska och som kan informera om vilka rättigheter vi har, säger Genesis.
Efter att Genesis kontaktat facket blev chefens hot regelbundna. Chefen hotade med att sänka lönen. Det blev ohållbart. Genesis gjorde en polisanmälan om människoexploatering.
– Jag letar nu efter ett nytt jobb, säger hon.
Medan polisutredningen pågår har hon ett tillfälligt uppehållstillstånd. Sedan gäller det att hon hittar ett nytt jobb för att få laglig rätt att stanna i Sverige.

Täby Råd & Bygg har fortfarande sin verksamhet. De två som driver företaget har ett ytterligare bolag som heter Latin Städ & Bygg. Samtidigt som polisutredningen pågår förhandlar Stockholms LS med företaget om ersättning för löneskulder och utebliven semester. Förhandlingar har pågått sedan 2021. Företaget har flera gånger sagt att de går med på kraven, men har sedan inte följt det i praktiken. Emil Boss, förhandlare i Stockholms LS, berättar att förhandlingarna ofta har handlat om att försöka få arbetsköparen att sluta hota Genesis via sms.

Ökning av medlemmar

För tre år sedan startade Stockholms LS ett projekt för att organisera fler migrantarbetare. Det handlar hittills mest om kvinnor som arbetar med städning och män som arbetar med bygg. Boken Något har hänt: 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden är en skildring av den verksamheten. Vad projektet har gett är svårt att mäta, men uppskattningsvis har 600 migrantarbetare fått sina fall lösta. Stockholms lokala samorganisation ökar med ungefär 100 medlemmar i månaden.

– Procentuellt är medlemsökningen enorm, säger Pelle Sunvisson som är redaktör för den nya boken. Han tillägger att Stockholms byggsyndikat lockar mer än 120 personer till sina medlemsmöten.
Pelle Sunvisson är väldigt aktiv inom projektet med migrantarbetare. Han har tidigare skrivit romaner om migrantarbetare.

Två personer står och pratar om boken Något har hänt: 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden.
Pelle Sunvisson och Pamela Otarola är två av personerna
som jobbat med boken.

– Jag är författare. Jag kände att jag måste få skriva någonting, säger han.
Pelle Sunvisson kan tala ryska. Språket har väldigt stor betydelse i sammanhanget. Boken ges ut både på svenska, ryska, engelska, spanska och ukrainska. Tanken är att svenskspråkiga läsare ska få ökad förståelse för migrantarbetares situation. De som själva är migrantarbetare ska få veta vilka rättigheter och möjligheter som finns.

På möten med Stockholms byggsyndikat tolkas också all information till både ryska och spanska. Pelle Sunvisson berättar att även de berörda cheferna ofta har ett ursprung utomlands och att synen på fackföreningar skiljer sig åt mellan olika kulturer. 
– Hos latinamerikanska arbetsköpare finns ett hat mot fackföreningar. De rysktalande fattar inte hur det fungerar. Det är en överraskning för dem att det finns fack som gör något, säger han.
– Vad är läxan? Jobba inte med latinamerikanska företag, säger Pamela Otarola som också varit med och tagit fram boken.

Exempel ur boken

Bland berättelserna i boken omnämns en ukrainsk arbetare som får 12 000 kronor i månaden, efter skatt, för att bland annat putsa riksvapnet utanför riksdagen i Stockholm. 

En papperslös kvinna från Nicaragua städar hemma hos Sveriges dåvarande statsminister när ett larm utlöses. Inom några minuter är en helikopter och tiotalet poliser med dragna vapen på plats.

En byggnadsarbetare från Uzbekistan har klagat hos sin chef om utebliven lön. Chefen stannar sin bil framför arbetarens, mitt på motorvägen. Chefen drar kniv och försöker hugga mot arbetaren in genom glipan i bildörren. 

Flera av de omnämnda företagen har kollektivavtal och är medlemmar i arbetsgivarorganisationer. De flesta av ärendena har facket vunnit. Några har facket förlorat. Förhandlingar pågår fortfarande i vissa fall.
– Tillsammans blir det en hyfsat komplett bild av hur arbetsmarknaden ser ut just nu, säger Pelle Sunvisson.

Text & foto:
Erik Hjärtberg
Frilansjournalist
Medlem i Västerås LS

Läs mer om organisering av migrantarbetare och Stockholms byggsyndikat!

Läs också Arbetarens artiklar:
Vad är papperslösalagen?
Det står på spel i rättegången mot Anderssons städbolag

Bli medlem i SAC syndikalisterna - facket där du och dina arbetskamreter bestämmer vad som är värt att kämpa för