“Vi gör det för att det är kul, viktigt och bra“

SAC:s nya t-shirt är tryckt i Nattsvart verkstad.

SAC:s nya t-shirts är sydda av den arbetarstyrda textilfabriken Oporajeo i Bangladesh, där även de senaste svartröda sjalarna har tillverkats. Men tröjorna ska ju ha tryck också, och vi kan skryta med att även den delen av produktionen är solidarisk. Nattsvart verkstad finns i Högdalen, södra Stockholm, och är ett utrymme för anarkistiska rörelser.

SAC:s nya t-shirt är tryckt i Nattsvart verkstad.

– Grundidén med stället är att det ska fungera som infrastruktur åt rörelser här i krokarna, ett utrymme att vara på och göra saker. Tryckverkstaden är bara en del av den, berättar Björn, som är en av fyra personer som jobbar med att trycka SAC:s nya t-shirt.
De andra i gruppen är Mya, JB och Johan. Metoden som används är screentryck och det görs för hand.

Jobbar ideelt

Idén med tryckverkstaden i Nattsvarts lokaler är att lära ut intresserade hur det går till att göra screentryck, eller att den som redan kan ska kunna vara där och trycka. Arbetet med SAC:s tryck görs ideelt. Det som SAC betalar för går direkt tillbaka till verksamheten, och används för att betala hyra och köpa material med mera.
– Vi gör det för att det är kul, viktigt och bra. Vi lägger tid och energi i det kollektiva, säger Björn.

Mutual aid center

I Nattsvart verkstad finns fler verksamheter och arbetsgrupper.
– Det som sker mest i lokalerna är ”Mutual Aid Center”, det är i princip att lokalerna är öppna och man kan komma och använda duschen och laga mat i köket och värma sig. Det kör vi minst en gång i veckan, berättar Björn och tillägger att aktiviteten har minskat i denna tid av pandemi.
– När vi ska hålla avstånd kan vi inte vara för många. Vi har ambitionen att få igång det mer igen. Vi vill börja använda en tvättmaskin som vi fått, så att besökare kan tvätta kläder också.

SAC:s nya t-shirt är tryckt i Nattsvart verkstad.

Innan coronakrisen drog igång fanns det en arbetsgrupp som kallades Piratköket.
– De har kört folkkök regelbundet, men det har ställts in, säger Björn.
Han tillägger, i mitten av januari, att Nattsvart verkstad nästan stått tomt de senaste månaderna.
– Sedan i söndags har Mutual Aid Center öppnat igen. Det känns som det börjar komma igång lite ändå. Det har varit svårt att organisera det senaste året.

mat och självförsvar

Innan pandemin var det mycket folk som dök upp i Nattsvart verkstad, framför allt när det var folkkök, ibland var det 50 personer som kom.
– Sen finns det en grupp som håller på med självförsvar också, som tränar, säger Björn.
Nattsvart verkstad har funnits i ungefär två och ett halvt år. I den nya stora lokalen, i ett industriområde i Högdalen, i södra Stockholm, har de huserat i ett år.

Text: Solveig Betnér, informationsorganisatör
Foto: Mya Hang

T-shirts kommer snart finnas för lokala samorganisationer av SAC att beställa. Mer information kommer när det är aktuellt.

Nattsvart verkstad finns i alla sociala medier. Bild från Instagram.

SAC:s nya t-shirt är tryckt i Nattsvart verkstad.