Fackligt engagemang straffas av ledningen, och narkotikaklassade läkemedel tas av arbetare för att orka med.
Under sommaren 2021 uppmärksammades hela Sverige på vad som händer i Zalandos lager. Arbetare gick ut i Expressen med sina historier och berättade om sina krav och striden för en värdig arbetsmiljö. Idag, två år senare, beskriver anställda fortfarande arbetsmiljön som odräglig.
Den här sommaren finns berättelserna i Aftonbladet, om hur fackligt engagemang straffas av ledningen och om arbetare som tar narkotikaklassade läkemedel för att orka med.
– Om folk visste hur de som jobbar på lagret har det så skulle de nog inte handla där, säger 33-årige Shamsediin till Aftonbladet den 17 juli.
I artikeln berättar Shamsediin att cheferna inte ser arbetarna som människor. De är aldrig nöjda utan vill att de anställda ska plocka snabbare. Arbetarna på lagret har rätt att ta fem minuters paus varje timme, men det tar inte ledningen hänsyn till.
– Men så fort man sträckte på sig eller tog lite vatten så var någon chef där och undrade varför man inte jobbade. De tog också bort alla bänkar så vi hade ingenstans att sitta ner och vila, säger Shamsediin till Aftonbladet.
När Zalandoarbetares driftsektion, ZADS, startade var det företaget Ingram micro som styrde lagret. Nu är det företaget Ceva Logistics som driver det. Lagret ligger i Brunna, nordväst om Stockholm, och sysselsätter ungefär 500 arbetare.
Shamsediin är en av de fackligt engagerade arbetarna på lagret som blivit uppsagda, en annan är Thomas som fick sparken efter att ledningen fick veta att han är ordförande i fackklubben. Det skriver Aftonbladet den 20 juli. Anledningen till uppsägningarna är enligt ledningen på Zalandos lager att det inte gjort sitt jobb. Arbetarna själva vet att de presterat bra.
– För mig är det tydligt att jag straffas för mitt engagemang, säger Thomas till Aftonbladet.
Emil Boss, förhandlingssekreterare i Stockholms lokala samorganisation av SAC, uttalar sig också i Aftonbladet. Han säger till tidningen att företaget Ceva, som driver lagret, ägnar sig åt ”union busting”:
– De försöker sabotera den fackliga verksamheten.
Emil Boss berättar för Aftonbladet att ärenden där arbetaren har fått sparken för sitt fackliga engagemang går vidare till domstol och sådan fall leder oftast till att bolaget erbjuder en summa i en förlikning.
Beroendeställning
På Zalandos lager jobbar många som lever under press och är beroende av att behålla jobbet för att få uppehållstillstånd i Sverige.
– Migrationsstatusen är intimt förknippad med problemen som vi ser på den här arbetsplatsen. Anställningen har ett väldigt högt värde för de här människorna, och de står ut med mer än vad många andra skulle göra, säger Emil Boss till Aftonbladet den 18 juli.
I samma artikel berättar Esaias om hur många börjat använda narkotika när de arbetar på lagret, för att stå ut med hetsen från cheferna och de enformiga arbetsuppgifterna.
– Det gör att du slutar bry dig. Du tänker inte lika mycket på vad du gör, tiden går snabbare och det spelar inte så stor roll vad teamledarna säger till dig, säger Esaias till Aftonbladet.
Läs också Noor Karims ledare i Aftonbladet som sammanfattar ”mardrömsplatsen” Zalandos lager.
Läs även:
Yohannes krävde svar om kollapsade kollegan – fick sluta
Thomas fick sparken när det blev känt att han var ordförande
Sommaren med Zalandoarbetare