Ärligt och upplysande om de svenska Spanienfrivilliga

Brigades internacionales, utställning på Instituto Cervantes i Stockholm. Artikel av SAC Syndikalisterna.

Brigadas Internacionales

Brigades internacionales, utställning på Instituto Cervantes i Stockholm. Artikel av SAC Syndikalisterna.

Den 3 maj hade Erik Bonk äran att få representera SAC på en fantastisk utställning och panelsamtal på Instituto Cervantes* i Stockholm. Den handlade om de cirka 600 svenska arbetare, socialister, anarkister och kommunister som åren kring 1936 trotsade lagen och åkte till Spanien för att riskera liv och lem i kampen mot fascismen. Förvånansvärt ärligt och upplysande, tyckte Erik.

I panelen satt:

  • Juan Carlos Cruz Suárez. Från spanska ambassaden.
  • Kerstin Ekström. Fotograf och journalist.
  • Kerstin Gustafsson-Figueroa. Författare och journalist.
  • Folke Olsson. Sista sekreteraren i de svenska Spanienfrivilligas
  • kamratförening.
  • Patrik Helgeson. Politiker från Vänsterpartiet och tillika ordförande för de Svenska Spanienfrivilligas vänner.
*Instituto Cervantes grundades av spanska staten år 1991 för att främja det spanska språket samt spansk och latinamerikansk kultur i världen. 

Juan Carlos inledde med ett passionerat anförande om vikten av att minnas historien och vad den svenska arbetarrörelsen betytt för det spanska anti-fascistiska motståndet.

Berättelser och tal

Kerstin och Kerstin berättade om sina respektive arbeten med att dokumentera de svenska Spanienfrivilligas liv, före under och efter inbördeskriget. Mest intressant var Folkes tal, som tråkigt nog avbröts då arrangörerna tyckte att det drog ut för mycket på tiden. Tid var avsatt för mingel efteråt, vilket i och för sig var trevligt, men jag hade mycket hellre velat höra klart vad Folke hade att säga.

Mingel

Sist presenterade Patrik sitt arbete med de Svenska Spanienfrivilligas vänner, som har tagit över arvet från de Svenska Spanienfrivilligas kamratförening. Efteråt följde mer mingel, med vin och tapas och jag fick chans att bekanta mig lite bättre med Kerstin Gustafsson-Figueroa som berättade att hon numer driver Nyhetsbyrån Järva, som bland annat skrivit om Husby sociala center.

Dagens nyheter 1937

Parallellt med detta fanns en fotoutställning med bilder från tiden kring inbördeskriget. Bland annat gick där att läsa ett nummer av Dagens Nyheter från den 17 mars 1937 där samtliga Spanienfrivilliga listades med namn och partitillhörighet. Rena rama dödslistan om Hitler hade invaderat Sverige, som någon påpekade.

Det var en väldigt intressant och trevlig tillställning. Den 18 juni kommer en staty till minne av de svenska Spanienfrivilliga avtäckas i Marabouparken i Sundbyberg. Då hoppas jag få se många syndikalistiska kamrater på plats.

Text & foto:
Erik Bonk, generalsekreterare i SAC

Mer internationellt!