Två modiga arbetare får årets civilkuragepris

Bob Kojo får SAC Syndikalisternas civilkuragepris 2024

Varje år den 12 oktober delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som stått upp mot missförhållanden på sin arbetsplats. I år fanns det flera kandidater som var värdiga priset. När Centralkommittén bestämt sig blev det två arbetare som fick priset för sitt mod att stå upp mot orättvisor på jobbet.

CIVILKURAGEPRISET 2024
Bob Kojo och Mohamed Elsamani får SAC:s civilkuragepris 2024 för deras mod att stå upp för arbetskamraters rättigheter med risk för att själva bli utsatta för negativa konsekvenser. Detta civilkurage som pågått under flera års tid har lämnat ett starkt avtryck bland deras kollegor.

Bob Kojo stod upp mot rasism, hot och 12-timmarspass

Bob Kojo får SAC Syndikalisternas civilkuragepris 2024

Nomineringen till SAC:s civilkuragepris fick Bob Kojo från två kamrater i Göteborgs lokala samorganisation (LS). Bob fortsatte gå till jobbet och hävda sin rätt, även under hårda förhandlingar och förtäckta hot. När Göteborgs LS genomförde en blockad för att driva in uteblivna löner böjde sig företaget och betalade utebliven lön samt hostade upp ett korrekt kontrakt. Arbetsköparen erbjöd ett ganska mastigt utköp men Bob ville hellre ha korrekta villkor.

Foto: Tim Persson

Syndikalisten pratar med Bob på engelska i en telefonintervju.

Click here to read the interview in English!

Hur kändes det när du fick veta att du fått SAC:s civilkuragepris?
– Det känns jättebra. Det var första gången jag hörde talas om det när jag själv fick det.

Bobs arbetsplats är en pizzeria där han jobbat i 3-4 år.

Vad var det som inte var bra på arbetsplatsen?
– Flera på arbetsplatsen respekterade inte mig för att jag har en annan hudfärg än dem, svarar Bob och berättar om fler faktorer som gjorde att han fick nog.

Innan Bob sa ifrån låg lönen på 30 kronor i timmen och arbetspassen kunde vara 12 tim- mar långa, och pågå i långa perioder utan någon vilodag.
– De sa att det var åtta timmars arbetsdag, men chefen sa att det finns mer att göra och jag fick inte gå hem förrän det var klart. Det blev sena kvällar.

Bob fick inte heller lön för alla arbetade timmar. Han tillägger att det altid funnits bra arbetskamrater också, som stått på hans sida. En stor del av kollegorna upplever dock en rädsla från arbetsledningen och vågar därför inte ta strid.

Bob fick höra talas om Räddningsmissionen i Göteborg, en ideell förening som bedriver socialt arbete med målet att ingen människa ska lämnas utanför. Han kontaktade dem och berättade om sin situation på arbetet. Göte- borgs LS blev sedan kontaktade av Räddningsmissionen.

Den ohållbara situationen på pizzerian hade pågått i ungefär ett år när förhandlare i Göteborgs LS hjälpte Bob med att få igång en process mot arbetsköparen.
– Jag berättade för min arbetsköpare hur det ska vara, vad jag har för rättigheter och vi började förhandla.
Bob upplevde många hotfulla situationer på arbetet efter att ha kontaktat facket.
– Ledningen sa att om jag fortsätter ta hjälp av facket så får jag sparken.
Även andra hot förekom för att skrämma Bob och hans kollegor.

Det var i början av sommaren 2022 som den första förhandlingen ägde rum, efter att Göteborgs LS lagt fram vad arbetsköparen gjort fel och vad Bob hade rätt till. Företaget ville inte betala ut löneskulden till Bob och där- för genomfördes en indrivningsblockad. Då gick chefen med på att förhandla och till slut kände Bob och hans fackförening att åtgärderna hade gett resultat.

Tack vare Bob ser situationen för arbete på pizzerian i Göteborg mycket bättre ut. Att Bob har styrkan att säga ifrån ger även arbetskamraterna mod, och han har fått fler att gå med i Göteborgs LS.
– Det är bra på jobbet nu, säger Bob.

Innan Bob flyttade till Sverige och fick jobb på pizzerian jobbade han i på Ikea i Italien. Det var där styrkan växte, modet att förändra.
– Jag hade 30 bra år där. Där hade vi bra gemenskap på arbetsplatsen och kämpade tillsammans för våra rättigheter.

”Det är en tuff arbetsplats men Bob står alltid på sig”

De som nominerade Bob till Civilkuragepriset är Emil Broberg och Pär Hagander, medlemmar i Göteborgs LS, som varit med och förhandlat i Bobs ärende.
– Det är jätteroligt att Bob får priset. När en person som står på sig på jobbet och är kvar på samma arbetsplats får priset känns det extra kul. Genom det visar han att det går, inte bara stå upp mot arbetsköparen, utan också kräva sin rätt och bygga en bättre arbetsmiljö. Den tjänst han har nu är en bra och vettig tjänst på arbetsplatsen, säger Emil.
Efter inträdet i Göteborgs LS blev Bob en medlem som deltar i flera av föreningens sammanhang. Emil tycker, att som nyanländ i Sverige, är det ett bra sammanhang för att komma in i samhället, att ha kontakt och stöd utöver myndigheter.

Emil berättar också om den kedja som har pizzerian som Bob arbetar på.
– Det finns många rykten om kedjan, men Göteborgs LS fokuserar på det fackliga och ser att medlemmarna får sin rätt. Det är en tuff arbetsplats men Bob står alltid på sig.
Göteborgs LS har spridit flygblad på olika språk vid flera av kedjans olika pizzerior, där många nyanlända arbetar. Emil berättar att det ändå är svårt att organisera de arbetsplatserna för att det finns en rädsla för arbetsledningen. Han tillägger att Göteborgs LS lyckats få ut obetald lön för några fler arbetare än Bob.

En ytterligare sak att nämna är att arbetsköparen sparkade sin jurist för att de förlorat flera gånger mot facket. Företagets nya jurist lyssnar betydligt bättre på arbetarna.

Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör

Fakta: Civilkuragepriset till Björn Söderbergs minne
Priset instiftades av SAC Syndikalisterna till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund. Priset delas ut sedan år 2000. Prissumman är 10 000 kronor. Läs mer här!

Läs om tidigare pristagare:
Roger Crossler 2023
Per-Anders Nordström 2022
Stine Christophersen 2021