Sommaren med Zalandoarbetare

Två personer står utanför en lagerbyggnad och håller i en banderoll med texten "Tillsammans är vi starka, ZADS-Zalandoarbetares driftsektion"

Idriss Mohamed och Haytham Abuamra utanför Zalandos lager.

I somras uppmärksammades hela Sverige på vad som händer i Zalandos lager. Arbetare gick ut i Expressen med sina historier och berättade om sina krav och striden för en värdig arbetsmiljö. Detta hände under våren och sommaren 2021:

APRIL

Zalandoarbetares driftsektion (ZADS) förhandlar med Ingram Micro, som driver Zalandos lager, och kräver:

  • Mobiltelefoner till föräldrar
  • Fler bussar till arbetet
  • Minskad köbildning vid insläpp
  • Stolar vid de arbetsstationer där arbetet utförs stående
  • En anslagstavla.

Arbetsköparen säger nej med hänvisning till att ZADS saknar kollektivavtal. Samma dag börjar arbetsledare trakassera arbetare som var med på förhandlingen. För att får trygghet på arbetsplatsen tar nu arbetarna i Zalandos lager strid för ett eget kollektivavtal.

17 JUNI

30 lagerarbetare utför en manifestation ut- anför arbetsplatsen. De ställer upp sig med skyltar:

”BEMANNINGSPERSONAL BEHANDLAS SOM SLAVAR”

”VI FÅR INTE SITTA OCH VILA BENEN”

”NÄR VI SÄGER IFRÅN HOTAS VI MED AVSKED”

”NÄR VI SKADAS STRAFFAS VI MED TYNGRE ARBETE”

Efter aktionen får flera av dem som deltog varningar från företaget.

22 JUNI

En person står utanför en stor lagerlokal med ett plakat ed texten "våra familjer kan inte få tag på oss när vi jobbar!"

Frida Küng arbetar i Zalandos lager och är medlem i ZADS.

Varsel om stridsåtgärder träder i kraft för att få igenom de krav som lades fram under förhandlingen i april, genom kollektivavtal. Stridsåtgärden handlar om varumärkesbränning; att synliggöra hur klädjätten Zalandos underleverantörer behandlar sina anställda.

2 JULI

Ingram micro, företaget som tillhandahåller Zalandos lager meddelar ZADS att de har för avsikt att avskeda fackligt aktiva. Idriss Mohamed i sektionen får omedelbart lämna arbetsplatsen med en erinran om tilltänkt avsked.

3 JUL

Expressen publicerar en artikel där femton anställda vittnar om vad som pågår på arbetsplatsen. Till tidningen beskriver de situationen som ”modernt slaveri” och kallar utnyttjandet för ”den nysvenska modellen”.

I artikeln skriver journalisten Federico Moreno:

”Tala Salama säger att hon inte vill fokusera på enskilda personer. Snarare på företaget och samhället som utnyttjar nyanlända kvinnor.

Till slut säger hon upp sig, trots att hon inte hunnit jobba de två åren för att få möjlighet till permanent uppehållstillstånd.
(…)

– Jag vågar inte söka nya jobb i Sverige. Det är för lätt att utnyttja mig som nyanländ kvinna. Vet du, i dag sörjer jag att jag föddes som kvinna.”

Tala Salama berättar också för Expressen att hon fick ny styrka när hon fick höra om aktionen på hennes tidigare arbetsplats.

Federico pratade också med Tushar Miaji som kom till Sverige från sitt hemland Bangladesh med alla sina sparpengar och hopp om att slippa usla arbetsförhållanden.
– Jag lämnade Bangladesh för ett bättre liv men hamnade i ett företag som behandlar sina anställda precis som man gör där, säger Tushar Miaji till Expressen.
Tushar berättar för tidningen att det krävs att han packar 92 paket i timmen på den avdelning där han jobbar. Han säger att det egentligen är omöjligt men de tvingas till det. Cheferna skriker till dem som behöver gå på toaletten, berättar Tushar för Federico och tillägger att han fick nog och gick med i ZADS men chefen hotade med sparken för att han gått med i ”fel fack”.

4 JULI

Har världens största onlineförsäljare av kläder inte råd med fläktar? Det är rubriken på en krönika i Dagens ETC signerad Kajsa Ekis Ekman. Hon skriver att Zalandos reklamkampanj ”Activists of Optimism”, som vill ”hylla alla de som står upp för positivitetens kraft och inser makten i ett leende” inte har letat sig in i Zalandos lager i Brunna. Hon sprider informationen, som tidigare publicerats i en av våra största kvällstidningar, till ETC:s läsare.

”De vände sig till Transport, men fick inte mycket hjälp. Då vände de sig till syndikalisterna och nu började det hända grejer. Nästa gång Ingram ville ge någon sparken, dök hela sektionen upp på mötet och Ingram fick backa.”

8 JULI

En överläggning om tilltänkt avsked gällande Idriss Mohamed hålls. Vid förhandlingen lyfts frågan om hur företaget skapar händelser för att ha en minsta anledning att agera och avskeda. I Idriss fall handlar det om interaktioner med mellanchefer där ord står mot ord och kallelse till möten utan att säga vad det gäller. Idriss framhåller att han gärna går på dessa möten, men vill ha med någon mer från sektionen, SAC eller en tolk. Det vägras han vid tre fall. Sista och fjärde gången då han ändå går får han en varning. Överläggning avslutas i oenighet och företaget avskedar Idriss.

En röd triangel och texten "ZADS-Zalandoarbetares driftsektion"

9 JULI

Sektionen möter företaget i en tvisteförhandling för totalt tio fall av föreningsrättskränkning som riktats mot sektionens medlemmar. Det rör sig om alltifrån hot om avsked för engagemang i sektionen, utpressning av bemanningsanställda, lögner, särbehandling och arbetsledare som vägrar stödja rehabilitering, för att nämna några saker som arbetsköparen gjort sig skyldig till. Kränkningar skedde efter första förhandlingen om eget kollektivavtal.

16 JULI

Arbetaren publicerar en artikel där Idriss Mohamed, som fick sparken efter stridsåtgärderna, berättar om hur han behandlades av arbetsköparen.
– Jag blev behandlad som skräp och fick betala ett högt pris. Och detta på grund av mitt fackliga engagemang, säger han.
När Arbetaren besöker Zalandos lager står några arbetare utanför och delar ut Expressens artikel som skrivits ut, samt flygblad. Ingram micro, som tillhandahåller lagret, har svarat med att dela ut lappar där de beskriver uppgifterna som kommit ut i media som felaktiga. Arbetaren pratar också med arbetare som vittnar om att företaget ger sämre arbetsuppgifter till anställda som de vet gått med i ZADS.

20 AUGUSTI

Tvisteförhandling om Idriss avsked avslutas i oenighet. Sektionens bud var två årslöner och skadestånd till sektionen för föreningsrättskränkning. Företaget kom med ett skambud på fyra månadslöner.

24 AUGUSTI

En av sektionens drivande medlemmar Alias Mansour får en erinran om tilltänkt avsked och får gå hem på stört.

VAD HÄNDER NU?

Rapport från 26 augusti:
Den 15 september håller sektionen årsmöte och SAC anordnar utbildning. Där kommer frågan om strategi diskuteras samt hur de ska bemöta företagets attacker på deras försök att förändra sin arbetsplats.

Uppkomna fall av ogrundade avsked och föreningsrättskränkning kommer resultera i en rättsprocess.

Stödet som sektionen erhållit från SAC har varit ett pilotprojekt inom ramen för Strategiutredningen. Under hösten kommer en rapport och utvärdering av detta arbete.

Text & Foto:
Solveig Betnér, informationsorganisatör

Fakta ZADS
Över hundra arbetare i Zalandos lager är nu anslutna till driftsektionen ZADS, Zalandoarbetares driftsektion. 
Vintern 2019 slog anställda larm i Aftonbladet där de vittnade om hemska förhållanden på arbetsplatsen. Strax efter artikeln publicerades startade de anställda en egen fackklubb Zalandoarbetares driftsektion (ZADS) inom fackföreningen SAC Syndikalisterna. I dag är ZADS den största fackföreningen på arbetsplatsen med en majoritet av de fastanställda som medlemmar.