Prispengarna ska gå till det krisdrabbade hemlandet

Mohamed Elsamani får SAC Syndikalisternas civilkuragepris 2024

Mohamed från Sudan år årets andra mottagare av Civilkuragepriset

CIVILKURAGEPRISET 2024
Bob Kojo och Mohamed Elsamani får SAC:s civilkuragepris 2024 för deras mod att stå upp för arbetskamraters rättigheter med risk för att själva bli utsatta för negativa konsekvenser. Detta civilkurage som pågått under flera års tid har lämnat ett starkt avtryck bland deras kollegor.

Mohamed Elsamani får SAC Syndikalisternas civilkuragepris 2024

Mohammed Elsamani nominerades av kamrater i Husby arbetarcentrum. De tyckte att han skulle få priset för sin stridbarhet mot LO-facket och arbetsköparen. Mohamed har också organiserat många på arbetsplatsen. Han är ständigt beredd att ta konflikter för sina arbetskamrater även om risken finns att han själv ska bli av med sin anställning.

Syndikalistens redaktör träffar Mohamed på ett kafé i Sollentuna, norr om Stockholm.

Hur känns det att du fick Civilkuragepriset?
– Det var otroligt bra nyheter.
Mohamed sitter i Husby arbetarcentrums styrelse. Han fick nys om nomineringen som kom från kamrater just där. De hade bestämt sig för att nominera Mohamed när han var frånvarande från ett styrelsemöte.

Har du bestämt vad du ska göra med prispengarna?
– Ja det har jag. Jag är från Sudan och har familj och andra släktingar där. Det är en svår situation i Sudan nu, de har ingenstans att bo och ingen mat.
Mohamed berättar att han brukar skicka 4 000-5 000 kronor i månaden till sin släkt i Sudan.
– Det är en stor familj, och så grannar och bekanta. Det jag skickar är lite, men det hjälper, berättar han.

Pengarna han skickar motsvarar ungefär 230 000 sudanska pund.
– Det räcker till mat för ungefär 10 familjer. Mohamed tror att det är svårt att föreställa sig situationen i Sudan för den som inte själv upplevt den. Han själv reste till ett område i närheten av Sudan för två år sedan och såg människor i flyktingläger, som lyckats ta sig från Sudan. Hans systerdotter hjälper till i ett flyktingläger vid en landsgräns.

– Hon kontaktade mig och beskrev hur människor har det där, att vissa inte har tak över huvudet.
Mohamed förstod behovet och bidrog med ett ekonomiskt stöd som kunde ge måltider till ungefär 500 personer. Systerdottern skickar meddelanden och videor genom chatt när hon lagat mat av det som hon kunnat köpa tack vare Mohameds lön i Sverige.

SITUATIONEN I SUDAN
Beskrivs som en av de värsta humanitära kriserna i modern tid. Sedan april 2023 pågår ett fullskaligt inbördeskrig i Sudan. Kriget fördjupar en redan allvarlig politisk, ekonomisk och humanitär kris. Nu råder det hungersnöd i Darfur-regionen i Sudan, en hungersnöd som enligt FN kommer att spridas om inte åtgärder vidtas. En fastställd hungersnöd innebär att människor, inklusive barn, redan har börjat dö av hunger och relaterade tillstånd som undernäring och infektioner. Över 4 miljoner barn i landet är akut undernärda. Miljontals sudaneser är på flykt och flyktinglägren har knappa resurser. Hjälporganisationer har svårt att nå fram.
Källa: Utrikesdepartementet, Sveriges radio, FN och Mohamed Elsamani.

Mohamed arbetar på Åhlens lager i Rosersberg, norr om Stockholm.
– Arbetsmiljön är dålig där. Jag ser inte att den kommer förändras heller, berättar Mohamed.
Han själv har varit inblandad i många konflikter med ledningen på lagret.
– Ingen av dem gillar mig. Jag har sagt till ledningen ”jag vill inte att ni gillar mig, det räcker med att arbetskamraterna gillar mig, jag är här för dem”.

”Jag har sagt till ledningen jag vill inte att ni gillar mig, det räcker med att arbetskamraterna gillar mig, jag är här för dem”

Mohamed berättar att han agerar som en rådgivare på arbetsplatsen.
– Enkla frågor kan jag svara på, men om det är något mer komplicerat skickar jag frågorna vidare till någon annan i Husby arbetarcentrum.

När Mohamed började arbeta på Åhlens lager upplevde han problem tidigt.
– Det började bli problem när jag ifrågasatte arbetsgivaren, det gillade de inte. Jag var på möte med arbetsgivaren och de ville sparka mig. Han försökte trycka ned mig med sin makt. Jag var sjuk under coronapandemin och hade läkarintyg, men de ville få det till arbetsvägran. Arbetsgivaren gav mig två varningar.

Då kontaktade Mohamed Husby arbetarcentrum. Han var även i kontakt med dem som nyanländ, efter att ha kommit till Sverige 2017. Husby arbetarcentrum hade kampanjer i olika kommuner på grund av hur människor som kommit till vårt land placerades runt om i Sverige.

– Migrationsverket delade upp oss i olika kommuner, vissa fick man bo två år i och sedan flytta, berättar Mohamed.
Efter den kontakten med Husby arbetarcentrum blev Mohamed själv engagerad i centret, som är en facklig organisation. Flera av hans arbetskamrater är också medlemmar i Husby arbetarcentrum, totalt är de 21 personer.

Har ni blivit en starkare arbetsgrupp?
– Ja det har vi. Jag har startat en chattgrupp för medlemmar. Och till de som inte är medlemmar har jag sagt att om någon har problem så kan ni prata med mig. Arbetarcentrum hjälper folk oavsett medlemskap, svarar Mohamed.

På lagret arbetar de i två skift, kväll och dag. Han själv är anställd av Åhlens, men det finns också arbetare som är anställda av bemanningsföretag. Där finns de största problemen enligt Mohamed.

– De tar emot nystartsjobbare från Arbetsförmedlingen och så får de arbeta i sex månader under de villkoren. Sen gör de sig av med de arbetarna.
De som arbetar för bemanningsföretag är också mer pressade och blir ifrågasatta om de inte jobbat så snabbt som ledningen önskar.

Mohameds ideella engagemang i Husby arbetarcentrum har främst fokus på fackliga ärenden. Han har vid flera tillfällen stöttat och hjälpt arbetskamrater som fått varningar från arbetsköparen och uppmanat dem att inte skriva på något papper som de fått från arbetsledningen utan att ha rådfrågat facket.

Husby arbetarcentrum har en taktik i fyra steg. Om arbetsköparen vägrar förhandla efter flera försök går de vidare och driver kampanjer.
– Det sista vi gör är att demonstrera utanför arbetsplatsen. Vi gör ett viktigt jobb och har vunnit nästan alla förhandlingar som vi haft, berättar Mohamed.

Hur ser du på framtiden? Vill du fortsätta som lagerarbetare?
– Nej, det är inte det jag vill. Jag studerar engelska samtidigt som jag arbetar.
Just nu är det dock svårt att fokusera på studier.
– I så fall måste jag minska arbetstiden. För att hjälpa till i Sudan behöver jag jobba mycket.

I Sudan studerade Mohamed sociologi och antropologi och han vill fortsätta i samma spår här i Sverige.

Text & foto:
Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör

HUSBY ARBETARCENTRUM
Husby arbetarcentrum är en facklig organisation som främst verkar inom Järvaområdet i Stockholm och arbetar för att ge mer makt åt arbetarna. Syftet är att organisera så många arbetare som möjligt inom verksamhetsområdet och sprida kunskap om hur det går att ta strid för sina rättigheter, det gäller särskilt de arbetare som saknar många av de elementära fackliga rättigheter som arbetarrörelsen tillkämpat sig. Husby arbetarcentrum verkar särskilt för att stödja de arbetare som arbetar under osäkra anställningar samt utan kontrakt över huvudtaget. Läs mer på arbetarcentrum.nu.

De tre senaste årens pristagare:
Roger Crossler 2023
Per-Anders Nordström 2022
Stine Christophersen 2021