Stig Dagermans hundraårsdag

Stig Dagerman

Vi minns en omtyckt syndikalist och antifascist.

Idag, den 5 oktober, är det 100 år sedan Stig Dagerman föddes. Han var redaktör för tidningen Storm, kulturredaktör på tidningen Arbetaren och skönlitterär författare. 

Stig Dagerman på Sjösala 1951.
Stig Dagerman på Sjösala 1951. Foto: Hasse Enström. Publicerad i Arbetaren.

Dagermans första publicerade artikel fanns i tidningen Storm, som var det syndikalistiska ungdomsförbundets tidning, i förbundet var Stig Dagerman också en aktiv medlem i övrigt. Då var han 17 år och samtidigt sommarvikarie på tidningen Arbetaren. 

Stig Dagerman
Foto från SAC

Från 1942 blev Dagerman en av redaktörerna för Storm och även dess ansvarige utgivare. 1943 anställdes han på Arbetaren, vars kulturredaktör han blev två år senare. När han slagit igenom som skönlitterär författare slutade han sin fasta anställning på Arbetaren. Dagerman fortsatte tidvis sin medverkan som skribent i Arbetaren tills att han 1950 åter anställdes för en kort tid, innan sjukdom förhindrade honom att fortsätta. 

Bland Dagermans skönlitterära verk finns bland annat Tysk höst, Bränt barn och Ormen.

1954 valde Stig Dagerman att avsluta sitt liv.

Idag är det många som uppmärksammar Stig Dagermans hundraårsdag. I Arbetaren kan du läsa ett kapitel ur boken Fransk vår – Stig Dagermans oskrivna reportage. Journalisten Anna Franklin reste till Paris samma år som Dagerman skulle fyllt 100 år för att fortsätta där han slutade. Våren 1948 befann sig Dagerman i Paris för att skriva Fransk vår, en uppföljare till den hyllade reportageboken Tysk höst, men projektet slutfördes aldrig.

Läs om Dagermans verk Tysk höst i Aftonbladet.

I Sveriges radio kan du lyssna på dikter av Stig Dagerman och läsa om hans diktskrivande. 

I Älvkarleby där Dagerman föddes invigs idag en skulptur dagen till ära. Det uppmärksammas i SVT.

Bli medlem i SAC syndikalisterna - facket där du och dina arbetskamreter bestämmer vad som är värt att kämpa för