Arbetar Filmfestivalen i Malmö är en perfekt plats för att prata med andra om erfarenheter på våra arbetsplatser, inspireras till aktivism och skapa nätverk. Det är en blandning av film, samtal och workshops som är utspridd på flera platser i stadsdelen Möllevången i Malmö.
Dörrarna öppnades på fredagskvällen, den 4 november. Syndikalisten fanns på plats under lördagen. En av lördagsmorgonens aktiviteter är ett möte för att prata om organisering på arbetsplatsen. En av de som håller i mötet, Sebastian Zinfandel, som arbetar som psykolog guidar deltagarna genom mötet och vill att vi tillsammans ska hitta vilka problem vi delar.
– Jag hoppas att ni ska hitta svar på frågor under festivalen, säger han.
Rummet på ABF är nästan fullsatt och flera länder finns representerade; Nederländerna, Spanien, Tyskland, USA, Storbritannien, Polen och Sverige. Under en presentations- runda kommer det fram att flera redan är aktiva organisatörer och många arbetar för migrantarbetares rättigheter. Det finns också engagemang kring rättigheter för kvinnor, hbtqi-personer och asylsökande.
Spelade in sin chef
Den stora gruppen delar sig och blir till grupper om två. Dordije Popovic (Stockholms LS) berättar för Yasra Delpishen (Malmö LS) om sina tidigare erfarenheter som migrantarbete i byggbranschen. När han upplevde problem och inte visste hur han skulle lösa dem fick han höra talas om SAC och gick med i Stockholms lokala samorganisation (LS).
– Vilket problem tog du hjälp av facket för att lösa? frågar Yasra.
Dordije fick inte ut den lön han hade rätt till. Från Stockholms LS fick han veta att han har rätt att göra ljudinspelningar i mötet med chefen. På det sättet lyckades han få rätt mot arbetsköparen.
Paren uppmanas att skriva ned tre olika pro- blem som diskuterats. Yasra och Dordije no- terar bland annat kommunikation, att språk och kulturella skillnader kan vara ett problem i möten med arbetskamrater och facket.
Hinder för organisering
Det blir återsamling i större grupper för att dela upp problem i olika kategorier. Vi går runt i lokalen och tittar på de olika post-it-lappar som nu pryder väggen. Deltagarna redovisar olika hinder för att organisera på arbetsplatsen; förtroendevalda i de större facken är ofta överens med cheferna, då kan det vara svårt att skapa sammanhållning med arbetskamrater när omplacering av arbetare är vanligt och känslor av hopplöshet, rädsla och trötthet med mera.
På söndagen fortsätter mötet. Förhoppningen är att en del lösningar på problem har dykt upp då och att nya nätverk kan skapas.
Mer från Arbetarfilmfestivalen 2022
Text & Foto:
Solveig Betnér, informationsorganisatör