Vi minns Björn Söderberg

Bilden visar Björn Söderberg.

I pärmar på Stockholms LS av SAC:s fackexpedition finns arkiverade förhandlingsprotokoll och rapporter.

Många av dem bär Björn Söderbergs signatur.

I år hade han fyllt 63 år. Men han blev aldrig äldre än 41.
1999 mördades han i sitt hem i Sätra av nazister.

Det politiska mordet skakade Sverige. Alla förstod att det var ett angrepp på hela fackföreningsrörelsen. Sida vid sida med SAC stod LO, TCO och SACO i en manifestation som samlade över tiotusen personer på Medborgarplatsen

Totalt har fyrtio personer mördats av nazister sedan 80-talet, vilket gör Sverige till det västland som haft flest högerextrema mord per invånare de senaste 25 åren.

Men vi som tror på ett demokratiskt samhälle, vi som tror på en demokratisk arbetarrörelse; vi ska vara stolta över att vårt vardagliga arbete utgör en motkraft mot fascismen, mot orättvisan och mot hatet.

För idéer om demokrati och frihet kan inta dödas så lätt. De kan inte skjutas ner i ett trapphus i Sätra.
För även om de mördade Björn, så växte vår övertygelse sig starkare. Övertygelsen att en annan mer rättvis värld är möjlig och därför värd att kämpa för.

En banderoll skickades av spanska facket CNT som en hälsning till SAC mitt under det spanska inbördeskriget 1936. Den smugglades insydd i en tågkudde genom nazityskland av syndikalisten John Andersson med risk för sitt eget liv.

I 110 år har SAC stått upp mot fascismen. Och vi fortsätter stå upp emot den idag. För ingenting är glömt och ingenting är förlåtet.

Vi vet att fascismen är demokratins motpol och vi vet att demokratin är en daglig process som måste försvaras. Det är alla frihetsälskande människors skyldighet!

Och därför är antifascism ALLTID självförsvar!

La mano i Stockholm. Den 12 oktober, civilkuragets dag, höll Stockholms lokala samorganisation av SAC en manifestation här, till minne av Björn Söderberg. Foto: Erik Bonk
La mano i Stockholm.
Den 12 oktober, civilkuragets dag, höll Stockholms lokala samorganisation av SAC en manifestation här, till minne av Björn Söderberg.
Foto: Erik Bonk

Text av Emil Boss, Stockholms LS, och Erik Bonk, generalsekreterare SAC, för ett tal som hölls på civilkuragets dag, 12 oktober 2020.

Läs mer om Björn Söderberg och civilkuragets dag!