Tillbaka från Ukraina

Byggarbetaren Roman från Ukraina

I slutet av förra året var gipsarbetaren Roman Vovk från Ukraina med i Syndikalisten. Det var en kort intervju om arbete och vad han tycker är bra med Stockholms byggsyndikat av SAC. Inför nyår åkte han till sin släkt i västra Ukraina men blev kvar och hamnade mitt i ett krig. Arbetaren chattade med Roman om hur det är i Ukraina nu, där han står redo att försvara sig.

– Vår stad har hittills inte utsatts för stora angrepp, det har endast varit några robotar som träffade flygplatsen. Men jag har åsidosatt lite bensin, så om de – gud bevare oss – börjar bombar Ivano-Frankivsk, då kör jag familjen ut på landet, och tar vapen i hand, berättar Roman för Arbetaren i början av mars.

Insalmling för byggarbetare i Ukraina

Sedan Arbetarens artikel publicerades rapporterar Stockholms byggsyndikat att Roman lämnat Ukraina tillsammans med sin familj. Tack vare den insamling som startats av syndikatet har flera medlemmar kunnat fly från krigets Ukraina, tillbaka till Sverige. Stockholms byggsyndikatet ordnade jobb och boende till Roman här i Sverige.


Byggarbetaren Roman från Ukraina

Från Syndikalisten webbtidning 20 dec 2021:
Vad vill du förändra?
– För mig är det viktigt med frågan hur man blir laglig här i Sverige. Jag letar efter vägar att få uppehållstillstånd. Det vore bra för både mig och Sverige att jag får arbetstillstånd, jag förstår inte varför det ska vara så svårt, svarar Roman.