Arbetade tolvtimmarspass sju dagar i veckan

Arbetare i Indian Garden jobbade 12-timmarspass och fick 36 kronor i timmen

Indian garden är en restaurang som vunnit priser och blivit positivt omtalad i media. Nu har Arbetaren, ExpressenETC och ETC play delat Maein Buyans berättelse om tolvtimmars arbetspass som tog knäcken på honom. Han vill att andra ska få kännedom om de villkor som råder på flera indiska restauranger i Sverige. Tillsammans med sin fackförening Stockholms LS av SAC försöker nu Maein driva in den lön som Indian Garden är skyldig honom.

Uppdatering 12 februari:
En överenskommelse har nu nåtts mellan fackföreningen Stockholms LS av SAC och Indian Garden. Stockholms LS har inte kommenterat detaljerna i avtalet, men både den berörda medlemmen Maein Buyian och fackföreningen är nöjda.

Arbetare i Indian Garden jobbade 12-timmarspass och fick 36 kronor i timmen
Medlemmar i Maeins fackförening delar ut information utanför restaurang Indian Garden i Stockholm.
Foto från Stockholms LS på Facebook

Såhär skrev Stockholms LS på sin Facebook-sida:

”Den prisbelönta restaurangkedjan Indian Garden instruerade vår medlem att arbeta sju dagar i veckan och bo i ett rum ovanpå restaurangen. Rummet, för vilken restaurangen vill ha hyra, användes som förråd. Det fanns dock en säng.

Medlemmen har fått för låg lön mot kollektivavtal, ingen övertidsersättning, inte betalt för alla timmar och ingen semesterersättning. Dessutom har han bollats mellan olika bolag och städer i strid med lagar och regler.

Medlemmen vittnar om en omfattande exploatering av migrantarbetare från Bangladesh på kedjans sex olika restauranger i Stockholm. I utbyte mot lön på miniminivån för arbetstillstånd i Sverige (13 000 kr per månad före skatt) arbetar de anställda sex eller sju dagar i veckan. LS efterforskningar visar att detta tycks vara allmänt känt bland migranter från Bangladesh i Stockholm.”

Mer om Stockholms LS fackliga kamp:
Två och en halv miljon till medlemmar i Stockholms LS
Arbetarna ska bita ihop för kundens bästa
Skumma byggföretag utnyttjar arbetare från andra länder

Bli medlem i en fri kämpande fackförening