En ovanligt stor löneskuld betaldes ut till medlem
ÄLVDALSBYGDENS LS. I slutet av mars avslutade Älvdalsbygdens lokala samorganisation (LS) sitt första förhandlingsärende på länge. Inget svårt fall, men med ett utfall som facket var nöjda med, och lämnade kraft kvar till de nya förhandlarna som är taggade på fler utmaningar.
Oskar Lehtinen i LS-styrelsen var med och förhandlade. Han var glad för allt stöd de fick från SAC:s fackliga samordnare, Rasmus Hästbacka.
– Vi tog kontakt med Rasmus som berättade hur vi skulle gå tillväga. I ett möte pratade vi om vad som behövde samlas in som bevis, berättar Oskar.
Efter taktiksnacket var det dags för förhandling. Förutom Rasmus och Oskar var Lior Stefansson med, samt den berörda medlemmen Vahap, som bor i Borlänge, där Syndikalistens redaktör mötte honom.
Började med acceptans
Vahap arbetade för grossistföretaget Bazar i Dalarna AB som innesäljare. Arbetsuppgifterna innefattade främst att sälja och ta emot ordrar från bland annat restauranger.
– Jag trivdes nästan hela tiden, trots att det var överdrivna arbetstimmar. Det var skön stämning bland personalen.
Vahap pratade med ledningen på företaget om problemen som fanns där. Eftersom han kände dem så trodde han på deras ord om att det skulle bli bättre.
– Till en början var jag förstående. Jag kände att så länge jag trivs kan jag acceptera vissa saker. Mina arbetsuppgifter var inte heller lika tunga som många andras, till exempel de som jobbar i lagret.
Vahap pratade med arbetskamrater om att de också borde ta upp problemen på arbetsplatsen, att inte acceptera att jobba extra timmar utan ersättning.
– För vissa är det svårt. Det kan handla om att vara tvungen att ha kvar jobbet för att få stanna i Sverige.
Misstänksamma chefer
Vahap jobbade på och en dag var han hemma sjuk. Då såg han att de skulle dra av på hans lön för att han varit borta.
– Det var droppen som fick bägaren att rinna över. De ser att jag jobbar extra men betalar inte för det, men när jag är borta då reagerade de direkt.
Vahap berättar att ledningen ser vad arbetarna gör genom en glasvägg. Förra året kom nya chefer efter att företaget haft ekonomiska problem.
– Stämningen var förändrad. De tittade på oss med andra ögon. De var misstänksamma och räknade mina timmar.
Vahap tog kontakt med en högre chef och berättade att de ser hur mycket han jobbar, men att han inte får lön för det. Han fick till sig att det var ett misstag.
Fortsatte bita ihop
Under vintern i början av 2023 hade Vahap ont i ryggen. Han arbetade ändå till en början men när sommaren kom kände han att det inte gick längre.
– Jag fick en sjukskrivning och var hemma i en månad, berättar han.
Under den tiden pratade Vahap med företagets ägare som sa att de skulle lösa situationen med den uteblivna lönen. När en ny chef tillträdde, i slutet av förra året, erbjöds Vahap att fortsätta jobba där men fick uppmaningen att glömma det obetalda arbetet, att börja om på nytt. Han bet ihop och tänkte att det går att jobba kvar tills ett nytt jobb dyker upp. Nu tog han dock kontakt med facket. Vahap valde att söka sig till SAC efter att ha följt vad som händer i Stocholms byggsyndikat, genom sociala medier. Till en början var han medlem i Borlänge LS som fick stöd från Älvdalsbygdens LS i sitt styrelsearbete. Lior och Oskar började prata med Vahap om hans situation på arbetet.
Förhandlingar
Kort efter att företaget fått en ny chef smiddes det planer på att lägga ned och bli ett nytt bolag. När det skedde, i december 2023, fick Vahap sparken. Företaget hävdade arbetsbrist, men Vahap visste att det inte var den verkliga anledningen. Vahap ville strida för att få ersättning för utebliven lön samt att få rätt i anledningen till avskedet.
– Förhandlingarna gick fram och tillbaka och totalt sett är vi nöjda, säger Oskar.
När parterna var överens skrevs ett sekretessavtal. Det gör att många detaljer måste hållas hemliga.
– Det blev en kompromiss från min sida för att jag inte ville dra ut på det. Men jag är nöjd, säger Vahap.
– Det var ett bra första ärende. Mycket tack vara medlemmen som gjorde mycket själv. Det svåraste var att inte stressa eller oroa sig. Dokumentation fick vi hjälp med av Rasmus så det gick bra, tycker Oskar.
Det svåraste med ärendet var att motparten försökte flytta fram gränserna om och om igen.
– Men Vahap hade bevis för att han hade pratat med chefen. Han hade arbetskamrater som kunde styrka det han sa, samt tydligt dokumenterade övertidstimmar, tillägger Oskar.
Han vill också lyfta fram att det finns en trovärdighet i att representera ett syndikalistiskt fack.
– Det märktes. Och det är inte livsfarligt att förhandla. Jag vill också tacka alla kamrater som hjälpt oss i ärendet, säger han.
Arbetsköparen, Bazar i Dalarna AB, tvingades betala ut en ovanligt stor löneskuld till medlemmen.
– Våra LS driver in stora belopp årligen, särskilt i storstäderna, men jag känner inte till något annat ärende där en enda person fått så mycket pengar. Resultatet beror mycket på att medlemmen hade samlat bra bevis för arbetad tid, kommenterar Rasmus, SAC:s fackliga samordnare.
Ärenden på gång
Oskar berättar att LS har fler fackliga ärenden på gång, bland annat för arbetare inom hemtjänst och en som jobbar inom skola.
– Vi har kallat till en förhandling, och har en till på gång. Många har det pissigt på arbetsplasten och då ska vi dit och bråka, säger han, och tillägger att det ska synas att det är en kämpande fackförening.
Patrik Ytterholm och Monika Fredriksson, som också sitter i LS-styrelsen, är överens med Oskar om att förhandlingar som går bra ger nya medlemmar.
– Att förhandla för bara en medlem, det gör inte många fack, enligt Patrik.
– Det är viktigt att fånga upp medlemmarna så att de stannar kvar, inflikar Oskar.
Alla vill peppa arbetare till att känna att det går att förhandla. Med arbetsrätten i ryggen och stöd från kamrater på arbetsplatsen och i fackföreningen är det möjligt att vinna.
– Det är viktigt att inte ge upp, avslutar Monika.
Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör
Nu har Älsvdalsbygdens LS gått ihop med Borlänge LS och bildat en ny lokal samorganisation av SAC, Dalarnas LS.
Läs mer om facklig kamp i våra lokala samorganisationer!
Läs om arbetsrätt!