Saltorganisering är en facklig metod som går ut på att ta ett jobb i syfte att få arbetare att organisera sig för att förbättra arbetsplatsen. Erik Forman är en erfaren saltorganisatör, aktiv i fackförening Industrial Workers of the World (IWW) i USA. SAC:s studieorganisatör, Simon Hedelin, träffade Erik i ett videosamtal under branschkonferensen.
– Om du är syndikalist så saltar du nog på arbetsplatser hela tiden fast du inte tänker på det, inleder Erik.
När jobbet känns tungt så blir det lättare om du samtidigt formar ett engagemang bland arbetskamrater för att förbättra på arbetsplatsen.
Simon frågar om skillnaden mellan att kalla det för att organisera arbetsplatsen fackligt och att salta. Erik går tillbaka i tiden, när arbetarrörelsen har varit starkare.
– När klassmedvetna och fackligt engagerade skaffade jobb så fanns nog tanken alltid med att de hoppades kunna organisera arbetare på arbetsplatsen, svarar Erik.
Det ingen större skillnad på att organisera och att salta, förklarar han, men nu finns det en facklig rörelse även utanför arbetsplatserna, all organisering sker inte på jobbet. När personer i facket, som inte är anställda på arbetsplatsen, ska organisera där kan det bli problem enligt Erik.
– Hur kan du då vara säker på arbetarna som finns inne på arbetsplatsen är de som tagit besluten?
Av den anledningen har IWW använt sig av metoden att salta i mer än 100 år.
Hur började du att salta?
Erik gick med i IWW i början av 2000-talet. Han var engagerad i en antikrigsrörelse och efter grävande i litteratur kom han fram till att det bästa är att börja med att organisera arbetsplatser. IWW hade vid den tiden en kampanj, att få arbetare på kafékedjan Starbucks att bli fackligt engagerade. Erik arbetade själv på ett annat kafé och tänkte att han också kan ta ett jobb på Starbucks och salta den multinationella kedjan. Efter två år blev Erik uppsagd för hans fackliga aktivitet men fick tillbaka jobbet efter protester. Han jobbade för Starbucks i 6 år och har även varit facklig organisatör när han jobbat som lärare.
Erik berättar att Starbucks jobbar aktivt för att få bort fackligt aktiva arbetare. Företaget har ett labour relations team, de använder ”black ball”, det innebär att isolera arbetare som är fackligt aktiva.
– Det är sjukt, säger han. Jag är barista på Starbucks. Det finns folk som är anställda, tjänar mer pengar än mig, på att motarbeta facklig organisering. Det är galet, men det är kapitalism. Det är så det fungerar.
– När en börjar salta på en arbetsplats då blir det så i alla jobb. Det finns alltid problem på arbetsplatser som beror på hur kapitalismen formar produktionen, säger Erik och fortsätter:
– Att salta behöver inte handla om att jag tar det här specifika jobbet och startar en facklig kampanj; det kan var det men det kan också vara att samarbeta med dina arbetskamrater för att få det bättre på arbetsplatsen.
Vad har du för tips för att sätta igång att göra det bättre på arbetsplatsen?
Det första tipset är att inte göra det ensam.
– Det handlar om kollektiva aktioner och arbete i grupp, svara Erik. Försöka hitta någon mer som vill förändra arbetsplatsen lika mycket som du. Samla dina arbetskamrater! Hitta organisationer som kan stötta er.
En organisation kan utbilda, ge juridiska råd och annat stöd.
– Om vi organiserar oss har vi en chans att förbättra. Stora positiva förändringar är möjliga, men stora negativa förändringar kan också ske. Vi måste organisera arbetarklassrörelser över alla gränser för en mer mänsklig ekonomi.