Arbetar Filmfestivalen 2021
”Tre dagar av filmer och samtal som får dig att glädjas, ilskna och organisera”. Så beskriver sig Arbetar Filmfestivalen som lyste upp höstmörkret i Malmö i mitten av november.
”Så peppigt att äntligen få träffas efter pandemirestriktionerna!”
Det sa Erik Bonk, SAC:s generalsekreterare om Arbetar Filmfestivalen. Han deltog i ett samtal om klimatomställning, att även facken behöver vara med i kampen för vår planets överlevnad.
– Det var ett bra samtal med Extinction Rebellion och ett nystartat fack som heter Fredagsförbundet, vars syfte är att vara en brygga mellan klimatrörelsen och arbetarrörelsen, berättar Erik och tillägger att fredagsförbundet startade upp utifrån att klimat- kamp också är klasskamp.
– Vi ser samma problematik och filar på samma typ av lösningar. Klimatrörelsen är öppen för breda allianser. Alla kan göra något. Om inte fackföreningsrörelsen förstår det, är klimatkampen redan förlorad, anser Erik. Organisationerna som deltog i samtalet om klimatomställning har bokat in möten med varandra för att samarbeta.
– Det var peppigt att få träffa kamrater från hela världen och få insikt i det som görs utöver våra led. Det var kul att träffa radikalt LO-folk! Jag blev påmind om att LO är mer än bara de som sitter i toppen.
Erik blev inspirerad av Bianca Cunningham från Labor Notes om hur SBAR skulle kunna gå på vårdmiljonärer istället för regionerna. Även Husby Arbetarcentrum inspirerade, som med bland annat två 21-åringar i spetsen får det att leva vidare.
– Jag är stolt över att ha varit med att starta upp Socialt center i Husby. Det fördes mycket intressanta diskussioner och stämningen var på topp hela tiden, säger Erik.
HUSBY ARBETARCENTRUM
Husby Arbetarcentrum är en facklig organisation som verkar lokalt, i Husby i Norra Stockholm, med fokus på att stödja arbetare som arbetar under osäkra anställningar, samt utan kontrakt över huvudtaget. Isak, Jonis och Shamal från Husby Arbetarcentrum är på Arbetar Filmfestivalen och berättar om sitt arbetssätt. Husby Arbetarcentrum har uppmärksammat att den sociala servicen blivit allt sämre och att den offentliga makten saknar intresse av att berätta för folk vilka rättigheter de har. Istället utnyttjats utsattheten, vilket bidragit till en ökad exploatering av arbetare.
– Vi jobbar från fall till fall, dag för dag men också med långsiktiga mål, berättar de.
På lång sikt vill Husby arbetarcentrum att alla arbetare i området ska vara utbildade inom arbetsrätt och fackligt organiserade.
– Arbetsvillkoren ska vara bra på arbetsplatser i Husby. Alla ska var med i processerna mot arbetsköparna. Vi kan inte bara ha detta i Husby, det bör finans i orter runtom i Sverige och vi kan lära oss av varandra.
Någon i publiken frågar vad Husby arbetarcentrum har för roll i Socialt center Husby.
– Vi har olika roller, men kompletterar varandra. Ort till Ort finns där och Folkets juristbyrå. Vi har gemensamt att vi är folk som arbetar för folk.
De berättar att många inte har en permanent arbetsplats. De som bor i Husby vill vara organiserade i Husby. En jämförelse görs med SAC som organiserar kring den ort där arbetsplatsen finns.
Erik Bonk som är medlem i Solna LS av SAC, som ibland finns på plats i Socialt center i Husby, kommenterar att ”vi utvecklas och lär oss av varandra”.
– Vi kan inte säga att vi är ett alternativ till fackföreningar. Vi vill gärna ha samarbete med SAC, vi kompletterar med organisering på orten där vi befinner oss, svarar Husby Arbetarcentrums representanter.
De pratar också om hur olika sociala instanser kan sammankopplas.
– Varför är inte problemen med till exempel förskola en arbetarfråga? Och när det kommer till problem med bostad? Vi kompletterar varandra. Vi behöver makt i orten, det ska inte bara vara en samling för arbetare, vi måste representera människor.
Husby har ungefär 12 000 invånare varav 75 procent är i arbetsför ålder. I media ut- målas Husby som ett problemområde, med mycket kriminalitet och att det bor många rasifierade människor här. Deltagarna får en uppmaning:
– Husby arbetarcentrum är mycket positivt. Kom dit och ta en kaffe om du är i Husby!
DEN NYSVENSKA MODELLEN
På ABF deltog SAC i ”Hur ska facken hantera den nysvenska modellen?”. Den viktigaste komponenten i den svenska modellen kan vara den informella samarbetskultur Saltsjöbadsavtalet ligger till grund för, enligt Simon Hedelin. Han presenterade en analys av ”den nysvenska modellen”.
– Denna samarbetskultur fullbordas i och med industriavtalet 1997. Där näringslivet och fackföreningarna samverkar för att stärka svensk industri på en global marknad. Kapitalets intressen blir till arbetarnas intressen, förklarar Simon.
Arbetarklassen i Sverige består i större grad av nysvenskar och arbetare från andra länder och där syns de sprickor och luckor samförståndet lämnar.
– Den svenska modellen framträder som den ideologiska överbyggnaden och ”den nysvenska modellen” som den materiella basen. En verklighet som återinför daglönare och tusentals arbetare som är beroende av sin anställning för att få stanna i Sverige. Det är både en ny såväl som gammal och bekant utmaning för arbetarrörelsen, enligt Simon.
Solveig Betnér
Informationsorganisatör
Läs en intervju med Alex Veitch som är med och arrangerar Arbetar Filmfestivalen!